Freelance yaşam psikolojisi yaygınlaştıkça en büyük freelancer platformlarından biri olan Upwork nedir sorusu da oldukça merak ediliyor. Upwork dolar bazlı para kazanmanı sağlayabilecek iş ilanlarını bulabileceğin bir freelance platformudur.
Upwork nedir? Upwork ile saatlik işlerden dönemsel işlere kadar uzanan geniş bir yelpazede gelir elde etme şansı yakalarsın. Elbette bunun için İngilizce bilmen gerekiyor. İşlerin neredeyse tamamı İngilizce ile yapılıyor.
Upwork Freelancer
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı. Eğer sen de hayatına dijital göçebe olarak devam etmek istiyorsan, Digital Nomad topluluğumuza katıl. Burada hayallerini paylaşan, ilham veren ve destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Katıl ve hayallerine ulaşmana yardımcı olacak bir toplulukta yerini al! Upwork nedir sorusunun ana cevabı, genel olarak alıcılar ile satıcıları bir arada bulunduran ve her yıl milyarca dolarlık işin döndüğü bir platform olmasıdır. Yeteneklerine göre işler alabileceğin veya işlere göre yeteneklerini geliştirmeni sağlayacak bir yapısı bulunuyor. Açıkçası uzmanlaşarak Upwork ve benzeri freelancer sitelerinde çalışmak her zaman daha iyi olsa da yeni gördüğün iş ilanına %70 uyumlu isen kalan %30 için çalışma gayreti oluşturması oldukça keyifli.
Yazımızda Upwork nedir ve Upwork hakkında şunlardan bahsedeceğiz;
Hadi başlayalım…
Upwork nedir? Upwork’e nasıl giriş yapılır? Upwork giriş paneli oldukça hızlı ve kolaydır. Tarayıcına bağlı olan gmail veya icloud hesabın ile hızlıca profil oluşturabilir ve profilini düzenleme kısmına başlayabilirsin. Üyelik kaydının başlangıcında giriş kısmı ikiye ayrılıyor. Bu kısımda müşteri olarak mı profilini kullanmak istediğini, yoksa freelancer olarak mı profilini kullanmak istediğini seçebiliyorsun. Tabii herhangi birini seçtikten sonra yine de diğer işlemleri de yapabilirsin.
Upwork nedir nasıl kullanılır? Upwork’ün kullanımı oldukça basittir. Yeteneklerini seçersin ve profilini hazırlarsın. Birinin direkt olarak seni bulması veya iş verenlerin açtığı ilanlara başvurmak şeklinde 3 iş modeli bulunur. Bunlar freelancer olarak, müşteri olarak ve ajans olarak şeklindedir. Ajans sana hem işçi bulabilir hem de iş verebilir. Bunun dışında temel yapı ikiye ayrılmıştır.
Ayrıca Upwork ve diğer freelance olarak para kazanma yöntemleri hakkında deneyimli kişiler ile birlikte sohbet edip deneyimlerinden yararlanmak istersen Digital Nomad Türkiye topluluğuna göz atmanı tavsiye ederim.
Upwork nedir? Alıcı olarak da Upwork’ten para kazanabilirsin. Zaten halihazırda bir iş akışın var ise ara sıra ihtiyacın olan elemanlar için düzenli ödemeler yapmak yerine bu işleri freelancerlara yaptırarak tasarruf edebilirsin. Tasarruf etmek de bir para kazanma şeklidir. Buna ek olarak yine freelancer olarak iki iş arasında aracılık kurabilirsin. Bütüncül bir iş ilanı aldığını düşünebilirsin.
Upwork nedir? Satıcılar yani freelancerlar için Upwork ile para kazanmak oldukça keyifli. Freelancer olarak Upworkten para kazanmanın iyi ve zor yanları var. Bunları ikiye ayırarak açıklamak daha iyi olacaktır.
Upwork ile çalışmanın güzel yanları;
Bunlar genel olarak dijital göçebe hayatının artıları ile de genişletilebilir elbette. Bir de bu Upwork’te çalışmanın zor yanlarına bakalım;
Satıcı olmanın da bu yönleri var. Bu yönlerin her biri aşılabilir şeyler. Zaten yılda 2 milyar doların döndüğü bir markette aşılabiliyor demek oluyor. Tek sorun öne çıkana kadar ilk işleri alabilmek. Sonrası gelecektir.
Upwork nedir nasıl para kazanılır? Upwork’te para kazanmak için yapabileceğin iş sayısı oldukça fazla. İş alanları sınırsıza yakın. Dijital olarak yapılacak işlere ek olarak fiziksel işler de oldukça önemli. Bu yüzden burada sadece yazılımcılar, grafik tasarımcılar para kazanıyor gibi düşünmemelisin. Upwork’te kazanç türleri oldukça ilginçleşebiliyor. Arama kısmına sadece bir kelime yaz ve sonsuz ihtimali gör. Örneğin arama çubuğuna ayakkabı yazdığımızda 123 iş ilanı karşımıza çıktı.
En çok para kazandıran freelance işler ise şunlar;
Anlık olarak da iş ilanları sürekli yenileniyor. Son baktığımızda 190,190 iş ilanı çıktı. Rast gelmesi de ilginç oldu. Belki de sizin içinde bu bir işaret. Bu yazıyı okuduktan sonra iş almaya başlarsan seni “Digital Nomad Türkiye” topluluğumuzda da görmek isteriz.
Tüm bu işlere ek olarak yeni alanlar keşfetmek istersen 127 iş fikrini anlattığımız yazı tam sana göre.
Upwork nedir? Upwork’de iş ilanı oluşturmak için profilindeki özelliklerini kullanıyorsun. Yapabileceğin işleri deneyimlerini profilinde dolduruyorsun. Eğer direkt olarak bir çalışan arayan biri varsa senin profiline geliyor ve uygunluk durumuna göre sana iş veriyor. Bu bahsettiğimiz kısım Fiverr’daki gibi kendi iş ilanını oluşturma kısmı da oldukça önemli bir alan. Ne yazık ki oldukça zor bir yere koymuşlar.
Eğer işveren olarak ilan vermek istiyorsan ilk başta üyelik esnasında ona göre seçmen gerekiyor. Eğer freelancer olarak Upwork üyeliği açtıysan profil ayarlarından “Client Account” kısmından “New Client Account” tuşuna basarak işveren profilini oluşturabilirsin. Client normalde müşteri demek. Parayı ödeyen kişi o olduğu için müşteri olarak değerlendiriliyor. Butona tıkladıktan sonra şirket adını yazıp birkaç saniye içinde müşteri hesabını açabiliyorsun. Sonrasında ise “Post a Job” diyerek iş ilanını paylaşabiliyorsun.
Upwork ile freelance işler bulmak için öncelikle tam dolu bir profil şart. Her şeyin en iyi şekilde hazırlanmış olmasına dikkat etmelisin. Hazırlık dediğimiz şeyler ise şunlar;
Tüm bunları tamamladıktan sonra iş bulma kısmına başlayabiliriz. Upwork kendiliğinden daha önce belirlediğin yeteneklerine göre en güncel ve sana en uygun ilanları her an ekranına düşürür. Bu sayede güncel işlere başvuru yapabilirsin. İşi aramaktan kurtulabilirsin. Fakat yine de buradaki sonuçların dışında da oldukça çeşitli işler bulabilirsin. Çünkü en günceli önüne geldiği için sana daha çok uyan ve karlı başka bir işi kaçırabilirsin. Bu arama için sol üst kısımdaki “Find Work” alanındaki arama çubuğundan veya direkt olarak, sağ üstteki arama çubuğundan arama yapabilirsin. Bu alanda gösterilenler sana en uygun olanlardır.
Upwork nedir? Upwork iş ilanlarına başvurmak için önce ilana girip “Apply Job” tuşuna basılır. Ardından ilk sırada kaç “Connects” harcaman gerektiği görülür. Upwork Connects nedir yeniden hatırlatalım. Bir nevi başvurma hakkıdır. Her ay 10 connect hakkı ücretsiz gelir. Daha fazlası için ise $0.15’lık bir ödeme yapman gerekir. Bu ise işin ciddiyetini sağlamak için makul bir ücrettir.
İş ayrıntıları, çalışma saatleri ve bütçe senin için tamam ise sıra iş açıklamalarına geliyor. İlk olarak karşına “Cover Letter” ekranı gelecek. Peki Upwork Cover Letter nedir? Burası işi yapmak için gerekliliklerini anlatabilmen için ayrılmış alandır. İşverenin dikkatini burada çekersin. İkna kısmı ise sonradır.
“Cover letter” kısmında net, kısa açıklamalarla yukarıda istenenlerin tam karşılığını vermeye çalışabilirsin. Ekstra katkıları ise hemen sunmamalısın. İsteneni vereceğini gösterip iş esnasında pastaya mum da koyabilirsin. Bu ise memnuniyet seviyesini artırır. Ardından müşteri için önemli olan soruların olduğu kısma geçilir. Bu sorular iş için en öneml soruların olduğu kısımdır. Her iş tipinde değişiklik gösterir çünkü bunları müşteri belirler. Bu soruları da en net şekilde cevaplamalısın. Eğer bunu yapamıyorsan iş sana uygun mu yeniden kontrol etmelisin.
Portfolyonu tasarlamak için ise en hızlı öğrenip profesyonel işler çıkarabileceğin araç Canva. Canva nasıl kullanılır öğrenmek yaklaşık 10 dakika sürüyor. Sonrasında mükemmel işler çıkarabilirsin. Son kısım ise tekliflerin sıralamasıdır. Teklifini kaç connect karşılığında işe başvuracağını burada belirlersin. Bunun amacı iş ilanı kapandığında en çok isteyeninkine önce kontrol gerçekleştirilecek demektir. Para tuzağı gibi görünse de ciddiyet için önemlidir.
Upwork nedir? Nasıl öne çıkılır? Upwork’te öne çıkmak için satış yapmak gerekiyor. Satış yapmak için de öncelikle yapılması gereken şey başarılı bir profil oluşturmaktır. Başarılı bir profil ve iyi bir deneyim, ilk işini alma konusunda sana hız kazandıracaktır. Aldığın her iş sonrasında da yorum ve puanlama alman gerekiyor. Ne kadar iyi bir puan ortalamasına sahip olursan o kadar öne çıkmaya devam edersin.
Öne çıkmak için bu düzeni ve sürekliliği devam ettirmelisin. İşlere başvururken o işi alma potansiyelinin çok yüksek olacağını düşünerek adım atmalısın. Arafta olan işlere başvurmak hem “connects” hakkından yer hem de iş alamadıkça motivasyonun düşer. Portfolyo çok önemli bir şeydir. Eğer başarılı bir portfolyo ile işe başvurur ve bunu da profilinde tutarsan iş almak da kolaylaşır para kazanmak da.
Upwork nedir? Nasıl para çekilir? Upwork para çekme konusunda da oldukça kolaydır. Ödeme alma adımına geçmeden önce ilk olarak profilindeki ayarlar kısmında bulunan “Tax Informations” yani vergi bilgileri kısmını doldurman gerekir. Ödeme onayını alabilmek için öncelikli olarak bu kısmı tamamlamalısın. Vergi bilgilerini tamamladıktan sonra “Get Paid” kısmından upwork ödeme alma ekranını görebilirsin. Tamamlamadıysan ilk önce W8BEN formunu doldurma uyarısı alırsın. Upwork ödeme alma ekranında bakiyeniz görünür. Bu bakiyenin altında öde ödeme yöntemi ekleme ekle (add method) tuşu bulunur. Sonrasında ise ödeme yöntemlerinden birini seçip işlemleri tamamlaman gerekir.
Upwork ödeme alma yöntemleri ise şunlardır;
Upwork para çekme konusunda oldukça güvenli yapı sunar. Paypal Türkiye’de kullanılamadığı için banka hesabı yerine Payoneer’da kullanabilirsin. Buna ek olarak Wise kullanarak ABD’de hesabın varmış gibi para gönderip alabilirsin. Wise’ın en iyi yanı ise oldukça iyi kurlardan bütün para birimlerine aynı anda çevirip para aktarımı yapabiliyor olmandır.
Upwork nedir? Upwork komisyon oranları. Upwork’te iş alma ve iş yaptırma esnasında komisyonlar ödenir. Şimdi bu komisyonlara bakalım.
Örneğin yeni bir müşteri ile 600$’lık bir proje yapıyorsun, freelancer hizmet ücretinin ilk 500$’ı için %20 ve kalan 100$’ı için komisyon oranın %10 olacaktır. Ücretlerden sonraki kazancın 490 $ olacaktır. Düzenli olarak devam edilen aynı müşteriden gelen gelirler katlandıkça komisyon oranın düşer.
Sıkça Sorulan Sorular
Upwork senin için W8BEN anlaşması sebebiyle otomatik olarak vergini kesiyor fakat kazandığın parayı Türkiye’deki hesaplarında kullanacaksan bunun için gelir vergisi ödemen gerekir.
Upwork içinde bazı işler Türkçe olabilmektedir. İşi almak ve yürütmek için yine İngilizce konuşman gerekir ama işin kendisi Türkçe olabilir. Yurtdışındaki bir şirket/kişi senden Türkiye’de yapmanı istediği bir iş tercihinde bulunabilir. Bu işleri bulmak için arama çubuğuna Türkçe/Turkish/Turkey gibi kelimeler yazarak ulaşabilirsin. İngilizceni geliştirmek için ise Udemy‘den iş İngilizcesi kursları alabilirsin.
Evet upwork işlerini takip etmek yaptığın işleri paylaşmak veya yeni upwork işlerine başvurmak için mobil uygulamasını kullanabilirsin.
Kendini sürekli geliştirmek ve iş almaya başlamak gerekir. Müşterilerin taleplerini inceleyip en sık talep edilen özellikleri kendine katarak güçlü bir profil oluşturabilirsin. Bunu yaptığında upwork ile para kazanma şansın artar.
Eğer işveren isen mutlaka şirket açman gerekir. Freelancer ise şahıs şirketi yada dijital iş hesabı açman gerekir. Dijital iş hesabını ise elektronik vergi dairesi üzerinden başvurusunu yapabilir sonrasında yönergeleri takip ederek bu iş alanın için otomatik stopajı düşülecek bir banka hesabı açabilirsin. Bu hesabı da vergi dairesine bildirdikten sonra o hesaba giren bütün para stopaj bedeli düşülerek sana gelir. Şahıs şirketi açmanın avantajı ise gider gösterebilme şansın olmasıdır.
Upwork’ten elde ettiğin gelir için şirketinin Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden e-arşiv faturası kesebilirsin.
Evet artık son gelen özellik ile direkt olarak Türkiye’deki banka hesabına paranı $0.99 komisyon ile çekebilirsin. Bankanın alış satış kuru vesilesi ile de bi tık gelirin düşebilir haberin olsun. Upwork para çekme konusunda mümkün olan tüm kolaylıkları sağlıyor.
Upwork işlerden %20 komisyon kesmektedir. 100 dolar alacağın işten 80 dolar alırsın. Eğer iş hacmin aynı müşteri ile 500 doları geçerse komisyon oranı %10’a düşüyor. Upwork para çekme esnasında ekstra bir komisyon ödenmiyor.
Upwork benzeri freelancer siteleri oldukça fazla. Eğer ben yabancı dil biliyorum yeteneklerimi Türkçe bilenlere satacağım diyorsan en iyi alternatif “Bionluk” olacaktır. Yabancı dilim var diyorsan da en iyi alternatifler “Fiverr” ve “Freelancer” olacaktır.
Özet
Upwork nedir ve Upwork ile nasıl para kazanılırın en güncel yazısı ile bir freelancerı daha aydınlattık. Yazımızda değindiğimiz konular bireysel deneyimler ve en güzel resmi duyurular ile birleştirilmiştir. Değişiklikler oldukça da güncellemeye devam edeceğiz. Freelance hayatı macerasında başarılı bir şekilde ilerlemek için ve farklı konulardan yeni vizyonlar edinmek için gezerken kazan blogumuzun diğer yazılarına da bakabilirsin. Diğer freelancerlar ile bir arada olmak için ise “Digital Nomad Türkiye” topluluğumuza katılabilirsin.
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı.
Eğer sen de hayatına dijital göçebe olarak devam etmek istiyorsan, Digital Nomad topluluğumuza katıl. Burada hayallerini paylaşan, ilham veren ve destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Katıl ve hayallerine ulaşmana yardımcı olacak bir toplulukta yerini al!