OpenAI şirketinin ChatGPT gibi bir yapay zekayı sunmasıyla beraber Prompt Engineering gibi bir mesleği de hayatımıza dahil etmiş olduk. Aslında bakarsan bu bir yeni meslek diyebilirim çünkü yapay zeka ile ilgilenirsen bu meslek ile içli dışlı olman gerekebilir.
ChatGPT aslında hayatımıza yeni girmedi, sadece gün geçtikçe gelişti ve oluşan şaşırtıcı etkilerini sen ve ben yeni duymaya başladık. Baktığında bu Prompt Engineering kullanarak inanılmaz sonuçlar elde edebilirsin. Sadece yapman gereken fikirlerini nasıl kullanman gerektiği ile alakalı bir durum oluyor.
Bu yazımızda da yapay zeka ile ilgili nelerden bahsedeceğiz şöyle belirtebilirim;
Aslında baktığında 2022 yılı itibariyle biz GPT-3 ile tanıştık. Bundan önce Prompt Engineering hakkında bu kadar bilgiye sahip olan kişi sayısı çok azdı. Dünyada geleceğin meslekleri arasında en dikkat çeken meslek olarak yer alıyor.
Sadece ChatGPT ile kalmıyor bu yapay zeka bunun gibi birçok platform mevcut. Bunlar;
OpenAI şirketi yapay zeka ile ilgilendiği gibi diğer teknoloji devleri de bu konuda kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar. Zaten Microsoft’un bu konu üzerinde geliştirmiş olduğu Bing 2.0 ‘da geçtiğimiz haftalarda kullanıcılara sunuldu.
Türkçede aslında Prompt, sufle, girdi, komut anlamına geliyor. Şöyle düşünebilirsin yazılımcılar nasıl kod yazarak bilgisayar ile iletişim kuruyorlarsa ben de prompt yazarak yapay zeka ile iletişim kurmaya çalışıyorum.
Bu nedenle prompt engineering yapanların değeri her geçen gün daha da artıyor. Hem de bu işi freelance işler olarak yapan insanlar da var. Freelancer sitelerinde onlarca ilan bulunuyor.
Prompt Engineering, benim sorularımı en doğru şekilde iletmeye ve çevirmeye yarar. Bunun için bir Prompt Engineering;
Yapay zeka geliştikçe geleceğin meslekleri olarak yapay zeka üzerine kurulan birçok yeni mesleğin çıkacağını düşünüyorum. Bu nedenle yapay zeka meslekleri bir tane ile kalmayacak gibi duruyor.
Prompt mühendisliği, doğal dil işleme alanında yapay zeka sistemleri geliştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, geleneksel makine öğrenmesi yöntemlerinin aksine, önceden belirlenmiş bir model yerine daha doğal ve insana benzer bir dil kullanarak veri setlerini öğrenir.
Bu uygulamalar, müşteri hizmetleri, insan kaynakları, finans, sağlık hizmetleri, pazarlama, eğitim, arama motoru optimizasyonu gibi birçok sektörde kullanılır. Prompt Engineering sonsuz bir alana sahip. İçinde dil geçen her konuda uygulanabilecektir.
Yapay zeka ileride hayatımızın her yerinde yer alacağı için herkesin bilmesi gereken bir şey olacak. Bu nedenle Prompt Engineering yapanlar her sektörde iş bulabilecekler. Eğer şu an halihazırda bir yerde çalışıyorsanız 1 yıl sonrasında nasıl prompting yapabileceğini anlatan kişileri ofislerde görmeye başlayabilirsin.
Konuya dışarıdan baktığımız zaman, yapay zekanın amacı aslında insan yükünü azaltmak. Zamandan tasarruf sağlayarak sonuç elde etmek amacıyla düşünülmüş.
Kısaca NLP’nin amacı fiziksel yardımdan çok düşüncelerimizin karmaşıklığından da bizi kurtarmak olacak.
Abonelik sistemi ile çalışan bir yapay zeka. Kullanım için ödemeniz gereken tutar 20$ olarak belirtilmiş. Veritabanındaki verilerin fazlalaşması ile beraber kullanım oranı da orantılı olarak arttı.
Yeni gelen özellik ile beraber artık ChatGPT görseller ile de çalışabiliyor. Malzemelerin fotoğrafını atarak hangi yemeği yapabileceğinizi size söyleyebilir.
Hatta geliştiriciler çoktan bu özellikler ile şaşırtıcı sonuçlar almayı başarmış. Bunlar;
GPT-4 sayesinde görseller ile de çalışabildiğimiz için artık kullanım alanı da genişlemiş oldu. Bu sayede fikirlerimizin sonuca varması artık daha kolay gibi.
ChatGPT-4 ‘ü ücretsiz kullanabileceğini bazı adresler;
OpenAI’ın GPT-4 için hazırladığı ayrıntılı açıklama metine buradan ulaşabilirsin.
Yapay zeka ile iletişim kurmak için direkt olarak ne istediğimizi net bir şekilde iletmemiz gerekiyor. Bu iletilen mesajlara prompt adı verilmiş. Promptlar sayesinde doğru cümleyi kurunca sağlıklı bir iletişim kurmuş oluyoruz.
Bir yanlış ifade tüm cevabı etkiler ve beklemediğin bir sonuçla karşılaşabilirsin. Düzeltme şansı vermiyor maalesef.
Aslında dev projelerde, dev makinalarda kullanılacağını düşünsen de günümüze indiğinde en basit kullanımlar için de yapay zeka olacak.
Yapay zeka üzerinde geliştirilen bir diğer yapı da cümlelerimizin fotoğraflandırılabilir hale gelmesi olmuş. Ben bir cümleyi yazdığımda yapay zeka bunu anlayarak bana karşılık olarak resim halini getiriyor.
Bu konuyu geliştirilebilir hale getiren birkaç yapı var. Alt başlıklar halinde yapay zeka ile beraber cümlelerimi resime dökebildiğim 3 platformdan bahsedeyim.
ChatGPT, bizim yazışarak yapay zeka ile iletişim kurmamızı ve sonucu yazı olarak alabildiğimiz bir yer olarak biliyoruz.
Midjourney, kullanıcılara birçok farklı hizmet sunmakta. Bunlardan bazıları ise şunlar:
Daha fazlası da mümkün ama bunla senin prompting konusunda kendini geliştirmen ile ilgili.
Firefly, Adobe’nin geliştirmiş olduğu bir yapay zeka. İleride Photoshop ve Illustrator gibi uygulamalara da entegre edilebileceği konuşuluyor.
Özellikle iş odaklı bir tasarımcı isen yada olma amacın varsa inanılmaz güzel tasarım çözümleri bulunuyor. Hayal gücü ve onu anlatabilme becerine bağlı olarak eşsiz eserleri saniyeler içinde üretebileceksin.
Dall-e 2, yine OpenAI tarafından geliştirilen görsel yapay zeka geliştirmeyle alakalı bir araçtır. Kullanımı için üye olmak yeterli. Bekleme listesi bulunmuyor. Cep telefonu doğrulaması ile giriş yapılıyor.
ChatGPT gibi bir yerde prompt verirken yapay zekaya ne istediğimi detaylı bir şekilde anlatmam gerekir. Ne kadar çok ayrıntı verirsem istediğime o kadar yakın sonuç alıyorum. Bu nedenle prompt engineering çok önemlidir.
ChatGPT ‘nin en önemli özelliği doğal insan dilini anlayabilir olması ve yanıt alabilir olmamızdır. Ayrıca birden çok dil ile komut yazdığımızda da doğru yanıta ulaşmamız mümkün.
Görsel Digital Nomad Türkiye topluluğumuz üyelerinden Oğulcan Türk tarafından geliştirilen ve Whatsapp’ta ChatGPT kullanmayı mümkün kılan WAGPT aracından. Burada çok basit bir soru da sormak cevap alamadığımı görebilirsiniz. Prompt Engineering ona doğru soruyu sorman için önemli.
Dikkat çekilmesi gereken üç nokta vardır;
Örnek olarak, “Türkiye, İstanbul’daki en iyi et restoranı neresidir?” sorusu hedef odaklı ve net bir prompt olarak verilebilir.
Fakat yanlış bir prompt ise, “Bana kıyafet önerir misin?” örneği olabilir. Bu soru ucu açık ve doğru algoritma ile ilerlemeyecek bir prompt olarak görülüyor.
Amaç ve odak noktayı belirlememiz gerekiyor. Ne istediğimizi bilirsek doğru yanıtı yapay zekadan alabiliriz. Açık uçlu cümlelerden kaçınmalıyız, net olmalıyız.
Prompt Generatorlar, genellikle yapay zeka tabanlı doğal dil işleme teknolojilerini kullanan özel yazılımlar aracılığıyla oluşturulur. Bu yazılımlar GPT-3 gibi önceden eğitilmiş dil modellerinin yanı sıra, özelleştirilmiş doğal dil işleme tekniklerini de içerebilir.
Prompt verme konusunda desteğe ihtiyacın olduğunda bunun da çözümü bulunmuş. Prompt Generator sayesinde istediğim promptları oluşturmak adına destek alabileceğim bir yer. Buradan doğru promptlar oluşturulup yapay zekaya sorabilirsin.
Örnek olarak mantığını anlamak için Hugging Face platformunun Midjourney için hazırladığı prompt generator aracını deneyebilirsin. Prompt Engineering yaparak eşsiz ürünler üretebilirsin.
Prompt Engineering ile birçok meslek alanında para kazanman mümkün hale geldi. Çünkü yazılımından, görsel tasarımına her alanda iş yapılabilir hale geldi.
Bir e-ticaret sitesini de yapay zekaya sorarak kurabilir ve ticaret tavsiyeleri alabilirsiniz. Yapay zeka ile alakalı iş bulmak için Fiverr gibi freelancer platformlarından araştırma yapabilirsin.
Prompt Mühendisliği ile beraber promptlar ve diğer yapay zeka konuları ile ilgileniyorsan artık Digital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı. Topluluğa girerek sen de yapay zeka hakkında bilgi sahibi kişiler ile fikir alışverişi yapıp sohbet edebilirsin.
Aynı zamanda aşağıya işine yarayabilecek bir yapay zeka ile e-ticaret yapılabilir mi ile alakalı bir video bırakıyorum.
Sıkça Sorulan Sorular
Gelecekte yapay zeka her yerde karşımıza çıkacağı için prompt mühendisliği geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Hatta sadece geleceğin değil şimdinin de en öneli işlerinden biri.
Yapay zeka gelecekte her sektörde yer alabilecek bir teknoloji. Fakat meslekler yerine geçebilir denilmesi doğru olmaz. Her meslek üzerinde yardımcı bir rol oynayabilir.
Şu an için herhangi bir dil ile verdiğiniz promptlar doğru sonuçları verebiliyor. Yani dil seçiminin bir önemi yok.
Yapay zeka ile para kazanma yolları derya deniz. Şu anki piyasada hızlıca iş alanı bulunabilecek para kazanma yöntemlerini ise yapay zeka ile para kazanma yazımızda ayrıntılı olarak inceledik. Eğer yapay zeka ile yazı yazma kısmı direkt olarak ilgini çekiyorsa ayrıntılı yazımıza da bakabilirsin.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz içerisinde de yapay zeka ile ilgilenen kişiler var.
Ayrıca Gumroad üzerinden Fatih Kadir Akın’a ait olan ücretsiz bir ChatGPT Prompting makalesi bulunuyor. Şuradaki linkten de inceleme yapabilirsin.
Özet
Yapay zeka teknolojisi sayesinde dilediğimiz soruların cevaplarını saniyeler içerisinde öğrenebiliyoruz. OpenAI şirketi de geliştirmiş olduğu yapay zeka sistemi sayesinde kullanıcıları etkiledi.
Gün geçtikçe gelişen teknoloji ile yapay zeka da hızla gelişiyor. Artık bir cümle ile istediklerimizi saniyeler içerisinde elde ediyoruz.
Önemli olan doğru komutları yazarak doğru sonuca ulaşabilmek oluyor. Bu işi doğru yapabilmek için de prompt engineering mesleği ortaya çıktı.
Gelişen yapay zeka sistemi üzerinde artık tüm meslek dallarında iş bulabilme fırsatı yakalayabilirsin. Promptlar oluşturarak freelancer hayatı yaşayarak hem gezip hem de çalışabilme imkanın olabilir.