Bu yazıyı okuyorsan muhtemelen “Podcast nedir?”in cevabını biliyorsun. Ve hatta dinlenirken eğlendiğin, bilgi aldığın bu podcast dünyasına adım atmak istiyorsun. Neden olmasın? Her gün aklımıza birçok fikir geliyor ama yolun meşakkatlerini düşününce vazgeçiyoruz.
Eğer yazıyı sonuna kadar okursan “Podcast nasıl yapılır?”, “Podcast mikrofonu nasıl seçilir?” gibi sorularının yanıtlarını bulacak, podcast’in para kazanmak için keyifli bir alan olduğunu keşfedecek ve yolun zannettiğin kadar meşakkatli olmadığını da göreceksin.
Her ne kadar dışarıdan tam tersi gibi görünse de aslında podcast işine girmek için çok fazla teknik bilgiye sahip olman veya çok para harcamana gerek yok. Başlangıçta sadece cep telefonunla bile podcast kaydı yapabilirsin. Hatta bu ekipmanların bir çoğu eğer istersen Twitch yayıncısını olmana bile yarayabilir 😉
Daha iyi bir başlangıç yapmak içinse ihtiyacın olanlar mikrofon ve ücretsiz alternatifleri de bulunan podcast kayıt ve düzenleme programlarının bulunduğu bir bilgisayar. Daha sonrasında podcastini barındıracak bir hosting seçiyorsun ve otomatik olarak Spotify, Apple Podcast ve YouTube gibi kanallara dağıtımını sağlayabiliyorsun.
Detaylara geçmeden önce podcast içerik üretmenin faydalarına bakalım:
- Başarılı bir podcast yayıncısı olmak için düzenli bir içerik üreticisi olmana veya bir blogun olmasına gerek yok.
- Podcast, sıfırdan bir izleyici kitlesi oluşturmanın ve kendini sektöründe bir otorite olarak konumlandırmanın mükemmel bir yolu.
- Podcast’ler, tüketilmeleri kolay olduğu için popüleritesini her geçen gün artırıyor. İnsanlar hareket halindeyken, arabada, spor salonunda ve hatta işte podcast’lerini dinleyebiliyorlar.
- Midroll, dinleyicilerin yüzde 61’inin bir podcast’te reklamını duyduktan sonra bir ürün veya hizmet satın aldığına ilişkin veriler yayınladı. Bu da podcastten para kazanmanın yollarını artıran bir gelişme.
- Çoğu podcast ücretsizdir. Hem oluşturmak hem de dinlemekte özgürsün.
Yazımızda genel olarak şunlardan bahsedeceğiz:
- Podcast nedir?
- Podcast nasıl yapılır?
- Hangi podcast mikrofonunu kullanabilirsin?
- Podcast ile para kazanmanın yolları
- Spotify’da podcast ile para kazanma
İşte yeni bir podcast oluşturmak için atabileceğin 13 kolay adım:
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…
Podcast Nedir? Podcast Nasıl Yapılır?
İşletmen ya da markan için içerik oluşturmanın değerine baktığında aslında podcastin değerini de anlamış olursun. Zira bu işe kişisel olarak girsen dahi bu kendi markanı oluşturman anlamına geliyor.
Podcast’in en iyi yanlarından biri, kitlenle kurduğun yakın bağlantıdır. Bu dinleyiciler, herhangi bir zamanda seninle 30 dakika veya daha fazla zaman geçirecekler. Sosyal medyanın ve maruz kaldığımız reklamların dikkat sürelerini 12 saniyeye kadar düşürdüğü günümüzde bu dikkat, sana konuların derinliklerine dalma olanağı sunacak.
Ayrıca Podcast yaparak kazanç sağlayan deneyimli kişiler ile görüşebileceğin Digital Nomad Türkiye topluluğuna da katılabilirsin.
Hedef Kitleni Belirle
Podcast içeriği ürettiğinde hedef kitleni özelleştirmen gerekir. Hatta son pazarlama trendlerine göre kitlelerin personalara dönüştüğünü düşünecek olursan hedef kitleni ne kadar daraltırsan başarı şansın o kadar artacaktır.
MMA Türkiye’nin “Audio Çalıştayı Türkiye’de Podcast Dinleme Alışkanlığı” araştırmasına göre podcast içeriklerini dinleyenlerin yaklaşık yüzde 54’ü 18-34 yaş aralığında. Kitlenin bu yaş grubunda toplanmasının en önemli nedenleri; teknolojiyle daha iç içe olmaları ve diğer yaş gruplarına göre online içerik tüketimlerinin daha fazla olması. Öte yandan orta ve üst yaş grubunun yüzde 35’i de özellikle podcast dinleyenler arasında yer alıyor.
Türkiye’de podcast içerikleri yüzde 70 oranıyla en çok hafta içerisinde tüketiliyor.
Araştırmada ayrıca 2022 sonunda dünyada podcast pazarının yüzde 20 oranında büyümesine yönelik tahminlerin yanı sıra Türkiye’de Podcast dinleme oranının yaklaşık yüzde 15 artacağına ve buna bağlı reklam gelirlerinde de artış olacağına dair beklentiler mevcut.
En İyi Podcast Fikirleri
Podcast’inde, internetten para kazanmanın yollarını anlatabilir ya da dijital bir talk show olarak kurgulayabilirsin. Unutma sen bir sesli hikaye anlatıcısısın ve içeriğini hemen her konuda oluşturmakta özgürsün.
Temayı belirlerken en az 20 bölüm konusu yazarak fikir üzerinde stres testi yapman önemli çünkü 20 bölüm düşünemiyorsan podcast’in hız kazanmadan önce muhtemelen fikirlerin tükenecektir. Fikrinin iyi bir temele sahip olduğundan emin olman gerekir. Örneğin, Lewis Howes tarafından yazılan The School of Greatness, 1.293 bölüme ulaştı, iyi podcast temaları uzun ömürlüdür…
Podcast yapmak istiyorsun ama konu üretmek veya metin yazmak da zorlanıyorsan bu konuda yapay zeka ile metin yazabilen uygulamaları kullanabilirsin.
Podcast temanı seçerken şunu da göz önünde bulundur: Bundan iki yıl sonra bu konuyla ilgili yeni bölümler yapmak seni mutlu edecek mi? Tutkulu olduğun bir şey seç. Tutkun, işler zorlaştığında seni disiplinli tutmak için en büyük motivasyon kaynağın olacak.
Bir temaya karar verdikten sonra kendine şu soruları sor:
- Podcast’inin amacı ne? Mesela bir işletmenin satışlarını artırmak, bir konuda otorite oluşturmak ve pasif gelir elde etmek olabilir.
- Neden podcast yapıyorsun? Motive olmak için pratik nedenini içsel bir amaçla birleştir. Dünyayla paylaşmak istediğin mesaj veya misyon nedir?
- Kimlere hitap ediyorsun? İdeal dinleyicinin bir avatarını oluştur. Dinleyicilerin nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini daha iyi anlayabilir, böylece onlara doğrudan hitap edebilirsin.
- Nasıl öne çıkacaksın? İnsanların dikkatini podcast’ine vermesine ve hakkında konuşmasına neden olacak şeyler neler? Podcast’inin nişini (hakkında içerikler oluşturacağın ana konusunu) doğru seçmen gerek. Nişler, algılanan rekabeti ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Öne çıkmanın bir başka yolu da tarzın ve kişiliğin olabilir.
Gezerken Para Kazandıran İşlerin Listesini "ÜCRETSİZ" indirmek için Topluluğumuza Katıl.
Podcast Formatını Belirle
Tema belirlemekten sonraki adım podcast formatına karar vermek. Podcast’in nasıl olacak ve nasıl yapılandırılacak? İşte bazı fikirler:
- Röportajlar: Bu podcast’ler, belirli bir temaya uyan kişilerle röportaj yapan tek bir sunucuya sahip olmalı.
- Kurgusal olmayan senaryo: Tarihsel veriler ve gerçek olayları konu alır.
- Haberler: Bu podcast’ler dinleyicilere haberleri süper sindirilebilir bir biçimde verir. Bu türe karar verenlerin öne çıkmak için özgün bir stil belirlemesi gerekir.
- Eğitici: Bu podcast’ler temelde bir şeyler öğretmeye çalışır. Fakat insanlar öğrenirken eğlenmek de ister ya da şaşırmak… Bu noktada farklı konseptler belirleyerek diğer eğitici içerikler arasından sıyrılabilirsiniz.
- Senaryolu kurgu: Bu podcast’ler radyo dramalarına benzer ve genellikle senaryolu ve yüksek oranda üretilir. Limetown bu türün popüler örneklerinden biri.
Yukarıdaki formatların tümünde harika podcast’ler yapılabilir. Sabit bir format seçmek önemli, çünkü şovunuzu üretmek için yatırım yapmanız gereken ekipman ve yazılım türünü etkiler.
Mesela Spotify’in 2021 yılının en çok dinlenen podcast’i olarak açıkladığı “Kendine İyi Davran”. Klinik Psikolog Beyhan Budak’ın yayınladığı podcast serisi kendini keşfetmek, motive olmak ve yüzleşmekle ilgili eğitici bilgiler veriyor.
Format belirleme söz konusu olduğunda, yeni başlayanların en çok sorduğu sorulardan ikisi:
Podcast bölümlerim ne kadar uzun olmalı? -Bölüm uzunluğunu, dinleyicilerine aktarmak istediğin içeriğin hacmi belirler. Yani 20 dakikada anlatacağın bir konuyu daha uzun olsun diye 60 dakikaya yaymak pek akıllıca olmaz. Sonraki bölümlerde içeriğe bağlı olarak süreyi 15-20 dakika esnetebilirsin ama çok sık yapmamalısın.
Podcast’imi ne sıklıkla yayınlamalıyım? -Uygulaması kolay bir program seç. Eğer sıklıkla güncel haberler vermen gereken bir konu seçtiysen süreyi ona göre belirlemen yerinde olacak. Zira insanların iki günde bir yayınlanan bir içeriğe bu sıklıkta ayıracak 1 saatleri olmayabilir.
Podcast Markası Nasıl Oluşturulur?
Şimdi podcast markasını geliştirmek hakkında konuşalım. Yeni dinleyicilerin podcast hakkında sahip olduğu ilk izlenim aslında marka kimliğiyle şekilleniyor. Marka adını, kategoriyi, hakkında yazısını ve kapak resmini belirlerken göz önünde bulundurman gereken bazı hususlar var.
Podcast’ine İsim Ver
İsmin gücünü hafife alma… Dinleyiciler, podcast’in ne hakkında olduğunu yalnızca adından bilmeli.
Mükemmel bir podcast adı seçmek için dikkat etmen gerekenler:
- Dört veya daha az kelime yap
- Kısa ve ilgi çekici tut
- “The” ve “Podcast” kelimelerinden kaçın
- Hecelemeyi ve telaffuz etmeyi kolaylaştır
- Yüksek sesle söylemekten hoşlandığın bir isme karar ver
- Başka bir marka tarafından alınmadığından emin ol
İnsanların podcast’ini bulmasını kolaylaştıracak anahtar kelimeler eklediğinden emin ol ancak anahtar kelime doldurmaktan kaçın.
Kategorini Seç
Aralarında seçim yapabileceğin birçok podcast kategorisi var: haberler, sanat, kültür ve çok daha fazlası. Yeni içeriklere göz atan dinleyiciler bunu ilgi alanlarına göre yapacaktır, bu nedenle podcast’ini doğru bir şekilde temsil eden bir kategori seçmek önemli bir adım.
Yukarıda bahsettiğimiz MMA Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de en çok tercih edilen kategoriler sırasıyla şöyle; Komedi, haber & politika, müzik ve spor.
Markanı Nasıl Tanımlarsın?
Podcast açıklamanı önemse. Muhtemel dinleyicilerin açıklama kısmında okudukları şey, podcast’ini dinleyip dinlememeye karar vermelerine yardımcı olacak. Her podcast dizini sana farklı bir karakter sınırı verir.
Örneğin, Apple Podcast’ler 4.000 karaktere izin verir ki bu ortalamanın çok üzerinde bir rakam. 400 ile 600 arası bir açıklama girmen yeterli olacaktır. Buraya eklediğin bilgiler ayrıca Google arama sonuçlarında daha iyi skorlar elde etmene yardımcı olur.
Kapak Resmi Tasarla
İlk izlenim olarak, kapak resminin güzel olması, dikkat çekmesi ve konuyu yansıtması gerekir.
İşte bazı ipuçları:
- Kapak resmin minimum 1.400 x 1.400 piksel ve maksimum 3.000 x 3.000 piksel olmalı.
- Mobil kullanıma optimize etmek üzere dosyaları sıkıştır.
- Resimde çok fazla kelime kullanma.
Canva’yı kullanarak kolayca ücretsiz kapak resmi oluşturabilirsin. Tasarım konusunda kendine güvenmiyorsan Fiverr, 99designs veya Upwork’de yetenekli tasarımcıları kolayca bulabilirsin. Yada Canva’y öğrenmek istersen Canva nasıl kullanılır yazımıza bakabilirsin.
Mesela Nilay Örnek’in Storytell’de yayınlanan “Nasıl olunur?” isimli podcastinin hakkında bölümü şöyle: “Nilay Örnek mikrofonu mesleklerini ustalıkla icra ettiğini düşündüğü insanlara yöneltip onlara aynı soruyu soruyor; Nasıl Olunur?”
Podcast Ekipmanı Nasıl Seçilir?
Çoğu insan podcast’leri kulaklıkla dinler; kötü ses kalitesi sadece dikkati dağıtmakla kalmaz, aynı zamanda rahatsız edicidir. Bu nedenle, doğru podcast ekipmanına sahip olmak sadece iyi değil, sahip olunması gereken bir şeydir.
Podcast Mikrofonu Önerileri
Mikrofon kalitesi veya masrafı için herhangi bir üst sınır yok. Bunun için binlerce dolar harcayabilirsin ancak başlangıç düzeyinde USB mikrofon işini görecektir. Piyasadaki USB mikrofonların çoğunun fiyatı 200 doların altında.
Birkaç USB mikrofon önerisi:
- Blue Yeti (genel olarak en iyi USB mikrofon / 3000-4000 TL aralığında Türkiye’de satışı var)
- JLab Talk (100 doların altındaki en iyi mikrofon)
- Blue Snowball iCE
Öte yandan iki kişilik yayınlarda dinamik mikrofon kullanmak daha yerinde olacaktır. Masraftan kaçınmıyorsan condenser mikrofonu da tercih edebilirsin.
Konuşurken başını hareket ettirip arada sırada mikrofona eğmek gibi reflekslerle mücadele etmelisin. Ellerin serbestken mikrofonu önünde sabitlemek için Boom Arm kullanabilirsin. Bu, mikrofonla ağzın arasındaki mesafe ve yüksekliği kolayca ayarlamana da olanak tanır.
Ayrıca mikrofonun üzerinde bir (pop) patlama filtresi bulundurmak oldukça önemli. Bu filtreyi kullanmazsan sert sesleri telaffuz edişin dinleyicinin kulağında hoş olmayan bir his bırakarak patlayabilir veya ıslık sesi çıkarabilir. Patlama filtreleri ayrıca nefes hışırtılarını da hafifletir.
Shock mount (şok montajı) kullanımı ise mikrofonu askıya alır ve titreşimleri önler. Çoğu mikrofon markası kendi uyumlu şok bağlantılarını sunar.
Kulak Üstü Kulaklık Seç
Kulak içi kulaklıkların aksine, kulak üstü kulaklıklar gürültü engelleme, daha iyi ses kalitesi ve daha fazla konfor sunar.
İşte iki sağlam seçenek:
- Sony ZX serisi stereo kulaklıklar (20 dolar)
- Sony MDR7506 profesyonel kulaklıklar (95 dolar)
Condenser ya da Dinamik Mikrofonla Podcast Kaydetme
Podcast mikrofonu olarak Condenser ya da dinamik kulaklık kullanıyorsan bir XLR bağlantısına ihtiyacın olacak.
Bunun için 3 seçeneğin var:
- Ses arabirimi kullan. Arabirim, bilgisayarın ses yeteneklerini genişleten ve geliştiren, sana profesyonel mikrofonları bağlama yeteneği veren bir donanım parçasıdır. Sesin bilgisayarına girip çıkmasında aracı görevi görürler.
- XLR mikrofonunu harici bir ses kayıt cihazına bağla. Bu, bilgisayarından bağımsız olarak kayıt yapabileceğin ve bir podcast bölümünü her yerde barındırabileceğin anlamına gelir. Harici ses kaydediciler, sesini daha sonra düzenlemeye başladığında bilgisayarına yükleyebileceğin bir SD karta kaydeder.
- Podcast makinesi edin. Kayıt, efekt işleme gibi işlemleri kontrol etmek için sezgisel bir konsol sağlayan bağımsız podcast makinelerini kullanabilirsin. Yalnız uyarmak gerek podcast makineleri başlangıç için epey pahalıdır.
Yalnızca İphone ile Podcast Yayınlayabilir Misin?
Kısa cevap: evet. iPhone’un mikrofonu olduğundan, ses kaydetmek için ihtiyacın olan her şeye sahip. Ancak ses istediğin kadar net veya profesyonel olmayabilir.
Bununla birlikte, iPhone’unu bir podcast ses kaydedicisine dönüştürebilmek için indirebileceğin birkaç uygulama var. PodBean ve SoundCloud gibi podcast barındırma hizmetleri de uygulama içi podcast kayıt özellikleri sunar. Bu uygulamaların çoğu Android cihazlarda da çalışır:
- Anchor (iOS/Android)
- Spreaker (iOS/Android)
- iRig Recorder (iOS/Android)
En Çok Kullanılan Podcast Kayıt ve Düzenleme Yazılımları
Temel donanıma sahip olduğunda, kayıt ve ses düzenleme için yazılım kullanman gerekecek. Yazılım, mikrofonundan gelen sesi bir MP3 dosyası olarak kaydetmene ve kayıtlarını düzenlemene olanak tanır.
DAW (Digital Audio Workstation/Dijital Ses İşleme İstasyonu) seçimini önemse çünkü ses kayıt ve editleme aşamalarında oldukça fazla zaman harcayacaksın.
Adobe Audition (PC/Mac; ayda 132,16 TL)
Tüm özelliklere sahip gerçekten güçlü bir ses düzenleme yazılımı istiyorsan, Adobe Audition’ı tercih edebilirsin.
Güçlü Yönleri
- Adobe Audition, pürüzleri ortadan kaldırmaya, sesi iyileştirmeye ve vokalleri yükseltmeye yardımcı olan şaşırtıcı yeteneklere sahip bir program, ses mühendisliğine dair hemen her öğeyi kapsıyor.
- Düzenlemeyi kolaylaştıran hazır ayarlara ve efektlere sahip. Ayrıca kendi kısayollarını oluşturarak düzenleme süresini kısaltabilirsin.
- Temiz bir arayüze sahip ve popüler eklentilerle uyumlu.
Zayıf Yönleri
- Benzerleriyle karşılaştırıldığında oldukça pahalı.
- Kullanıcı arayüzü yeni başlayanlar için biraz kafa karıştırıcı olabilir.
Audacity (PC/Mac; ücretsiz)
Audacity, ücretli premium ses düzenleme yazılımlarına iyi bir alternatif. Kullanımı kolay olmakla birlikte birçok çevrimiçi eğitim sunuyor.
Güçlü Yönleri
- Ücretsiz ve kullanımı kolaydır.
- Pek çok ses efektini destekliyor.
Zayıf Yönleri
- Genellikle başlangıç aşamasında tatmin edici özellikler sağlasa da profesyoneller için düzenleme aşamasında eksik kalabilir.
- Gürültü giderme konusunda bazı eksikleri var.
- Birden fazla parça üzerinde çalışmak programı karmaşıklaştırıyor.
İlk Bölümün Taslağını Çıkar
Kaydın ne kadar iyi olursa olsun, sağlam içeriğin ve kendinden emin bir performansın yerini hiçbir şey tutamaz. Podcast’inin kulağa harika gelmesinin yanında dinlemeye değer olması da gerekir.
Bunu gerçekleştirmenin anahtarı bir taslak oluşturmaktır.
Bu bölümün amacı ne? Dinleyicilerinin sahip olmasını istediğin şey ne? Bir taslak oluştururken dinleyici profilini hayal et. Bu, yalnızca podcast’in daha sorunsuz geçmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda misafirlerine hazırlıklı geldiğini de gösterir.
Bölümün ana hattını oluşturmak için şöyle bir şablon kullanabilirsin:
- Bağlayıcı bir teaser
- Intro
- Karşılama/bölüme genel bakış
- Reklam spotu
- Röportaj
- Eylem çağrısı
- Outro
Podcast’ini Kaydet
Minimum gürültülü bir alan seçebilmek için çevrende gürültü çıkarabilecek şeyleri gözden geçir. Bilgisayarında bir fan var mı? Buzdolabı yakınlarda mı? Cep telefonun sessizde mi? Ve unutma etrafında yumuşak yüzeyli cisimlerin olması sesi emer ve daha temiz bir kayıt almanı kolaylaştırır.
Podcast Kaydederken Nelere Dikkat Etmelisin?
Kaydının yüksek kaliteli bir WAV veya AIFF dosyası olduğundan emin ol. 24 bit, 48 kHz çözünürlük harika olur. Podcast’ini dağıtım için MP3 veya AAC olarak yükleyecek olsan da yüksek çözünürlüklü bir formatla başlaman faydalı olabilir.
Podcast kayıt ortamını ilk kez kurarken, diğer podcast’lerin kalitesiyle kıyaslayabilmek adına bir test kaydı dinlemek faydalı olabilir. Test kaydını kulaklıklar, araç hoparlörleri, cep telefonu hoparlörleri, dizüstü bilgisayar vb. aracılığıyla dinlemeyi dene. Ayrıca her zaman 30 saniyelik sessizliği kaydederek başla, bu odanın gürültü seviyesini yakalamanıza yardımcı olur ve post prodüksiyonu kolaylaştırır.
Podcast’in Intro ve Outro’su Nasıl Olmalı?
Podcast’inin her bölümü için bir intro ve outro’ya sahip olman işe yetenek ve kişilik katar.
Harika bir podcast tanıtımı, dinleyicilerini bağlar ve onlara podcast’inin sunacağı değer hakkında fikir verir. Podcast’te dinleyicilere şunları söylemelisin:
- Sen kimsin? Tek bir cümleyle kendini tanıt, deneyiminin ve bakış açının neden önemli olduğunu vurgula.
- Podcast’in ne hakkında? Bir veya iki cümleyle, podcast’inin amacının ne olduğunu açık ve net bir şekilde belirt.
- Bu dinletinin onlara faydası ne? Bu, podcast intro’larının en çok unutulan ancak en önemli kısmıdır. Dinleyiciye podcast’inin hayatlarını nasıl iyileştireceğini söylemen gerekir.
Mükemmel bir podcast outro, dinleyicilere ayırdıkları vakit için teşekkür eder, slogan içerir ve onlara eylem çağrısında bulunur. Eylem çağrısı hedef kitlenle daha derin bir ilişki geliştirmene yardımcı olur.
Dinleyiciden yapmasını isteyebileceğin bazı eylemler şunlar:
- Podcast hakkında bir inceleme bırakın
- E-posta bültenimize katılın
- Gösterimizi Patreon’da destekleyin
- Bizi sosyal medyada takip edin
Podcast Düzenleme Aşamasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Podcast’i düzenlemek, intro ve outro’yu eklemeye, ses seviyesini sabitlemeye, ölü hava boşluklarını ve diğer hataları ortadan kaldırmaya olanak tanır. Pek çok insan için düzenleme, podcast prodüksiyonunun çekici olmayan kısmı fakat kaliteli bir sonuç için bunun zorunlu olduğunu unutmamak gerek.
En yaygın podcast düzenleme hataları:
- Müziğin çok yüksek olması. Bu hataya düşmemek için müziğini olması gerektiğini düşündüğünden daha yumuşak yap. Ardından dinleyicinin nasıl duyacağını anlamak için çeşitli ortamlarda ve birkaç farklı cihazla (araba teybi, kulaklıklar, mutfakta vb.) dinle.
- Çok uzun bir giriş. Giriş bölümü kabaca 20 ila 30 saniye uzunluğunda olmalı.
- Telif hakkıyla korunan müzik kullanmak. Bir parçayı kullanmak için sanatçıdan ve kayıt şirketinden izin almadığın sürece onu kullanamazsın. Bu sorunu kolayca çözen YouTube Audio Library, Epidemic Sound, Soundstripe gibi telifsiz müzik uygulamaları var.
Sesini daha profesyonel hale getirmek için bazı profesyonel ipuçları:
- Sarsıcı geçişleri önlemek adına parçalar arasına geçiş ekle.
- Gereksiz arka plan gürültüsünü filtrele.
- Kaydın doğal görünmesi için hiçbir şeyi 6 dB’den fazla kesme veya artırma.
- Bir “de-esser” kullan. Ses kayıtlarında karşılaşabileceğin yaygın bir sorun, kelimelerde “s” ve “t” ünsüzlerinin sert varlığıdır, buna ıslık denir. “De-esser” bu rahatsız edici sesten kurtulur ve sesin daha uzun süre dinlenmesini kolaylaştırır.
- Podcast’inin ortalama bir ses seviyesinde olmasına dikkat et. Tepe seviyesi, ses bozulmaya başlamadan önceki seviyeyi temsil eder. Genel olarak, podcast’ler için -1 dB’lik tepe seviyesi iyidir.
Podcast Nasıl Yüklenir?
Podcast’ini barındırmak için Buzzsprout, Transistor, Spreaker, RedCircle, Captivite,RSS.com, Anchor.fm veya PodBean kullanabilirsin.
Kullanım açısından en iyisi Buzzsprout olarak öne çıkarken, RedCircle çeşitli para kazanma araçları sunuyor. RSS.com dağıtım kanallarıyla, PodBean ise barındırma opsiyonlarıyla dikkat çekiyor.
İşte güçlü yönleriyle podcast barındırma platformları:
Buzzsprout
En çok tercih edilen podcast barındırma platformlarından biri Buzzproutdur.
Piyasada bulunan podcast hostingleri arasında birçok yayımlama uygulaması ile entegre olup kaliteli bir hizmet sunan önemli bir platformdur.
- Ücretsiz sürümü mevcut
- Güvenli altyapı
- Para kazanma
- Erişim artırma
- Ücretsiz'de 90 gün sonra podcastin siliniyor
- Ücretsiz kullanımdan ayda 24 dolara kadar çeşitli opsiyonları var.
- Gelişmiş podcast istatistikleriyle her bölümün ilk 90 gün içerisinde kaç dinleyiciye ulaştığını ortaya koyuyor.
- Otomatik bölüm optimizasyonu yapılabiliyor.
- Transkripsiyonlarla erişimi arttırıyor.
- Kullanımı kolay bir kontrol paneli mevcut.
Podcast yayınlarına başlamak için Buzzprout tercih etmek istersen tıklayabilirsin.
PodBean
PodBean verdiği imkanlar açısından en yaygın kullanılan podcast barındırma hizmetidir.
Bir podcast yayımlamak istersem bir hostinge ihtiyacım olacak. En avantajlı paketleri ve hizmetleri sunan platform ise Podbean olarak karşımıza çıkıyor.
- Avantajlı ücretsiz paketi
- Birden fazla para kazandırma yolu
- Güvenli
- Yüksek depolama hizmetleri
- Para kazanmak için ücretli paketlere geçmek gerekiyor.
- Ücretsiz kullanımdan ayda 99 dolara kadar çeşitli opsiyonları var.
- Mobil kullanım özelliğine sahip.
- Sosyal medya hesaplarına otomatik yükleme yapabiliyor.
- Dinamik reklam ekleyebiliyorsun.
- Ücretsiz planda 5 saatlik depolama hakkı veriyor (aylık 100 GB).
Podcast serüvenine PodBean ile başlamak istersen tıklayabilirsin.
RedCircle
- Ücretsizden 30 dolara kadar çeşitli opsiyonları mevcut.
- Hem podcaster’ların hem de markaların tercih ettiği bir platform.
- Podcast’ini barındırmak, dağıtmak ve podcast ile para kazanmak için RedCircle’ı kullanabilirsin.
- Dinleyicilerin tek seferlik ya da yinelenen bağışlarda bulunmalarına imkan tanıyan bir altyapısı var.
- Kitleni büyütmek adına platformlardaki diğer şovlarla bağlantı kurabilirsin.
RSS.com
- Aylık 4.99 ve 8.25 USD ödeme seçenekleri mevcut.
- Sınırsız depolama ve bant genişliğine sahip.
- Podcorn aracılığıyla sponsorluk fırsatları sunuyor.
- Dinleyici bağışını destekleyen bir altyapısı var.
Hosting seçiminin ardından edindiğin RSS feed’i (yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir) ile ister manuel olarak istersen de otomatik olarak podcast’inin dağıtımını sağlayabilirsin.
Podcast’ini adı, açıklaması, kapak resmi ve kategorisi gibi detaylarla Apple Podcast, Google Play, YouTube, Spotify gibi pek çok kanalı manuel olarak kullanabilirsin.
Podcast’ini Markete Çıkar
Podcast’ini piyasaya sürdüğün gün ideal olarak üç bölüm yayınlamalısın. Yalnızca bir bölümle başlarsan fark edilme şansın düşer. Bu dinleyicilerine düzenli olarak içerik yayınlayacağını ve abone olacakları bir şeyler olduğunu göstermen açısından da önemli.
Lansmanı e-posta listene duyur ve onlardan podcast’e abone olmalarını ve dinledikten sonra bir inceleme bırakmalarını iste. Abonelerini inceleme bırakmaya teşvik etmen gerçekten önemli, çünkü ilk gün incelemelere (ve abonelere) sahip olmak öne çıkma şansını artırır.
Ayrıca SEO’nu geliştirmek ve Google’da bulunmak için bölümlerinin transkripsiyonlarını oluşturabilir, yeni bölümleri duyurmak için konuklarının hedef kitlesinden yararlanabilirsin. Başkalarının podcast’lerine konuk olman da faydalı olacaktır.
Öte yandan repurpose.io ve wavve.co gibi araçlarla sesinden video formatında kısa fragmanlar oluşturabilirsin.
Podcast Yayınlayarak Para Kazanma Yöntemleri
Podcast’ten para kazanmanın farklı yolları var. Odak noktan öncelikle hedef kitleni ve onların güvenini oluşturmak olmalı. Sonrasında para kazanmanın yollarını düşünebilirsin.
Reklamların yanı sıra podcast yaparak para kazanmanın başka yolları da var:
- Sponsorluklar: Sponsorluklardan ne kadar kazandığın, şovunun kaç kez indirildiğine bağlıdır.
- Doğrudan destek: Doğrudan destek, bir sunucunun dinleyicilerden gösteriyi desteklemek için para istemesidir. İnsanlar içeriğini seviyorsa, muhtemelen podcast’in yayınlanmaya devam etmesine yardımcı olacaktır.
- Satış ortaklığı: Podcast’ler ayrıca bağlı kuruluş pazarlamacılığından da para kazanabilir. İndirme başına para kazanmak yerine genellikle sattığın şeyin bir yüzdesini kazanırsın.
- Ürün satmak: Podcast’lerin para kazanmasının yaygın bir diğer yolu, gösteriyi tamamlayan ürünler satmak. Bu ürünler, danışmanlık hizmetlerini, kitapları, canlı etkinlikleri, kursları ve daha fazlasını içerebilir.
Podcast nasıl yapılır Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
En çok dinlenen podcast kategorisi hangisi?
Hem Türkiye hem de global düzeyde yayınlanan araştırmalar dinleyicilerin en çok komedi türünü sevdiğine işaret ediyor. Hatta Spotify verilerine göre The Joe Rogan Experience, 2021’in global düzeyde en çok dinlenen podcast’i oldu.
Podcasting ne zamandan beri yapılıyor?
2000’li yılların başında ortaya çıkan podcast’lerin popülaritesine kavuşması son birkaç yılı buldu.
Video podcast de çekebilir miyim?
Evet, video podcast dönemi başladı. Üç ay önce fitili ateşleyen Spotify ile birlikte artık video podcast’ler de oldukça popüler.
RSS’in desteklediği dosya biçimleri hangileri?
RSS’in kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml’dir.
ÖZETLE Podcast Nasıl Yapılır?
Tüketim biçiminin esnekliğiyle insanların hayatında oldukça geniş bir yer edinen podcast’leri üreten tarafta olmak için öncelikle sağlam bir isme ihtiyacın var. Kendi markanı oluşturduktan sonra senaryo ve diğer tüm detayları ilgi çekici bir biçimde tasarlaman gerekiyor. Mesela mevcut haliyle bu podcast senin karşına çıksa merak eder miydin?
Daha sonrasında ilgi çekici bir intro, senaryo ve outro tasarlamalısın. Senaryona eylem çağrısı eklemen hedef kitlenle olan bağını kuvvetlendirebilir ama abartıya kaçarsan itici olabilirsin.
Kendine iyi bir yol arkadaşı seçmen gerek (mikrofon). Akabinde bu seçimi sesini en iyi kaydetmene yardımcı olan ekipmanlarla desteklemen gerekecek. Başlangıç için düzenleme konusunda ücretsiz keşfedeceğin programları kullanabilirsin ve unutma tüm bu çabanı doğru pazarlamalısın.
Daha fazla desteğe ihtiyacın olursa Udemy’de sadece 69,99 TL’ye podcast’in nasıl yapıldığına, masterclass programlarına ya da ses düzenleme derslerine katılabilirsin.
Hiçbir girişim kendiliğinden parlamıyor, hayallerin için yeterince emek verdiğinden emin ol!
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…
Gezerken Para Kazandıran İşlerin Listesini "ÜCRETSİZ" indirmek için Topluluğumuza Katıl.
7 Yorum "Podcast Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlara Muhteşem Rehber 2023"