Bir JPGE fotoğraf nasıl oluyor da adı NFT olunca milyon dolar fiyatlara satılabiliyor? ”NFT’den para kazandım”, ”NFT satıyorum gibi cümleler” her geçen gün artıyor. Evet öyle bir şey var. Peki nft nedir nasıl para kazanılır?
NFT açılımı: Non Fungible Token Türkçesi “Değiştirilemeyen Token” başka bir değişle “Değişmesi mümkün olmayan” diyebiliriz.
Gelişen teknoloji dünyasında Kripto paralardan sonra ikinci ilginç konu olmayı başaran NFT’ler temel anlamda kripto teknolojisi ile şifrelenmiş sanat eserleri. Yani bu teklonoji sayesinde üretilen herhangi bir eser biricik oluyor. Aynı bir ressamın ürettiği biricik resmi gibi.
NFT teknolojisi blockchain altyapılı sanat eserlerini kişiye özel şifreleyerek ömür boyu korunmasını sağlıyor.
Da Vinci’nin Monalisa adlı tablosunun orijinalliğini anlamak için karbon testi ve sanat bilgisi gerekirken, bir NFT’nin böyle bir teste ihtiyacı yoktur.
Peki dünyanın buna ihtiyacı mı var, hangi sorunu çözüyor da bu kadar meşhur oldu anlamak oldukça zor geliyor.
NFT marketlere girdiğinizde birbirinden saçma görünen yüzbinlerce NFT eser göreceksiniz. NFT’yi anlamayı bir kenarı bırakırsak 1 yılda 162 milyon dolarlık market hacminin 12 milyar dolara çıktığını ve burada büyük bir pasta olduğunu görüyoruz.
12 milyar dolarlık bir hacim ve milyonlarca insanın alım satım yaptığı büyük bir piyasadan para kazanmayı elbette herkes ister. Rastgele çekilmiş bir fotoğraftan bile binlerce dolar kazananlar görüyoruz.
NFT ile para kazanmanın üç temel sorusu bulunuyor. Bunlar;
- NFT üreterek para nasıl kazanılır?
- NFT alım-satım yaparak nasıl para kazanılır?
- NFT koleksiyoneri olarak nasıl para kazanılır?
Bu kazanım yöntemleri ise alt başlıklarla 7 alana ayrılıyor. Hadi başlayalım…
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…
NFT Nedir ve NFT den Nasıl Para Kazanılır?
Non-Fungible Token, kelime olarak değiştirilemez (takas edilemez) jeton anlamına geliyor. Fakat buradaki değiştirilemez kısmı eserin kendisidir. Bu eserler üretildikten sonra değiştirilemez ve parçalanamazlar.
NFT’lerin kullanım alanlarını anlamak da çok önemli. Üretilen NFT’leri kim neden alıyor diye sorarsak gerçek hayatımızda kullandığımız şeylerin dijital karşılıklarını alma isteği de diyebiliriz.
NFT’ler her ne kadar alım satım ürünleri olsa da bunların her birinin gerçek manada kullanım alanları da bulunmakta. Metaverse projeleri içerisinde materyal olarak kullanılabilmeleri de onları daha da değerli hale getiriyor.
Sanal bir dünya doğdu ve henüz bebek aşamasında. Bu piyasanın kendi sanatçıları, kendi karakterleri ve kendi ürünleri var. Peki bu dijital dünyadan nasıl para kazanacağız? Bunun en temel yedi unsuru ise şunlar;
- NFT Oluşturup satarak para kazanmak
- NFT Al – Sat yaparak para kazanmak
- NFT Kiralayarak kazanın
- NFT Gaming ile Kazanın
- NFT Royalties (Telif Hakları ile Kazanın)
- Lisanslı Koleksiyonlar ile Para Kazan
- NFT’leri Stake ederek Para Kazan
Ayrıca NFT konusunda deneyimli ve bilgi sahibi kişiler ile görüşebileceğin Digital Nomad Türkiye topluluğuna da katılabilirsin.
NFT ile Para Kazanma İşine Genel Bakış
Öncelikle NFT her ne kadar günümüz teknolojisinin ve pazarının bir parçası olsa da NFT’den para kazanmak öyle kolay değil. Hatta NFT’den para kazanmak zor bile denebilir.
Sosyal medyada bir fotoğrafımı koydum 500 dolara sattım gibi olaylar nadir rastlanan olaylardır. Böyle kolay bir şekilde para kazanman çok zor.
Bunun yanında her şeyi doğru yaptığında para kazanma ihtimalin de oldukça fazla. Şu an bile halihazırda binlerce NFT satışta olmasına rağmen her gün yeni eserler pazara katılıyor.
İlerleyen yıllarda ise NFT alım satımı yapan kişi sayısı yüz milyonu aşabilir. Bu da alıcıların daha çok ürün araştıracağı anlamına geliyor.
NFT’den para kazanmak için bilmen gereken çok şey var. En temelde bu iş, ürettiğin grafik tasarımın, fotoğrafın, videonun, domain adının veya sesin satılabilir olmasıdır.
Gezerken Para Kazandıran İşlerin Listesini "ÜCRETSİZ" indirmek için Topluluğumuza Katıl.
NFT ile İlgili İşler Yapan İnsanlar Ne Kadar Kazanıyor?
NFT ile kazanabileceğin paranın kesinlikle bir sınırı yok. Bir ceviz ağacı gibi ürettiğin eserden ömür boyu dolaşımda olduğu para kazanabiliyorsun. NFT üreterek milyonlarca dolar kazanan sayısı her geçen gün daha da artıyor. Peki ne kadar kazanıyorlar?
Bugüne kadar bir NFT üründen kazanılmış en büyük para Mike Winkelmann’ın Beeple adı verilen ve 5000 resmin birleşiminden oluşan NFT’sidir.
Bu eser 69.3 milyon dolara satıldı. Koleksiyoneri ise bu eseri Metaverse’de kurduğu bir sanat galerisinde sergileyeceğini açıkladı. Bu satışın şüpheli olduğu da söylenmekte.
Bu örnek tabi yıllar içerisinde belki geri de bile kalabilir. İnanılmaz rakamlara ulaşacak olan satışlarda çok küçük satışlar da yaşanıyor. Bugün ortalama sanat eserleri 100 dolar ile 25 bin dolar arasında günlük alım satıma dahil oluyor.
NFT’den Para Kazanan Örnek İnsanlar
NFT olarak en çok para kazananlar dünyadaki en büyük NFT market olan Opensea NFT markette bulunuyorlar. NFT konusunda yüksek paraları ise belirli komüniteye dahil olup topluca içerik kütüphanesi oluşturan ekipler kazanıyor. Opensea NFT markette ilk 5 şöyle;
Yukarıdaki fiyatlar Ethereum cinsinden hesaplanmaktadır. Kütüphane değerleri ise tıpkı kripto paralardaki gibi değer kazanıp kaybetmektedir.
NFT satışları yalnızca Etherium olarak değil daha birçok çeşit kripto para ile yapılabilmektedir. En önemli NFT marketlerden biri olan Kalao’da ise AVAX kullanılmaktadır. Bu markette ise en çok kazanan ekip “Fırat” karikatür tiplemesidir.
NFT üzerinden para kazanmak yalnızca market satışları ile de gerçekleşmiyor. Markette satışa çıkan ürünlerin bir de gerçek hayatta kiralanabilir olma durumu bulunuyor.
Ülkemizdeki en önemli görsel sanatçılarından biri olan Refik Anadol’un “Machine Hallucinations – Nature Dreams : AI Data Sculpture 2021” adlı eseri 300 Etherium’a satılmış ve ardından eser bu satıştan daha büyük bütçelere önemli binaların dışına yansıtılarak sergilenmiştir.
Refik Anadol çok büyük bütçeler ile eserlerini dünyadaki önemli noktalara sergileyerek bu alanda marka olmuş kişilerdendir.
En İyi NFT Pazar Yerleri İncelemeleri ve Karşılaştırma
NFT’lerini satmak veya NFT alım satımı yaparak para kazanmak istiyorsan pazar alanını iyi seçmen gerekiyor. Bunun için en iyi NFT marketleri ve özelliklerini öğrenmelisin.
Piyasada NFT alınıp satılan 108 NFT market bulunuyor. Bunlardan en büyük alım-satım hacmine sahip olanları ise şunlar; Bu konu ile ilgili detaylı olarak en iyi NFT Alış – Satış Sitesi İncelemesi yazısı yazdık. Oraya bakmanızı tavsiye derim. Ama onun dışında ilk 3 tanesi şu şekilde.
1- Opensea
Dünyanın en büyük NFT marketidir. İçerisinde bugün NFT piyasasına yön veren kreatörler bulunur. Sürekli sansasyonel satış haberleri bu siteden gelmektedir.
2- Foundation
Foundation, en iyi ikincil NFT marketlerden biridir. Oldukça büyük bir alım-satım hacmine sahiptir. Satışlarını Ethereum üzerinden yapması sebebiyle daha çok tercih edilmektedir. Topluluk odaklı bir temelde kurulduğu için içerik üreticileri için olumlu bir yapıya sahiptir.
3- Rarible
Rarible, piyasada bulunan en güvenilir sitelerden biridir. İçerik üreticileri için öne çıkma konusunda kolaylıklar sağlayan basit bir arayüzü vardır.
NFT İle Para Kazanmanın 7 Yolu
1- NFT Oluşturun ve Satın
NFT’ni kendin oluşturmak için üreteceğin içerik türüne göre ekipmanların ve bilgin olmalı. NFT kategorileri ise oldukça fazla. En temel NFT kategorileri ise şöyle;
- Grafik Tasarım (Karakterler, ürünler, sanal dünyalar, çizimler, oyuncu kartları vb.)
- Fotoğraf
- Müzik
- Video
- Domain Adı
Yukarı ürünlerden Domain Adı satışı şahıs olarak yapmanın zor olduğu bir alan. Diğer ürünlerde ise ağırlıklı olarak metaverse entegrasyonunda kullanılabilmesi amacıyla sanal ortamda oluşturulmuş NFT’ler , grafik tasarımlar yer alıyor.
NFT’lerini üretebilecek bilgin var ise teknik ayrıntılarını da üreteceğin içeriğe göre dizayn etmelisin. Bunlardan biri yoksa başkasına NFT ürettirip onu satarak da para kazanabilirsin. Başkasına NFT ürettirebilmek için freelance iş ilanı verebilir yada Bionluk, Fiverr, Upwork gibi sitelerde bunları yaptırabilirsin.
NFT’ni hazır yaptırmak için Bionluk’ta bulduğum en iyi freelance ilanları ise şöyle;
NFT’lerini satmak ise oldukça kolay. Kripto cüzdanını (soğuk cüzdan) tarayıcı eklentisi ile markete entegre edip üye dahi olmadan hızlıca satış yapabilirsin. Satışı yapmaya hazır olman ürününü hazırladıktan sonra 5 dakika sürecektir.
2- NFT Al – Sat Yapın
NFT dünyasından para kazanmanın diğer bir yolu da yatırımcı olmaktır. Üretici olmadan da piyasadaki hareketleri takip edip nadir ürünler yakalayıp satabilir veya uzun vadeli elinde tutabilirsin.
NFT markette alım satım yaparken bilmen gereken en önemli konu topluluklara dahil olmaktır. Şöyle ki belirli kütüphanelerin alıcıları arasında bir topluluk oluşturulur.
Bu topluluk alım satımlarda birbirini desteklediği için elinizdeki ürün kıymetli olmaya devam eder. Her gün binlerce yeni ürün giren piyasada elinizdeki NFT’leri kıymetli tutmak sabır ister.
NFT alım satımı yaparken birçok risk bulunur. Topluluk desteği ve sosyal medya desteği olmayan kütüphaneler değerini çok hızlı kaybedebilirler. Bu sebeple alım yapmadan önce mutlaka bu kriterleri gözetmelisin. En bariz gösterge ise aktif, etkileşimli ve onaylı Twitter profili olmasıdır.
NFT alırken dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da onların nadirlik oranlarıdır. Bir ürünün nadirlik oranı onun değerini ve talebini belirler. Bu oranları ve üreticinin diğer istatistiklerini ise Rarity Tools platformundan görebilir ve karşılaştırabilirsin.
Başarılı bir alım satımcı olmanın bir de pozitif sonucu olur. İzleme listen ve satın aldığın ürünler daha önceki alım satımların sebebiyle daha da değerli olur. Başarılı alım satımlarla piyasada bulunman sadece o ürünü sen aldığın için bile değerlenebilir.
3- NFT Kiralayın
NFT kiralamak ise başlı başına başka bir şey ifade eder. Ağırlıklı olarak oyunlarda kullanılırlar. Örneğin oyunda tarlanız var ama kazmanız yok. Kazmanın ücreti pahalı olduğu için satın almak yerine kiralayıp tarlanı işleyip ardından kazandıklarınla yapılarını geliştirebilirsin.
Gerçek hayattaki kiralama mantığı ile aynıdır. NFT kiralama ağırlıklı olarak metaverse projelerinde değerlendirilir. En sık duyabileceğin kiralama işleri arazi ve oyun aracı kiralamaktır. Bunların dışında pek aktif bir para kazanma alanı değildir.
4- NFT Gaming ile Kazanın
Oyun oynayarak NFT kazanmak veya oyunlar içerisinde kullanılabilecek NFT’ler üretip para kazanmak her geçen gün daha da değerlenmektedir.
Oyun oynamak her zaman dünyamızın bir parçası olduğu için kripto temelli oyunlarında zamanla diğerlerinin yerini alması bekleniyor.
Oyun oynayarak NFT üzerinden para kazanmak, oyun esnasında kullanabileceğiniz ürünleri satın alıp, değerleyip başkasına satmak şeklinde karşımıza çıkar. Oyun içerisinde NFT olarak verilen ödülleri de kripto para cinsine dönüştürebilir ve gelir elde edebilirsin.
Oyun için NFT üretmek ise oldukça zordur. Bu alanda bir arka planın olmadan oyunlar için ürettiğin içeriklerin öne çıkması biraz reklam becerine kalıyor. Oyunlara entegre olabilecek görsel ve teknik değerlerde NFT üretmen gerekiyor.
Tavsiye olarak bir set halinde üretim yapman hızlı alıcı bulma ihtimalini artırır. Bir NFT koleksiyonunu komple satın alıp üzerine oyun kurgulama dahi yapılabilmektedir. Bu sebeple potansiyelini hesaplayarak setini kurgulayabilirsin.
5- NFT Royalties (Telif Hakları ile Kazanın)
NFT üreticileri için en keyifli kısım ilk satımdan sonraki satışlardır. Sözleşme ile ayarlanabilen yada belirli oranda sabit olan telif ödemelerini her satıştan sonra kazanmaya devam edebiliyorsun. NFT marketlerde ilk satıştan geliri alıp kenarı çekilmiyorsun.
İlk üretici olarak NFT satmak uzun vadeli bir yatırım gibidir. Da Vinci’nin Mona Lisa her el değiştirdiğinde gelir eldetmesi gibi. Fiyat ise her geçen gün katlanabiliyor. Bu da 1 dolara sattığın ürünün bir gün 1000 dolara tekrar satıldığında hala komisyon alabilmeni sağlıyor.
6- Lisanslı Koleksiyonlar ile Para Kazan
Lisanslı koleksiyonlar zaten tutmuş içeriklerin NFT’ye dönüştürülüp tekrar pazarlanması ile değerlenmektedir. Örneğin bir çizgi filmin tüm karakterlerini telif sahibi şirket NFT’ye dönüştürüp bir markette piyasaya koyabilir.
Bu alanın en güzel yanı içerikler kripto ile şifrelendiği için her birinden yalnızca bir tane üretilmiş olacak ve hayran kitlesi tarafından satın alınmak isteyecek. Güvenilir yanı ise arkasındaki kendini ispat etmiş marka kimlikleri olmasıdır.
Lisanslı koleksiyonların çeşitlerine ise , NBA, Marvel, Dc Comics, Disney, Dreamworks, oyun şirketleri, futbol takımlarını dahil edebiliriz.
7- NFT’leri Stake Ederek Para Kazan
NFT’leri stake etmek demek, onları alım-satımın dışında tutacağının güvencesini verip karşılığında gelir elde etmektir.
Ürettiğin NFT’yi de stake ederek el değiştirmesini engelleyebilirsin. NFT stake henüz çok yeni olduğu için büyük piyasalarda tam olarak yer bulamamaktadır. NFT stake etmek için kullanabileceğin 5 sistem bulunmaktadır. Bunlar;
- NFTX: NFT stake edebilmek için en kolay kullanımlı platform burasıdır. Hem bir NFT market olup hem de Buy/Sell/Swap seçenekleri ile stake işlemine izin verirler. Ethereum ve Arbitrium cinsinden ödeme alırlar.
- Splinterlands: Oyun kartları üzerine kurulmuş NFT’leri stake için kabul eden bir sistemdir. Aynı zamanda oyun oynayarak da NFT kazanabilirsin.
- Doge Capital: Piyasa Dogecoin ve Solana üzerine kurulmuş blockchain altyapısıyla işlemektedir. Stake ödemeleri DAWG ile yapılır. Piyasaya sokulması zordur. Her an kapatıp gidecekler izlenimi veren bir siteleri olsa da uzun vade projelerini de göstermektedirler.
- Only1.app: Only1 ise işin çok başında olan NFT stake sitelerindendir. Sitenin içerisindeki üreticilerin ürünlerini satın alıp bunları stake edip ödül alabiliyorsun. Açıkçası site görsel olarak harika olsa da güvenilir görünmemekte.
NFT’lerin Geleceği Nedir? Bu İş Nereye Gidecek?
NFT’lerin geleceği bilinmiyor. Konu nereye gider kimse bir şey diyemiyor. Buna rağmen her geçen gün büyük firmalar ürünlerinin NFT versiyonlarını çıkarmaya devam ediyorlar.
NFT marketler büyük bir hayal kırıklığı ya da ana akım bir borsaya dönüşebilir. Yapılan yatırımlar ikincisi olacak gibi gösterse de net bir cümle kurmak zor. Bu piyasada her an her şey olabiliyor.
Bugün birçok üretici kıymetli yada kıymetsiz tüm içeriklerini NFT olarak satışa koyuyorlar. Bunların değerlenmesi ise oldukça mümkün. Nedeni ise dünyanın en büyük ekonomik alanına dönüşen kripto para evreninin bu kazançları kanalize edebileceği yer olmazsa piyasanın kitlenme ihtimalidir.
NFT’ler ise kripto parası olanlara onları harcayabilecekleri ilk alanı yaratması ile meşhur olmuştur.
NFT’yi bir resime binlerce dolar vermek olarak görürsen elbette saçma gelecektir ama buradaki olay 10 dolara alınan bir ürünün 100 dolara satılabilme potansiyelidir.
Bir fotoğrafa değil onun potansiyeline yatırım yaparız. Oyun kartlarımızın hepsi aynı kağıttan ve mürekkepten olsa da içerisindeki futbolcu, çizgi karakter yüzünden değer kazanması ile aynı psikoloji işin içine girer.
Almayı düşündüğün NFT’nin geleceğini görmek için ise market içerisindeki alım satım grafiklerine ve içerik üreticisinin sosyal medya kitlesine bakabilirsin. Bir ürünün nadirlik oranı onu iyi bir yatırım olup olamayacağını gösterir.
NFT’lerin geleceği oldukça parlak görünüyor. Tabii NFT marketlerin üzerinde keyifle trade edilebilecek kripto para temelli başka bir alan ortaya çıkarsa eski etkisini kaybedebilir. NFT alım satımlarını riske edebileceğin bütçelerle yapıp kendini bu alana adapte edebilirsin.
NFT Piyasası Balon Mu?
Dünya her dönüşüm öncesinde olduğu gibi ikiye ayrılıyor. Bir taraf haklı çıkıyor fakat bunun hangisi olacağını kestiremiyoruz.
NFT piyasası ve Blockchain temelli kripto piyasası ona inananlar ve inanmayanlar arasında bir savaşta. İnanan sayısı her geçen gün arttıkça inanmayanlar daha fazla sertleşiyor. Hangisinin haklı çıkacağını zaman gösterecek fakat NFT konusunda bazı uyarılarımızı da yapmamız gerekiyor.
NFT’ler her ne kadar sahibine bir protokol ile bağlı olsa da aynı fotoğrafın ekran görüntüsü alınıp tekrar satılmasını engelleyen bir durum yok. Öyle ki bu konuda mağduriyetler de var. Kopya eserler kopya profiller oluşturulup tekrar pazarlanıp satılabiliyorlar.
İlk eser kripto ile şifreli ve bu kanıtlanabilir kesinlikle fakat alıcıların bunu takip etmesi zor olabilir. Milyonlarca eser arasında hangisinin orijinal olduğunu bulamayabiliyorsun. Sistem ise bunu otomatik algılayıp engelleme konusunda yeteri kadar iyileştirilmemiş durumda.
Hayır ilk ben çizdim kavgasını vermemek için NFT’ye girip bunu tekrar vermek zorunda kalabilirsin. Elbette bunun üzerine çalışmalar yapılıp düzeltilecektir ama bunun halen olabildiğini bilmen gerekiyor.
İkinci bir konu ise Wash Trading konusu. Koleksiyonunun öne çıkması için ilk serginin veya sonrakilerin başarı ile satılması gerekiyor.
Satıldıkça “floor price” dediğimiz zemin fiyatı yukarı çıkıyor ve koleksiyonun değerleniyor. Bunu yan hesapları ile yapıp, parayı sağ cebinden sol cebine aktarıp koleksiyonunu değerli gösterenler de oldukça fazla. Bu sebeple kendini kanıtlamamış koleksiyonlarda iş yapmak biraz tehlikeli ve altı boş olabilir.
Balon mu değil mi göreceğiz fakat her şeyin başlangıcının sancılı olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Para ilk icat edildiğindeki ortamı düşünün. Televizyona uzun süre şeytan icadı denildi ama şimdi dini yayınları oradan izliyoruz. Online bankacılık, online alışveriş ve daha niceleri. Tam tersi olaylarda var. Sigara 20. yüzyılın başlarında uzun bir süre sağlığa faydalı tanıtıldı örneğin.
Her ne olursa olsun ne yaptığınızı bilin, araştırın ve büyük riskler almayın. Mutlaka dikkatli olun…
NFT Eğitimleri ve Kursları
NFT öğrenmek için bu iş ile alakalı bulduğum en iyi kurslar bunlar;
1- Sıfırdan NFT Eğitimi – Muhammed Taha Salman
2- A’dan Z’ye NFT Eğitimi – 7777 nft
3- Kapsamlı NFT Eğitimi | NFT Trading ve NFT oluşturma – Meteor Akademi
NFT’yi Başkalarına Yaptırın Siz Satın
NFT projelerinizi kendiniz satmak için birilerine de yaptırabilirsiniz. Bunu bir freelance tasarımcı ile, üretim danışmanılığı ajansları aracılığı ile ya da sosyal medya üzerinden NFT’lerinizin bilinirliğini artırarak yapabilirsiniz.
1- Toplu 10.000 NFT tasarımı yaptırma :
1000, 10.000 koleksiyon şeklinde NFT koleksiyonlarınızı ve tasarımlarını yaptırabilirsiniz. 5 yıldızlı 203 yorumu var.
2- NFT danışmanlık ve influencer marketing:
NFT’nizi satmak için en önemli güçlerden birinin sosyal medyada hedef kitlesi NFT traderları olan influencerlar ile işbirliği yapmak yada kendi büyük hesabınıza sahip olmanız gerekiyor demiştik. Bu gibi işleri sizler için ayarlayan ajanslar veya danışmanlar bulunuyor. Bireysel ağları sayesinde ürününüzü en hızlı sattıracak kişiye ulaşıyor ve öne çıkıyorsunuz.
3- Pazarlama Instagram ve Twitter organik büyüme
Kendi kitleni artırmak veya kitlesi yüksek içeriklerin altında yer bulmak bu işin çok önemli bir kilometre taşı oluyor. Sayfanı organik olarak büyütmen ve yeni kitlelere hitap edebilecek düzeyde içerikler oluşturmak adına alanında uzman kişilerle işbirliği yapıp sayfanı aktif tutabilir ve alım satım düşünenler için güvenli bir profil çizebilirsin.
NFT Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- NFT nereden alınıp satılır?
NFT’ler kendi satış platformlarından satılır.
- NFT’den kazandığım parayı nereden çekerim?
NFT kazancı markete bağlı soğuk cüzdana geçer. Ardından tercih ettiğiniz borsa cüzdanına geliri atıp oradan banka hesabımıza çekeriz.
- NFT’ler ne hakkında olmalı?
Sanat eseri sayılabilecek veya başlık altında değerlendirilebilecek her şey satılabilir. Saba Tümer kahkahasını ses NFT’si olarak sattı.
Özet Ve Sonuç
Dünya her geçen gün dijitalleşmeye devam ederken büyük bütçelerin saniyeler içinde el değiştirdiği platformlardan para kazanmak cep telefonumuza kadar ulaşmış durumda. Birkaç tuşla para kazanmak için kendine yatırım yapabiliyorsan bu işi yapabilirsin.
Yukarıdaki başlıklardan en az birini yapabilen herkes NFT teknolojisinden para kazanabilir. Bunu şans ile yada bilinçli olarak da yapabilir. Ama cebimizden para çıkan bir piyasada işi şansa bırakmak oldukça saçma olur. Ne yaptığını bildikten sonra yol haritana da uyarsan başarı ihtimalin o kadar artacaktır.
NFT’den para kazanırken verebileceğim ALTIN ÖĞÜTLER ise şunlar;
- Borç alarak kredi çekerek bu işe girme
- Tam anlamadan işleme girme
- Hatalarından ders çıkar
- Sosyal medyayı aktif kullan
- Oyun oynayarak kazanımlarda, oyna kazan mantığı sebebiyle ödül coinler düştüğü için bunu bilerek yatırım yap.
- NFT stake sistemi henüz tam oturmadığı için, hala tavsiye edilmiyor
- Kendi NFT’ni üretme şansın varsa bu konuda niş bir konuda iş yapmanı tavsiye ederim
- Borsa NFT marketler ilerler mi emin değiliz ama oldukça kısır olduklarını bil
- NFT bir fotoğrafa bu parayı neden vereyim mantığıyla değil, alacağım sanat eseri ne kadar değerlenir bakış açısıyla kendini katlamaktadır.
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…
Gezerken Para Kazandıran İşlerin Listesini "ÜCRETSİZ" indirmek için Topluluğumuza Katıl.
3 Yorum "NFT nedir ve NFT ile Nasıl Para Kazanılır? (Tüm Ayrıntıları) 2023"