Satış izinli markalı ürün satmak markasız ürün satmaktan daha çok gelir getiriyor. Bunun için e-ticaret sitesi kurmak hatta bu siteleri sosyal medya ile bağlamak gerekiyor.
Markasız ürünler satmak yerine markalı ürün satmak zaten belirli bir hedef kitlesi olması sebebiyle oldukça kolay. Bunun için kendi e-ticaret siteni kurarak ilerleyebilirsin. Ama önce nasıl yapılacağını öğrenmelisin.
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de hayatına dijital göçebe olarak devam etmek istiyorsan, Digital Nomad topluluğumuza katıl. Burada hayallerini paylaşan, ilham veren ve destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Katıl ve hayallerine ulaşmana yardımcı olacak bir toplulukta yerini al!
Fiziksel satış hala karlı ve yapılma ihtimali yüksek bir ticaret modeli fakat aşılması zor bazı sorunlara da sebebiyet veriyor. Bunlardan en önemlileri ise maliyet ve hedef kitleyi tam olarak yakalayamama. E-ticaret ise daha düşük maliyetle hedef kitlenin karşısına çıkabilmen için en iyi alternatif. Birçok pazaryeri ve kendi web sitenden yapacağın satışlar, doğru analiz ve iyi bir hedef kitle belirlemesi ile sürekli olarak artacaktır.
E-ticaret aslında oldukça geniş bir kavram. Temelde dijital ortamda mal veya hizmet alım satımı anlamına geliyor ve bunun için birçok farklı yol var. Dropshipping olarak adlandırılan stoksuz e-ticaret yapabilir, kendi markanızı oluşturarak ürünlerinizi listeleyebilir ya da markalardan satış izni alarak markalı ürünleri satabilirsiniz.
Markalı ürün satmak kendi markanı oluşturmaktan ya da markasız ürün satmaktan çok daha basittir. Bunun en temel sebebi ise markanın pazarlama çalışmalarını sen ürünü satarken dahi sürekli olarak devam ettirmesidir. Bu her marka için geçerli olmasa da genel olarak markalı ürün satmak de ürünü pazarlamak için ekstradan bir çaba harcamana gerek kalmaz. Yapman gereken tek şey mağazanın pazarlama çalışmalarını ve e-ticaret operasyonlarını yürütmek.
İş modeline karar verdin ve satışa başlamak istiyorsun. Bir marka ile anlaşıp ürünlerini satabilmek için öncelikle şirket kurman gerekiyor. Bireysel olarak anlaşmayı markalar kabul etmezler. Şirket üzerine fatura kestikleri için de bir şirket kurman gerekiyor. Eğer halihazırda e-ticaret için şirketin varsa sıradaki aşama, satmak istediğin ürüne karar vermek. Bütçe, depolama imkânı, satış potansiyeli, karlılık gibi değişkenleri iyice düşünüp belirledikten sonra bir ürün seçmek gelecek için riski azaltacaktır. Ürün belirlemeden sonraki aşama ise bu ürünleri üreten markaları belirlemek ve bu markaları da belirli kriterler üzerinde değerlendirmektir. Bu kriterlere birkaç örnek vermek gerekirse; karlılık, Google aranma hacmi, tahmini satış adetleri, alış fiyatı, marka imajı gibi kriterleri sayabiliriz.
Markasız ürün satmak kolay ama marka girince iş değişiyor. Distribütörlere ve ülke temsilciliklerine ulaşmak için ilgili kuruluşların web sitesinden faydalanabilirsin. Web sitesine girdikten sonra iletişim sayfasında mail adresi ve telefon numaralarını bulabilirsin. Burada yetkili firmaya mail üzerinden ulaşmak daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Firmanı ve kendini detaylıca tanıtan bir mail atarak satış şartlarını öğrenebilirsin.
E-ticaret ile satış yaparken onlarca kanal arasından bazı tercihler yapman gerekebilir. Peki bu kanallar nelerdir?
Her gün milyonlarca siparişin alındığı pazaryerlerinde satış yapmak herkesin aklına gelen ilk seçeneklerden biridir. Google tarafındaki reklam giderinin olmaması ve sürekli tıklanan kanallar olması pazaryerlerini tercih sebebi yapıyor. Olumsuz sayılabilecek yönleri ise satış başına kesilen ve kategori bazlı değişen komisyon oranlarıdır. Türkiye’de bilinen en büyük pazaryerleri ise Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Pttavm ve Amazon’dur.
Komisyon ödemesi olmaması nedeniyle insanların sıkça tercih ettiği bir yol olan web siteler bazen beklenmeyen giderler sebebiyle başarısız olabilmektedir. Firmanın geleceği adına yapabileceği en büyük yatırımlardan olsa da kısa vade için sektöre bağlı olarak yüksek CPC (reklam verildiğindeki tıklama başına maliyet) giderleri, organik sıralama alma zorluğu ve pazaryerleri ile olan rekabetin giderek artması firmaları düşünceye itmekte.
Özellikle niş sayılabilecek ürünler için oldukça iyi bir seçenek olan sosyal medya mağazaları da gerek kuruluş gerek iş süreci olarak oldukça basit ve hızlı bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Ulaşmak istediğin kitlenin hangi sosyal medya kanalında olduğunu belirledikten sonra o kanalda bir hesap oluşturarak ister web sitene trafik çekebilir istersen de direkt sosyal medya üzerinden satış yapabilirsin.
E-ticaretteki en büyük zorluk ve problemlerden biri tüm satış kanallarını eşzamanlı olarak hatasız şekilde yönetmektir. Dopigo pazaryeri entegrasyonu ile e-ticaretin tüm zorluklarını aşabilir, operasyonlarını kolaylıkla yönetebilirsin. Ürünlerini toplu şekilde yönetebilir ve kolaylık set ürünler, varyasyonlu ürünler oluşturabilirsin. Siparişlerini detaylıca filtreleyebilir ve anında Dopigo paneline aktarabilirsin. Bunların her birini freelancer olarak da yapabilirsin.
Sıkça Sorulan Sorular
Evet. Bu izin belgesini ilgili vergi dairesi ve mercilere sunulması gereken ticari kimlik bilgileri ile başvurarak alabilirsin.
Kendi web siteni kurarak yapacağın satışlarda platformlara ödenen komsiyonları ödemekten kurtulursun. Bütün alım,satım ve müşteri bilgilerini kendin yönetebilir mail marketing ile de satışlarını artırma yoluna gidebilirsin.
Evet. Fiziki işletmeler gibi ticari bir kimliğe bürünmek gerekiyor. Bir şirket kurmak ve onu yasal olarak var etmek gerekiyor. Markalı ürün satmak için başka bir yol zaten bulunmuyor.
E-ticaret vergilendirmeleri de tıpkı fiziki şirketlerle aynıdır. Gelir gider göstermek ve yıllık vergilerini ödemen gerekir.
Bu senin sermayene göre değişen bir sonuç verir. Para parayla kazanılır. Eğer yeteri kadar bütçen varsa markalı ürün satarak bu iş yapmak daha fazla gelir getirir. Üzerine koyulan bir amblem aynı ürünü kat kat daha fazlaya satmana sebep olmaktadır.
Özet
E-ticaret her geçen gün etkisini daha da artırıyor. Bu etki altında yeni markalar ortaya çıktığı gibi halihazırdaki markaları pazarlayarak para kazanan kişiler de bulunuyor. Markalardan satış izni alarak e-ticarete başlamak için daha önce ticari geçmişin olması ise en önemli faktör. Bir markanın politikaları ve vizyonu ile uyumlu bir yapının olması gerekiyor. Asgari düzeyde marka ile aynı doğrultuda ve hizmet şartlarında bulunmalısın. Sende e-ticarette yeni bir aşamaya geçmek istiyorsan Dopigo platformu gibi araçlar ile bu işin aslında ne kadar kolay olabileceğini görebilirsin.
Şimdiden iyi satışlar.
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de hayatına dijital göçebe olarak devam etmek istiyorsan, Digital Nomad topluluğumuza katıl. Burada hayallerini paylaşan, ilham veren ve destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Katıl ve hayallerine ulaşmana yardımcı olacak bir toplulukta yerini al!