Herkes kodsuz uygulama yazabilir. Gerçekten. Hem de öyle sıradan uygulamalar bile değil. İstersen kendine Getir, Hepsiburada, Youtube bile yazabilirsin.
Mükemmel bir fikrin var ama yazılım bilmiyorsun diye uygulamanı yazamıyorsun. Sonra biri yaptığında da üzülüp Yılmaz Erdoğan’ın aşağıdaki repliğini kullanıyorsun öyle değil mi?
Kodlama bilmeden bir uygulama yazdım ve çok zengin oldum demek belki mümkün ama bu çok uzun bir süreç. Yapacağın bir uygulamayı kısa sürede dahi yapsan onu tanıtmak zamanını alabilir ama zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır.
Kodlama olmadan yazılım yapabilmek en temel anlamda bir girişimdir. Bir girişim ise önce bir plan ile başlayıp ardından sürekli çalışma ve müşteriden gelen geri dönüşlere göre şekillenip yatırım yapma ile mümkün olur.
Ayrıca kodsuz uygulama konusunda tecrübeli insanların da bulunduğu Digital Nomad Türkiye topluluğuna da katılabilirsin.
2 ayda bir uygulama yazıp arkana yaslanıp milyonlar kazanmak istiyorsan İlker Canikligil’in dediğini anımsamak lazım: “OLMAZ ÖYLE SAÇMA ŞEY”. Kodsuz yazılabiliyor diye de hemen büyük hayaller kurmamak lazım. Adım adım her şey büyür mü? Bak o olur.
Sadece AppStore 2 milyon ve GooglePlay 3.5 milyonun üzerinden mobil uygulama barındırıyor. Bu uygulamaların toplam indirme sayıları yıllık 500 milyonun üzerinde. Bu uygulamalar içerisinde hiç kodlama olmadan yapılmış uygulamalar da bulunuyor elbette.
Teknik olarak her şey bir kodlama ile yapılıyor olsa da bunları otomasyon haline getiren bazı yazılımcılar hiç kod bilmeyenlerin de bunu yapabilmesine olanak sağlayan uygulamalar yaptılar.
Yapmak istediğin uygulamanın temelini oluşturmana yardımcı olacak bu tip araçlar ile kodlama bilmeden uygulama yapmak artık mümkün. Hayal gücün ve harika fikirlerini daha düşük bütçeler ile hayata geçirebilirsin.
2 yıl önce oluşturduğum harika bir mobil uygulama fikrim vardı. Arkadaşlarıma söyledim, yaparız ederiz deyip elbette yapmadılar. Uygulama yapan bir şirkete sordum fakat onlarda çok ciddi bir meblağ istediler.
Fakat bu yazıyı yazarken öğrendiklerim sayesinde kendi uygulamamı yazmak için fırsat kolluyor olacağım. Az sonra bahsedeceğim uygulamalardan birinde elbet bir gün kendi kodsuz uygulamamı da yazacağım.
Yazımızda şunlardan bahsedeceğiz;
- Bu işin genel mantığından,
- Kodlamasız uygulama yazmak için kullanacabileceğin programlardan
- Sonrasında yapman gereken hamlelerden
- Kodsuz uygulamaların geleceğinden bahsedeceğiz.
Benim gibi hiçbir şey bilmeden başladığın bu yazı sonunda belki de geleceğinin bir parçası olacak uygulamayı yazacaksın.
Hadi öğrenmeye başlayalım…
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…
Kodsuz Nasıl Uygulama Yapılır?
Kodlama bilmeden uygulama yapmak tam olarak şöyle bir şey:
Resim yaptığımızı düşünelim. Kodlama bilen kişi her renk tonunu tek tek yazarak o renklerin geleceği yerleri de belirler. Kodlamasız uygulama yazarken ise yazılım sana boya kalemlerini ve onları nereye koyabileceğini gösterir. Sana hazır boyayı kağıda istediğin gibi sürmek kalır.
Her kodun içine hapsedildiği bazı temel fonksiyonları birkaç mouse hamlesi ile yerleştirerek uygulamanda gereken tüm araçları bir araya getirmen gerekiyor. Her bir fonksiyonun yapacağı işleri seçerek onları bir bütün haline getiriyorsun.
Elbette bunu yapmak içinde uygulamanın tüm katmanlarını tasarlamış olman gerekiyor. Hangi aracın neye hizmet edeceğini ve uygulama içindeki fonksiyonları belirlemiş olman gerekiyor.
Uygulamayı yapabilmek için önce uygulama yapma programını iyi seçip onun ayrıntılarını öğrenmen gerekiyor. Bir uygulamayı tam anlamıyla yapman yıl sürebilir.
Uygulamanı versiyon versiyon yaparak temelden başlayıp sonra üzerine ekleyerek geliştirebilirsin. Ardından uygulama içindeki feedback’lere ve planına göre uygulamayı geliştirebilirsin.
Kodsuz (No-Code App) Uygulama Nedir?
GitHub CEO’su Chris Wanstrath, “Programlama yazmakla ilgili değil, düşünmekle ilgilidir” diyor. Kodsuz uygulama geliştirme, fikirler ve çözümler arasındaki en büyük engellerden biri olan programlamayı ortadan kaldırıyor.
Kodsuz uygulamalar oluşturmak için geleneksel programlama dilleri hakkında herhangi bir ön bilgi gerektirmeyen bir yazılım geliştirme şekliyle işleyen araçlarımız var. Bunlar sayesinde cihazlarda kullanılabilen ve geliştirilebilen uygulamalar yapabiliyoruz.
Kodsuz Uygulama Yazmak Bizi Kısıtlar Mı?
Uygulama yapmak isteyen kişiler genelde “programın bana vereceğinin dışına çıkamam” endişesi ile kodsuz programlara önyargı ile yaklaşıyorlar. Aslında bu tip uygulamalardaki fonksiyonlar sayesinde birçok şeyi kombine ederken kendine göre özelleştirebiliyorsun.
Kodsuz Uygulamalar İle Fark Yaratan İşler Yapılabilir Mi?
Bu konudaki tek engel fark yaratabilecek bir fikrinin olup olmaması olacaktır. Kodsuz yapabileceğin birçok iş seni önemli yerlere taşıyacaktır. Eğer fikrin yeteri kadar iyiyse kodsuz versiyonu dahi istediğini sana verir. Geri kalan ise zaten yolculuğun bir parçası.
Gezerken Para Kazandıran İşlerin Listesini "ÜCRETSİZ" indirmek için Topluluğumuza Katıl.
Düşük Kodlu (Low-Code App) Uygulama Nedir?
Düşük kodlu uygulama yapmak bu işi zaten bilen kişilerin yapmak istedikleri işleri daha hızlı yapmaları için verilen addır. Eğer temel anlamda bazı ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kodlama biliyorsan bu programlarla birlikte yazılımını geliştirebilirsin.
Zaten hazır olarak platformlarda bulunan fonksiyonları tekrar yazmak istemeyen yazılımcılar sadece özelleştirmek istedikleri kısımları el ile yazar geri kalanında programlardan faydalanırlar. Sen de bu şekilde çalışabilirsin.
Yapmak istediğin kodlamanın kodsuz program yapma yazılımlarının içinde bulunmaması esnasında o kısmı kombine edebilecek bilgiye sahip olan kişilere Fiverr, Upwork gibi yerlerde yaptırabilirsin. Tabi bunu kullandığın uygulamayı bilen birine yaptırmak zorundasın.
No-Code İle Low-Code Karşılaştırması
İki kodlama tipi arasındaki farklar elbette yapılan işlere göre değişecektir. İkisi hakkında bilgi sahibi olmak kod yazmadan uygulama yaparken ki bakış açına katkıda bulunacaktır.
Benzerlikler
Düşük kodlu programlama ile kodsuz programlamanın ortak amacı programlama konusundaki hızı artırmaktır.
Her iki tip de görsel alan üzerindeki işlemleri en basit şekilde yapılandırmayı sağlar. Bir uygulama içinde gördüğün tüm görünen yapıları hızlıca halledebilirsin.
İki yapıda da her şeyi en baştan yazmak yerine sürükle bırak yaparak hazır kodlanmış fonksiyonları kullanmanı sağlar. Bu iş, zaman ve para kazandırır.
Farklılıklar
Düşük kod ile yazarken spesifik kodlama bilgileri gerekecektir. Diğerinde ise bu konuda hiçbir bilgisi olmayan bir kişi bile programın temel dinamiklerine hakim olup yazılımını yapabilmektedir.
Düşük kodluda yazılımcıdan kaynaklı sorunlar çıkabilecek iken diğerinde her şey otomasyon ile yapıldığı için bu tip sorunlarla karşılaşmazsın.
Kodsuz yazılımları piyasaya sürmek daha hızlı olarak gerçekleşmektedir. Düşük kod ile zaman artar.
Düşük kod ile daha spesifik işler yapabilirken, kodsuz yazılım biraz daha sınırlayıcıdır. Fark ise çok fazla değildir. Düşük kod ile 100.000 uygulama yazabilirken kodsuz olarak 99.000 uygulama yapabilrsin.
Kodlama Bilmeden Uygulama Yapma Programları
Gerçekten epey bir program üzerinde araştırma yaptık. Bazılarını eledik. Bazıları diyor ki bizim uygulamamız ile 7 milyon uygulama yapıldı. En büyük app market olan Google Play’de şu an 3.5 milyon mobil uygulama varken epey başarısız iş olduğunu da görebildik.
Yapan ama uygulamaya sokamayan (yada kendine özel yapan) sadece tahminimize göre 50 milyon kişi var. O kadar deneme arasında onların neden başarısız olduğunu düşünürsen bu yazıdan sonra başarı şansın o kadar artacaktır.
1- Appsheet ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
AppSheet dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan Google’ın eseri. Kolaylığına ve basitliğine alıştığımız Google’ın yapısında, kod yazmadan web ve mobil uygulama yapmana yardımcı olabilecek bir araçtır.
Apsheet ile android ve ios destekli uygulama oluşturma şansın var. Yazılım geliştirme konusunda da sana başarılı bir web tabanlı arayüz sunabiliyor.
Appsheet ile uygulama yapmanı 7 adımı bulunuyor.
- Google Sheets, Excel, SQL gibi araçlar uygulama verilerini hazırlamalısın. Bunun yerine uygulama şablonlarından da faydalanabiliyorsun.
- AppSheet, verilerini hiçbir zaman içinde tutmuyor, ancak uygulamanı nasıl kurduğunuza bağlı olarak verileri yönlendirdiğin platformlar ile (örneğin Google Drive) etkileşime girer.
- Ardından uygulamanın uygulama geliştirme arayüzüne geçiş yapılır
- Arayüz özelliklerini seçmeden önce verilerin nasıl kullanılacağını seçmen gerekiyor.
- Uygulamanın görünümünü ve kullanıcı deneyimin özelleştirme adımı
- Uygulamanın çalışabilmesini bot aracılığı ile test etmen gerekiyor. AppSheet, botlar oluşturarak işlerini otomatikleştirmeni kolaylaştırır. Her botun üç bileşeni oluyor: olay, görevler ve süreçler.
- Tüm sistemsel denemeler tamamlandıktan sonra kendi testine sıra geliyor. Burada mail yoluyla istediğin kişilere uygulamanı gönderip test ettirebilirsin.
Google AppSheet $5 ve $10’lık iki temel premium özelliğine sahip. Bunlar ek olarak daha büyük yazılımlar için gerekli olan ve içinde makine öğrenmesi, yüksek güvenlik yapıları içeren paketler için teklif alman gerekiyor.
2- Appy Pie ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
AppyPie oldukça hızlı bir şekilde kod yazmadan uygulama geliştirme şansı sunuyor. Alım-satım uygulamaları, restoran uygulamaları, radyo, alışveriş, token yapma gibi birçok spesifik alanda ve diğer alanlarda kod olmaksızın uygulama yapabilmeni sağlıyor.
AppyPie ile yapabileceğin web ve mobil uygulama türleri oldukça fazla. Yaptığın uygulamayı ise cep telefonun ile entegre edip test edebiliyorsun. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra da kolayla onu piyasaya sürebiliyorsun.
AppyPie, $16, $36, $60 aylık ödeme planına sahip premium paketler sunuyor. Ayrıca içerisinde AppyPie logosu olmadan uygulamayı çıkarmak istersen de paketini Add-On versiyonuna çevirmen gerekiyor. Bunun için de 2 katı fiyat ödemen gerekiyor.
AppyPie bu alandaki en çok gelecek vadeden çalışmalardan biri olarak görülüyor. Başlamak için iyi bir alternatif olabilir.
3- Passion ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
Passion genel bir uygulama çerçevesinden çok bir alanda çok iyi olmayı amaçlamış bir kodsuz mobil uygulama yapma programıdır. Ağırlıklı olarak kişisel gelişim odaklı işler yapmak içindir.
Kodsuz uygulamalar arasında interaktif içerikler gerektiren bir platform kurmak isteyenler için en ideali Passion'dur. Kişisel gelişim, sağlık, spor takvimleri veya canlı yayın gibi gereken birçok altyapıyı kolayca uygulamana eklemek istersen 1. tercihin burası olmalıdır.
- Niş bir alana hitap ediyor
- Kolay öğrenme eğrisi
- Sürükle bırak ile tasarım
- Hızlı bir şekilde uygulama tamamlama
- Kurs veya seminer düzenleme
- Hedef kitlen için yaptığın sana özel uygulamadır
- Takip ve sürekli revize gerekir
- Kullanıcı sayısına göre maliyet artar
- %3,9 komisyon ödemesi
- Yüksek başlangıç maliyetleri
Ağırlıklı olarak sosyal olmak gereken bir uygulama yapma fikrin var ise bunu en iyi yapabileceğin yerlerden biri Passion olacaktır. Peki nedir sosyal uygulama ve hangi fikirler buna dahil?
Örneğin bir eğitmen isen bu uygulama ile müşterilerini bir araya getirebilir onlara programlar oluşturabilir, gelişimlerini takip edebilir, canlı yayınlar açabilir ve bazı içeriklerini çevrimdışı da izlemeleri için indirmelerini sağlayabilirsin.
Uygulama direkt olarak yaptığın işlerin müşterilerine satışı ile ilgilidir. Bu satış esnasında müşterilerinin kendi gelişimlerini izleyebilecekleri ve uygulama içindeki takvimden çalışmalarını yöntecekleri panellerde bulunur.
Passion ile web ve mobil uygulamaları geliştirebilir android ve ios marketlerine yükleyebilirsin. Kişisel gelişime odaklı uygulama geliştirme için doğru adres burası diyebiliriz.
Passion’u edinmek için aylık ödeme gereksinimi bulunuyor. Yıllık ödeme planı içinde aylık $79 ve $239’lık ödeme planları bulunuyor. Fiyatını talep edebileceğiniz daha özellikli bir program daha bulunuyor. Ücretlendirme üye sayısına ve bazı özelliklere göre değişiyor.
Passion ile kodsuz mobil uygulama yapma hakkında daha fazla bilgi almak için rehberimize göz atabilirsin.
4- Kodular ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
Kodular, kodsuz uygulama yapma konusunda oldukça kolay işler üretebileceğin bir sistemdir. Bulut tabanlı bir sistem ile çalışırken ihtiyacın olan verileri kendi bulutunda tutabiliyor.
Sürükle bırak şeklinde çalışabilen ve özelleştirilebilen tasarım araçları ile cep telefonu kullanmayı bilen herkesin kodsuz uygulama yapabileceği kolay bir sisteme sahip. Bu sayede android ve ios için başarılı mobil uygulama geliştirme oldukça basit.
Yaptığın uygulamayı telefonuna entegre ederek test etme şansı sunuyor. Ayrıca uygulamana entegre olabilecek 185 ekstra yapı bulunuyor. Reklam ve uygulama içi satın alma yapabilmek için de gerekli altyapıyı sana sunabiliyor.
18 dile kadar çeviri yapabilme özelliği bulunan Kodular kolay bir çalışma yelpazesi ile herkese hizmet etmeyi amaçlamış. Kodsuz mobil uygulama yapmayı oldukça basite indirgemişler.
Kodular eğer para kazanabileceğin bir uygulama yapmadıysan tamamen ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor. Eğer para kazandıran bir uygulama yaptıysan küçük bir oranda senden gelir alıyor. Fakat sitede hesaplama kısmı şu an çalışmıyor.
Sitenin en aktif yönlerinden biri de kendi toplulukları olması ve aktif kullanıcıların epey fazla olması. Her sorunu bildirip dönüş olana kadar birbirlerine yardım ediyorlar. Fakat sitede ilginç bir yarın kapatıp gidecekler havası da yok değil.
5- Bubble ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
Kodsuz mobil uygulama yapma alanında en hızlı çalışılabilen uygulamalardan biri de Bubble. Sürükle bırak özellikleri, özelleştirilebilir çalışma alanı ile oldukça rahatlatıcı bir yapısı var.
Bubble’da uygulamana ekleyebileceğin en güzel özelliklerden biri Google, Facebook ve LınkedIn hesabı ile oturum açabilme şansı vermektir Bu özelliği çok hızlı bir şekilde uygulamana ekleyebiliyorsun.
Uygulamana dışarıdan Javascript, API tabanlı eklentiler dahil edip onları çok hızlı bir şekilde uygulamana entegre edebiliyorsun.
Bir uygulama geliştirme aracında beklenecek tüm ayrıntılar Bubble’da bulunuyor. Burada yazdığın uygulamaları App Store ve Google Play’e yükleyebiliyorsun.
Bubble’da uygulama içinde katman sınırı yoktur. İstediğin gibi uygulamanı derinleştirebilirsin. Uygulama içine arama motorları veya ödeme araçlarını entegre edip derinleştirme şansın bulunuyor.
İçinde bulunan şablonların bazıları ücretsiz iken çoğunluğunu satın alman gerekiyor. Bunlara uygun olarak uygulamanı geliştirebiliyorsun.
Bubble’ın en güzel özelliklerinden diğeri de birden fazla kişi ile uygulama üzerinde çalışabilme sistemine sahip olmasıdır. Bulut tabanlı bir çalışma olması sebebiyle rahatça çoklu kontrol yapılabilmektedir.
Bubble No-code uygulama yazma alanında şu an piyasadaki en yetenekli program olarak gösteriliyor. Neredeyse isteyipte yapamayacağın hiçbir sistem bulunmuyor. Her yıl geliştirmeye devam edilen sistem yakında kodlama işini ilginç noktalara taşıyabilir.
Bubble kendi markasını eklemek koşulu ile ücretsiz kullanılabilen versiyonunun yanı sıra $25 – $115 – $475’lık premium paketlere sahip.
6- App Gyver ( Composer Pro) ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
Kodsuz uygulama yapmak için deneyimleyebileceğin en iyi platformlardan biri de AppGyver olacaktır. Özellikle tasarım konusunda profesyonel görünüm için epey bir mesai harcamışlar. Bu konuda oldukça başarılı bir uygulama yapma deneyimi sunuyorlar.
En sevilen özelliklerinden biri uygulamalarının her alan için entegre olabilme özelliğidir. Uygulamaların mobile, tablet, web ve Tv için ayrı ayrı özelleştirilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırır.
Üretmek istediğin fonksiyonlarda herhangi bir sınır olmadan çalışabilmeni sağlayan bir kombinasyon havuzuna sahip olan Composer Pro seni hiçbir şekilde birkaç şablona mecbur bırakmamak istemiş.
Birçok API ile mobil uygulama fikrini zenginleştirmek ve ekstra özellikler entegre etmek de mümkün.
AppGyver tamamen ücretsiz. Yıllık geliri 10 milyon doların altında olan tüm uygulamalar ömür boyunca uygulamayı ücretsiz olarak kullanabiliyor.
7- Knack ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
Knack ile kod gerektirmeyen iş uygulamalarını hızla oluşturup piyasaya sürebilirsin. Tüm verilerini sağlam bir çevrimiçi veritabanına (cloud) dönüştürmene yardımcı olan basit araçlarla da işini kolaylaştıran bir hizmet verir.
Sistem içinde kullanabileceğin tüm verileri hızlı bir şekilde uygulamaya entegre edebilmeni sağlayan bir arayüz kullanmaktadır. Birçok veriyi hızla uygulamana çekebilirsin.
Arayüz konusunda da oldukça hızlı bir tasarım yapabilirsin. Knack arayüz konusunda en hızlı ve kolay çalışabileceğin araçlarla dizayn edilmiş. Uzun vadede yeteri kadar geliştirildiğinde daha güçlü bir altyapı sunma şansı var.
Buna ek olarak, gerçekten başarılı bir uygulama yapmış olabilmek için gereken sistemsel altyapının yanında görsel olarak da zenginleştirebileceğin bir altyapısı vardır. Uygulama dışında da logo, tasarım, renk düzeni de istediğin gibi şekillenebilmekte.
Formlar, arama alanı, haritalar, raporlar, takvimler ve oturum açma bilgileri gibi özellikler ve bileşenler ise çocuk oyuncağı olarak uygulamana eklenebilen özellikler arasında. Uygulamanı yaparken telefonu entegre edip anlık olarak uygulamayı test edebilirsin.
Knack ücretlendirmesi $39 – $79 – $179 aylık ödemeli planlara sahip olarak değişiyor. En başta uygulamayı deneyebileceğin 14 günlük ücretsiz deneme süresi de mevcut.
Knack kullanan şirketlere örnek olarak; HP, Intel, Panasonic, Spotify, Honda ilk gözümüze çarpanlar oldu.
8- Landbot ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
Eğer bir sohbet uygulaması yazmak istersen bu konuda en iyi çalışabileceğin araçları bir arada bulunduran platform LandBot olacaktır.
Eğer websiten veya uygulamanda bir Chatbot ihtiyacın var ise kodsuz olarak Landbot ile kendine Chatbot yazabilirsin.
- Yapay zeka ile öğrenme
- Müşteri tanıma
- Whatsapp desteği
- Çeşitli entegrasyonlar
- İngilizce kullanım
- Yeni başlayanlar için dik öğrenme eğrisi
LandBot ile yapılan uygulamalar android ve ios tarafından da desteklenmektedir.
Bütün sohbet uygulamaları ile entegre olabilen bir yapısı bulunan LandBot ile otomatik chat arayüzleri oluşturabilir müşteriler ile iletişime hızlıca geçebilirsin. Her işletmenin kendine ait bir chat bot’u olması fikriyle yola çıkmış bu platform aşırı spesifik bir alana hitap ediyor.
Chatbot ile nasıl para kazanılır diye düşünüyorsan bu iş çok ilginç bir alan aslında. Kombine etmek istediğin kısım derin ise daha ayrıntılı bir app yazma uygulaması kullanmanı tavsiye edebiliriz.
Chatbot hikayesi 1960’larda “Eliza” ve “Parry” adında iki sohbet programı ile başlamış. 2005’ten sonra etkisi kaybolsa da Eliza Chatbot’u terapist olarak hala kullanıma açık.
Bugün “Siri” gibi araçlar ve web sitesi/uygulama chatbotları ön planda olsa da ileride bu konular yapay zeka ile çok ilginç noktalara evrilebilir. Hayal gücün seni böyle bir içeriğe götürürse denemekten kaçınma deriz. Çok ilginç bir nokta.
Landbot ile kodlama bilmeden chat bot yazmak istersen temel fonksiyonların bulunduğu ücretsiz plan veya aylık €30 ve €80’luk premium paketleri satın alabilirsin. Whatsapp ile entegre çalışanı ise aylık €150’luk bir maliyete sahip.
9- Swiftic ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
Swiftic en temel anlamda işletmelerin kendi uygulamasını çıkarmasına yönelik bir programdır. Müşterilerine ulaşabilmek ve onların telefonlarında sürekli olarak onlara göz kırpmak için iyi bir seçenek. Kodsuz android uygulama yapma arayışındaki tüm işletmelere tavsiye edilir.
Swiftic size, bir mobil mağaza, kuponlar, sadakat kartları ve kazı kazan kartlarıyla müşterilerin geri gelmesini ve satışların artmasını sağlayabilmek için birçok araç sunar.
Hazır şablonlar ve özelleştirilebilir alanlarla bu alanda en kolay uygulama yapabileceğin hizmeti Swiftic’ten alıyorsun. Müşterilerine bildirimler gönderme özelliği ise en faydalı yanı olabilir.
Swiftic yıllık ödeme planı ile $33’lık bir aylık bütçe gerektiriyor. Özel bir iş alanı olsa da ücreti biraz yüksek.
10- Thunkable ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
Sınırsız bir yapılabilecekler listesine ihtiyacın varsa Thunkable bu konudaki en iyi araçlardan biri olarak kodsuz uygulama yapmana yardımcı olabilir.
Yapmak istediğin uygulamada telefonunun sensörlerini, Bluetooth’unu, kamerasını, çevrimdışı yeteneklerini ve daha fazlasını kullanmak istersen Thunkable bu konuda oldukça iddialı.
Bazı uygulamalar sadece belirli özellikleri kullanabilmeni ve uygulamanı belirli taslaklar üzerinden ilerletmeni zorunlu kılarken Thunkable daha özgür bir ortam yaratmak istemiş.
Uygulamanı yaparken ekstra özellikler istersen, bunu birçok aracı uygulamana entegre ederken yapabiliyorsun. Dışarıdan entegrasyona açık bir uygulamaya sahip oluyorsun.
Thunkable ücretsiz olarak da bazı temel özellikler sunduğu programa sahip. Premium özellikler için ise bireysel kullanımda $13 ve $38’lık ücretlere sahip seçenekler bulunuyor.
11- Kod-suz.Org ile Kodsuz Mobil Uygulama Yapma
Kod-suz, ülkemizde No-coderları bir araya getirmek kendileri aralarındaki bilgi alışverişini sağlamak için kurulmuş bir topluluk. Bir yazılımcı olmadan hayalindeki uygulamaları hayata geçirme fikri ile no-code dünyasına adım atan Eren Dik’in önemli bir eseri diyebiliriz.
Burası yukarıda yazan programlar gibi bir program değil onları kullanırken ihtiyacın olacak tüm bilgileri edinebilmeni ve kendini geliştirmeni sağlayabilecek bir topluluk.
Dünya her geçen gün kodsuz yazılıa doğru evrilirken bu alanda ülkemizde işler yapmak isteyen kişilerin bir araya gelmesi umut verici. Bu yazıyı okuyan sen de eğer bu alanda bir şeyler yapmak istersen dahil olmak isteyebilirsin diye yazımıza kodsuz.org topluluğunu ve Eren Dik’i eklemek istedik.
Kodsuz Uygulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kodsuz mobil uygulama yaparken öncelikle yapacağın işi iyi belirlemen gerekiyor. Bunu iki şekilde ayırabiliriz. Veritabanı gerektiren işler bir de gerekmeyenler.
Uygulamalar sana kodsuz android uygulama yapma imkanı sağlasa da içerisinde kullanacağın verileri senin bir araya getirmen gerekiyor. Veritabanı gerektiren işler temel olarak içerisinde dönecek olan verinin uygulama içinde bulunamayacak olanları olarak anlayabilirsin.
Eğer yapmak istediğin uygulama herhangi bir veritabanı gerektirmiyorsa işin daha kolay olacaktır. Uygulamanın sana sunduğu verileri kullanarak da uygulamanı yapabilirsin.
Birçok programda kendi algoritmanı oluşturabilecek bir yapı bulunmayabiliyor. Eğer kendi fonksiyonlarını üretmen gereken içerikler kullanmak istersen Bubble, AppyPie, AppGyver gibi yapıları kullanabilirsin.
Kodsuz uygulama yazarken bilmen gereken şeylerden biri de entegre olabilme potansiyelidir. Yapabileceğin uygulamanın yetersiz olma ihtimali veya başka bir araçla hızlı bir şekilde geliştirilebilme ihtimali varsa yeniden yazmaya çalışmana gerek yok.
Kodsuz uygulama yazarken şunu asla unutmamalısın. Burada yaptığın yazılımlar makine diline indirgenerek işlemekte. Yani çok ayrıntılı yazılmış olan programlama dillerinden elbette farklı olabileceğini ve onlara dönüştürelemeyeceğini bilmen lazım.
Tam manası ile dönüştürmek neredeyse imkansız bu sebeple uygulamalarının potansiyeline dönüşüm gerektiren noktaları bilerek işe girişmelisin. Kısaca uygulamanı yaptığın program ile aplikasyonun ömrü boyunca birliktesin.
Yapılan Uygulamalar Nasıl Mağazaya Yüklenir?
Yaptığın uygulamayı Google Play’e yüklemek için öncelikle Google Play Console’a giriş yapıp “geliştirici” panelini aktif etmen gerekiyor. Ardından sayfadaki adımları takip ederek yaptığın uygulamayı sisteme kolayca yükleyebilirsin.
Mobil uygulama yapıp yüklemek android ve ios için farklı gereksinimler gerektiriyor. Uygulama oluşturma serüveninin son noktasında gerekecek olan şeyler ise şunlar;
- Hesap Açma
- Uygulama Dili
- Uygulama Adı
- 512×512 ölçeğinde logo
- Uygulama kategorisi
- Gizlilik Politikası metni
- Sürümler
App Store’a uygulama yüklemek için ise geliştirici olarak yıllık $99 dolarlık bir ödeme yapman gerekiyor. Bazı ülkelerdeki geliştiriciler için bu ücretsiz olsa da biz o ülkelerden biri değiliz.
Ayrıca Appstore için birçok da uygulama yeterliliği gerekiyor. Bir iphone içinde kullanılabilen birçok özelliğe erişebilmesi ve fonksiyonlarını kullanabilmesi şartı var.
Sıkça Sorulan Sorular
- Kodsuz uygulamalar ile kodla yazılmış uygulamalar yarışabilir mi?
Yazılım sınırsız bir mecradır o yüzden böyle bir tasnif zor. Basit bir uygulama ayrıntılı bir uygulamadan eğer yeteri kadar iyi bir sorunu çözüyorsa veya talep görüyorsa daha çok gelir elde edebilir.
Kod ile yazılan uygulamaların derinliği elbette fazladır fakat kodsuz olarak da çok büyük yazılımlar üretebilir yatırım alabilir. major uygulamalardan biri olabilirsin.
- Satın aldığımız uygulamalara para vermeye devam etmek zorunda mıyız?
Kodsuz uygulama yapmak için satın aldığın paketlerdeki ücretleri uygulamanı dışa aktardıktan sonra ödemeye gerek yoktur. Fakat hizmet aldığın site onun desteği dışında çalışamayacak şekilde uygulama verirse o zaman o sistem sağlayacısına ödeme yapmaya devam etmek zorundasın. Birçok no-code sitesi açık kaynak kodunu vermez ve seni içeride tutar.
Bu durum senin için kötü gibi dursa da avantajları da vardır. Uygulaman sistem tarafından serverlara işlenir, güvenliği sağlanır, veri akışı korunur ve devamlı olarak oradan geliştirilebilir. Bu kalemlerin her biri için dışarıda yazdırdığın bir uygulamada kişi görevlendirip para harcaman gerekmektedir. Uygulama senin için bunları çözer.
- Apk olarak mobil uygulama nasıl yapılır?
Teknik olarak APK Google Play de satış yapılan android uygulamalarının uzantısıdır. Ama halk arkasında güvenliksiz mobil uygulama olarak düşünülmektedir. APK mobil uygulamalar, Google Play ve App Store gibi yerlere yüklenmeden çalıştırılabilen uygulamalardır.
- Apk kullanmak tehlikeli midir?
Apk kullanmak riskli olabilmektedir. Çünkü bu marketlerin güvenlik sistemlerinden geçmeden sana sunulan bir mobil uygulama olacaktır. Bu sebeple uygulamanın senin vereceğin erişim izinleri ile neler yapabileceğini bilemeyeceksin ve üzerinde takip yapamayacaksın.
- Uygulamalara nasıl reklam alınır?
Uygulamaların içindeki reklam yerlerini tasarımda belirlemiş olman gerekiyor. Ardından Google’da direkt olarak reklam alabiliyorsun. Görüntülenme olduğunda para kazanmaya başlayabilirsin.
- Uygulamalar ile kazanılan para nerede görünür ve parası nasıl çekilir?
Google Play’de veya IOS’ta kazanılan paralar Google Admob ile görünür. Burada belirleyeceğin ödeme yöntemi ile belirli eşikleri geçtiğinde ödeme alabilirsin.
- Kodsuz uygulamalar koda dönüştürülür mü?
Kodsuz uygulamalar koda dönüştürülemezler. Yazım şekilleri birbirinden çok farklıdır. Makine diliyle tasarlanmış olan kodsuz yazılımların araçlarını oluştururken işlediği satır sayısı ile örneğin C# ile yazılmış bir uygulamanın satır sayısı farklıdır. Birbirine indirgenmeleri çok zordur. Zaten uygulamalar da kaynak kodlarını vermezler.
- Uygulamanın tasarımsal kısmını da uygulama içinde mi yapmak gerekir?
Çoğu program tasarım konusunda da sana yardımcı olmaktadır. Fakat kendi tasarımlarını kullanmak istersen bu da mümkün. Web siten, arka planlar, simgeler için kullanabileceğin bazı tasarımlar için Canva’yı kullanmanı öneririm. Hem kolay hem kaliteli içerikler var.
- Kodsuz uygulama konusunda daha ayrıntılı bilgi alabileceği yerler var mıdır?
Kodsuz uygulama yapabilmek için seçeceğin programları kullanırken veya bu alanda takıldığın yerlerde soru sorabileceğin, diğer no-coderlar ile buluşabileceğin Eren Dik’in bir projesi olan kodsuz.org sitesini ziyaret edebilir aynı dili konuştuğun kişilerle bu dünyaya daha güçlü bir adım atabilirsin.
- Kodsuz uygulama yazmak için eğitim almak gerekir mi?
Kodsuz uygulama yazabilmek için eğitim alman bu alana inanılmaz yabancı isen ve bir rehber olmadan yapamıyorsan kesinlikle gereklidir. Uygulama yapma sistemlerinin bazılarının kendi eğitim setleri de bulunuyor fakat bunlar İngilizce içeriklerden oluşuyor.
No-code öğrenmek uygulamadan uygulamaya değişse de gerçekten hakim olacak kadar bilgi edinmen iyi bir çalışma temposuyla 6 ayı, tamamen hakim olman ise 1 yılı geçecektir.
O sistemleri anlatan Türkçe Youtube yayıncıları da olsa tertemiz bir eğitim almak yolunda seni epey hızlandırabilir. Bunun için sana uygun bazı no-code eğitimleri seçtik;
- NoCode Eğitim Seti
- Kodsuz Mobil Uygulama Geliştirme
- KOD YAZMADAN MOBİL UYGULAMA YAPMA | Kodular Eğitim
Kodlamasız Uygulama Yazma Özet
Kodsuz uygulama yapmak bu işin temel seviyesidir. Eğer kodlamaya ilgin var ise işin mantığını çözmek adına böyle bir başlangıç yapabilirsin. Fikrini test etmek için böyle bir yol izlemek oldukça mantıklıdır.
Kodsuz yazılabilen uygulamalar ile kodlamaya merakını ve bu alanda kendini geliştirip geliştiremeyeceğini görebilirsin. İşin temelini öğrenip daha sonra üzerine katabilirsin.
Fakat şöyle de bir durum var. Bubble gibi derinliği çok fazla olan uygulamalar ve benzerlerinin artması ile kod yazmaya dayalı yazılımcılık uygulama yazma alanında etkisini kaybedebilir. Bu sebeple hedefin bu alan ise bir uygulamayı derinlemesine öğrenip uzmanı olmak önünü daha da açabilir.
Kodlamasız uygulama yapmak için artık hazırsın. İlk adımı at ve keşfetmeye başla. Yapacağın bir girişimde ihtiyacın olabilecek diğer araçlar ve diğer online para kazandıran iş fikirleri için sayfamıza göz atmayı unutma.
Bakalım kendi kodsuz uygulamanı yazabilecek misin? Yada bu senin kodlama hayatının başlangıcı mı olacak?
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…
Gezerken Para Kazandıran İşlerin Listesini "ÜCRETSİZ" indirmek için Topluluğumuza Katıl.
4 Yorum "Kodsuz Uygulama Yap: 11 Farklı Platform İnceleme"