İngiltere’de şirket kurmak, geniş bir pazar alanına yayılmayı sağlıyor. Ayrıca yatırımcıların da ilgiyle incelediği bir yatırım ülkesi olarak biliniyor. İngiltere’de şirket kurarak Paypal, Stripe gibi ödeme sistemlerine de erişebilirsin.
Farklı ülkelerde şirket kurmanın avantajları ve nasıl kurulacağı hakkında bu yazıda bilgiler vereceğiz. Sen de bu yazı sayesinde İngiltere’de şirket kuruluş aşamaları hakkında bilgi edinebilirsin.
Şirket kurmak için aracı şirketler ile çalışarak süreci daha da hızlandırabilirsin. Bunlardan birisi de Mükellef ile beraber birden fazla ülkede şirket kurmak için yardım alabilirsin.
Bu yazımızın detaylarına inecek olursak, aşağıdaki maddeler ile beraber yazı içeriği hakkında bilgi alabilirsin.
- İngiltere’deki Şirket Türleri Nelerdir?
- Neden İngiltere’de Şirket Kurmalısın?
- İngiltere’de Şirket Kurmak için Gerekenler
- İngiltere’de Şirket Kurmanın Avantajları
- İngiltere’de İş Kurma Maliyeti
- İngiltere’deki Vergi Türleri
Genel olarak ana başlıkların altında detayları ile birlikte İngiltere’de Şirket Kurmak ile ilgili bilgilendirmeleri seninle paylaşıyoruz.

İngiltere’deki Şirket Türleri
Diğer ülkelerde olduğu gibi İngiltere’de de çeşitli şirket türleri bulunmaktadır. Sana en uygun olan şirket türünü seçip İngiltere’de şirket kurmak açma konusunda ilk adımı atabilirsin. Şirket Türleri;
- Sınırlı Sorumluluk Ortaklığı (LLP)
- Kamu Limited Şirketi (PLC)
- Garantili Özel Limited Şirket
- Hisse Bazında Özel Limited Şirket
- Özel Sınırsız Şirket
Bu 5 farklı şirket türünü aşağıda alt başlıklar halinde anlatalım. Ayrıca MHR &Partners ile de şirket kurmak hakkında detaylı görüşebilirsin.
İngiltere’de Kamu Limited Şirket (Public Limited Company PLC)
Halka açık bir şirkettir. Hisse senetlerini halka satabilen şirket türüdür. Kısaltılmış olarak PLC olarak bilinmektedir.
Halka açık bir şirket olabilmek için, bir işletmenin 50.000£ veya daha fazla sermayesi olması gerekiyor.
Halka açık limited şirketinde en az iki yönetici ve sekretere sahip olması gerekmektedir.
Borsada listelenen tüm şirketler PLC olarak biliniyor. Hissedarlar daha büyük görünmek için ve daha fazla mali desteğe sahip olmak için PLC olarak gözükmeyi tercih ediyorlar.
Bir PLC şirket türünde hissedar olmak özel limited şirket üzerinde hissedar olmaktan daha göze batan bir özellik gibi görünür.
İngiltere’de Özel Garantili Limited Şirket
Dernekler, girişimler, hayır kurumları gibi kuruluşlar herhangi bir durum ters gittiği takdirde şirket üyelerinin ödemesi gereken miktara sınır koymak için kurulan kuruluşlardır.
Garantili bir özel şirkette sermaye yoktur. Bu nedenle hissedar da yoktur. Şirketin üyeleri şirketin güvencesidir.
İngiltere’de Hisse Bazında Özel Limited Şirket
İngiltere’de şirket kurmak isteyen kişilerin tercih ettiği en sık kullanılan şirket türüdür. “Ltd.” kısaltılmış olarak adlandırılır.
Bu tür şirketin en çok tercih edilmesinin sebebi ise, şirket tasfiye edilmesi halinde hissedarların sorumlu olacağı kısmın şirket rezerviyle sınırlı olmasıdır.
Bağımsız bir tüccar, işine olan borçlarından kendisi sorumludur. Kendi sorumluluğunda olduğu için ödemek adına kişisel varlıklarına el konulabilir.
Asgari sermaye gerekli değildir. Bu nedenle çoğu küçük sermaye yatırımı ile kurulabiliyor.
İngiltere’de 10 özel limited şirketin 9’u küçük veya orta büyüklükte olarak biliniyor.
İngiltere’de Sınırlı Sorumluluk Ortaklığı (Limited Liability Partnership LLP)
Sınırlı sorumluluğunun faydalarını sağlayan, aynı zamanda üyelerine ortaklık ile birlikte iç yapılarını düzenleme esnekliği sağlayan bir kurumsal iş aracı olarak biliniyor.
Avukat ve muhasebeci firmaları tarafından ortaklık vergi avantajlarından, hem de şirketin sınırlı sorumluluğundan yararlanmak için kullanılıyor.
İngiltere’de Özel Sınırsız Şirket
En az kullanılan şirket türü olarak biliniyor.
Şirketin tasfiye durumunda üyelerin ödemesi gereken tutarda üst sınır yoktur. İflas çok düşük riskli olduğu şirket türleri için kullanılması öneriliyor.
Şahıs şirketleri için, kanun olarak Şirketler Meclisi’ne yıllık hesap açtırma zorunluluğu yoktur. Bu durum finansal durumlarının gizli kalmasını isteyen işletmeler için avantajdır.
İngiltere’de Limited Şirketi Kurmak İçin Gerekenler
İngiltere’de şirket kurmak için bazı gereken prosedürler var. Bu nedenle aşağıdaki maddeleri yerine getirerek şirket kurma aşamalarında ilk adımı atabilirsin.
- Şirket ismi
- Yönetici
- Hissedar
- Kayıtlı Adres
- Dosyalama, Raporlama ve Vergi
- İngiltere’de şirket kurmak için isim seçiminde seni diğerlerinden ayıran farklı bir şirket ismi seçmen gerekiyor. Ayrıca şirket kuruluşu için yalnızca bir yönetici bilgisi gerekiyor.
- Sınırsız yönetici atayabilirsin. 16 yaş alt sınır olmakla beraber, daha önce iflas etmemiş veya yönetici olarak görev yapmaktan men edilmeyen herkes şirket yöneticisi olabilir.
- Tek bir hissedar gereklidir. Sınırsız hissedar eklenebiliyor. Bireysel veya tüzel olabilirsin. Şirket kaydı yaparken her hissedara belirli sayıda hisse paylaştırman gerekiyor.
- Adres Birleşik Krallık’ta olmalıdır çünkü kamu sicilinde gözükecektir. Tüm postalar kayıtlı ofis adresine gidecek. Bu işlemleri direkt olarak Mükellef ile beraber yaparsan tüm zorlukların üstesinden kolayca gelebilirsin.
- Her yıl şirketler yasal olarak raporlama yaparak Onay Beyanı sunmaları gerekiyor. İhtiyaç durumunda alanındaki uzman kişiler ile çalışabilirsin.
Ayrıca Yurtdışında çalışmak için en iyi yerleri de araştırmanı tavsiye ederiz.
İngiltere’de Şirket Kurmanın Avantajları
Öncelikle ekonomisi nedeniyle İngiltere’de şirket kurmak açısından oldukça avantajlı bir yerdir. Coğrafi konumu gereği de tüm pazarlamanın merkez konumunda yer aldığını gösteriyor.
Yatırımcılar da bu nedenden dolayı İngiltere’yi bir şirket kurma merkezlerinden biri olarak görüyorlar. Ayrıca Paypal, Stripe ve dünya genelindeki pazar yerleri burada mevcuttur.
VAT (KDV) ‘dan muaflık ve gelir vergisi oranının düşük olması sebebiyle, İngiltere’de şirket kurmak ve kapatmanın kolaylığı gibi seçenekler ile İngiltere şirket kuruluşu uzaktan İngiltere’de şirket Kurmak seçeneğini daha çok olumlu hale getiriyor.
Aşağıda sana maddeler halinde bu avantajları detaylı olarak belirtiyoruz.
- Ödeme Kuruluşları: Türkiye üzerinde yurtdışından ödeme almak zorlu bir durum haline geldi. Özellikle Paypal kullanımının kaldırılması ile birlikte Türk firmalar müşterileri ile ödeme konusunda zorluklar çekiyor.
İngiltere üzerinde kurduğun bir şirket ile beraber Paypal hesabı açabilirsin ve ödemeler konusunda sorun yaşamazsın. Sadece Paypal ile kalmamakla beraber Stripe, Alipay, Apple Pay, Sofort gibi birçok ödeme yöntemini kullanabilirsin.
- Vergi Oranları: İngiltere, Avrupa üzerinde e-ticaret pazarında öncülük ediyor. Bu nedenle gümrük ve vergi avantajlarından yararlanabilirsin.
%19 yıllık gelir vergisi ve 85000 GBP cironun altında bulunması halinde, VAT (KDB)’a dahil olmadan e-ihracat gerçekleştirebilirsin.
- Banka Hesabı: Şirket kurarken önemli hususlardan birisi de banka hesabı oluşturmaktır. Şirket bilgilerin ile beraber İngiltere’de TransferWise, Revolut, HSBC veya İş Bankası üzerinden banka hesabı açabilirsin.
- Muhasebe Desteği: Şirket kurulduğu andan itibaren vergilendirme ve muhasebe işleri başlıyor. Her ülkede vergilendirme vardır. Muhasebeler, VAT işlemleri ve beyanname süreçlerini gerçekleştirmen gerekir.
Tüm muhasebe işlerini takip edip, vergi beyan dönemlerinde şirketinin vergi beyanında bulunacak ve seninle iletişimde olabilecek muhasebe firmalarından hizmet almak yönetimi daha çok kolaylaştırabilir.
- Lojistik Avantajlar: İngiltere’de şirket kurmak, Avrupa üzerinde sana depo, lojistik, sipariş ve müşteri yönetimi sunan imkanlar sağlar. Hem ekonomik olarak hem de tasarruf olarak avantaj sağlıyor. Bu şirketinin büyümesinde önemli bir rol oynar.
Ayrıca E-İngiltere ile de İngiltere’de iş kurmak hakkında detaylı görüşebilirsin.
İngiltere’de Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler
Her ülkede olduğu gibi İngiltere’de şirket kurmak için bazı gerekli belgeler var. Kayıt bedeli ödendikten sonra aşağıdaki maddede yer alan belgelerin alınması gerekiyor.
Şirket Kuruluş Sözleşmesi
İngiltere’de şirket kurmak isteyen kişinin şirket kuruluş senedine sahip olması gerekiyor. Senet üzerinde, şirket adı, ofis adresi ve ne iş yapacağı belirtiliyor.
Şirket Ana Sözleşmesi
Kuruluş sözleşmesi başvuru esnasında şirket kuran kişinin yanında olmalıdır.
Form 10
Başvuru formu içerisinde, şirket direktörü, sekreter ve adres bilgisi olmalıdır. En az bir direktör ve bir sektör olmalıdır.
Form 12
Tüm kanuni yükümlülüklere uyduğunu belirten bir ifade yer alan manifesto niteliğinde bir belgedir.
İngiltere’de Sınırlı Ortaklığa Sahip Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler
Aşağıda maddeler ile belirtilen belgeleri hazırlayıp Companies House’a gönderilmesi gerekiyor.
- LP5 Formu
- Birleşik Krallık’ta kayıtlı adres beyanı
- En az 1 genel ve 1 sınırlı ortak
- Ortağın, işletmenin ödeyemeyeceği borçlardan sorumlu olduğunu belirten beyan
- Ortakların katkılarının gözüktüğü bir beyan
- Ortakların imzaları
- Kayıt ücretinin ödenmesi
İngiltere’de Şirket Kurma Masrafları
İlk olarak başlangıç masrafları ortaya çıkıyor. Aşağıda maddeler halinde tüm detayları ile İngiltere şirket kurma maliyeti için ne gerekiyor belirtelim..
İngiltere’de Araştırma Masrafları
Hedef kitle ve sektör hakkında detaylı araştırma yapılmalıdır. Bunu ücretli ve ücretsiz olarak platformlardan öğrenebilirsin. Pazar araştırması yapmak ve yatırımları incelemek doğru hedef kitleni görmende yardımcı oluyor.
Bu gibi durumlarda freelancer platformlarda bir freelancer ile birebir çalışma yapabilirsin.
İngiltere’de Ekipman Masrafları
Ekipmanlar, ofis ve mağaza ihtiyaçları için gereklidir.
E-ticaret üzerinden ilerleyeceksen bilgisayar ekipmanlarına, masaya ve internet gibi maliyetler ortaya çıkıyor.
Mağaza açacaksan, kasa, ürün rafı vb. Masraflar yer alıyor.
İngiltere’de Kayıt Ücreti Masrafları
İşletme yapısına göre kayıt ücreti ödeniyor. İş kurma maliyetlerinin yanında işletme kayıtları da yer alıyor. Belirli bir maliyet dökümü oluşuyor.
İngiltere’de İş Yeri Masrafları
Evden yönetilmediği takdirde bir işyerine sahip olman gerekir. İngiltere’de şirket kurmak konumuna göre maliyet de artıp azalabilir. Elektrik, su gibi maliyetler de eklenir.
İngiltere’de Envanter Masrafları
Ürünler ve stoklara ihtiyaç duyabilirsin. Bu sayıyı belirlemek oldukça önemlidir. Perakende fiyatlarının listesini çıkarmalısın. Böylece envanter maliyetini hesaplayabilirsin.
İngiltere’de Web Sitesi Masrafları
Müşteriler öncelikle web sitesini ziyaret ederler. Müşterilerin sana kolay ulaşabilmesi için ve tanınırlığın artması için bir web sitesine ihtiyaç duyabilirsin. Domain, hosting ve site tasarımı gibi hususlar maliyet içerisine giriyor.
İngiltere’de Pazarlama Masrafları
Bir kitleye ulaşabilmek için ürünlerini tanıtman gerekir. Reklam vererek ürünlerini tanıtabilirsin. Bu işi pazarlama şirketleri ile anlaşarak çözebilirsin. Bu durum maliyeti artırır.
İngiltere’de Profesyonel Hizmet Masrafları
Profesyonel hizmet almak girişimde temeli sağlam atmak adına önemli bir rol oynar. İş danışmanlığı, hukuk, muhasebe, BT gibi profesyonel destekler alınabilir.
İngiltere’de İş Sigortası Masrafları
İlk başta iş sigortası yaptırmak, terslik durumunda seni ve müşterilerini korumak için önemlidir.
İngiltere’de İşe Alım Masrafları
İşletmede yanında çalışabilecek işçiler alınabilir. İlan vermek maliyet oluşturabilir. İşe alım ajanslarıyla çalışmak da maliyete yol açar. Bu nedenle iş alım sürecinde ücretsiz platformlardan da yararlanabilirsin.
Hem de bu işi freelance işler olarak yapan insanlar da var.

İngiltere’de Vergi Türleri
Her ülkede olduğu gibi İngiltere üzerinde de çalışma şartları var. Bu şartlardan biri de düzenli olarak vergi ödemek oluyor. Bu nedenle İngiltere’de Şirket kurmak isteyen bir kişi aşağıdaki vergi türlerini bilmesi gerekiyor.
- Gelir Vergisi: Maaş gibi şahsi aldığın gelir üzerinden ödenir.
- Ulusal Sigorta: Eyalet emekli maaşını artırmana ve kamu hizmeti için ödeme yapmana yardımcı olur.
- VAT (KDV): Mal ve hizmetin maliyetine eklenen tüketim vergisidir. Yıllık ciroyu (85.000 £) aşmadığın sürece ödenmesine gerek yoktur. Eğer aşarsan üç ayda bir ödenmesi gerekiyor. Bunlar HMRC (Majestelerinin Vergi ve Gümrük Dairesi)’ye gönderilir.
Ayrıca İngiltere gibi vergilendirme sisteminin kolay olduğu diğer yer olan Amerika’da Şirket Kurmak da seçilebilecek seçenekler arasında yer alıyor.
İngiltere’de HMRC Nedir?
İngiltere’de şirket kurmak vergi verme konusunda da önem taşır. HMRC, İngiltere’nin vergi toplamakla sorumlu olan kurumudur. Majestelerinin Vergi ve Gümrük Dairesi anlamına geliyor.
İngiltere’de HMRC Görevleri Nelerdir?
Devlet için gerekli olan vergileri toplamaktadır. Bu vergiler 6 adet olmakla beraber aşağıda yer alıyor;
- VAT (KDV)
- Gelir Vergisi
- Damga Vergisi
- Sermaye Kazanç Vergisi
- Kurumlar Vergisi
- Özel Tüketim Vergileri
İngiltere’de VAT Numarası Nedir?
İngiltere’de şirket kurmak için VAT numarası alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü olarak VAT kaydı yaptırabilirsin. Fakat aşağıdaki maddeleri içeren bir durum olduğunda VAT kaydı yaptırmak gerekiyor.
- Son 12 ayda satışların £85.000 ‘ı aştığında,
- 1 ay içerisinde satışların £85.000 ‘ı aştığında,
- KDV’li alımlarının tutarı £85.000 ‘ı aştığında,
- KDV’ye kayıtlı firma devralıyorsan, 30 gün içerisinde VAT registration yaptırmak durumunda kalabilirsin.
İngiltere’de VAT Sistemine Nasıl Kayıt Olunur?
VAT numarası alabilmek için önce sisteme kayıt olman gerekiyor. İngiltere Vergi Dairesi internet sitesinden üye olabilirsin.
Başvuru formunu doldurarak yapabilirsin. Fakat her şirket online başvuru yapamıyor. Site içerisinde detaylı bilgiler yer alıyor.
- Alışverişlerinde ödediğin KDV’leri banka hesabına 1 hafta içerisinde geri alabiliyorsun.
- Kurumsal imaj için iyi bir adım olarak biliniyor.
- VAT sistemine kayıt olduysan muhasebeni de düzenli takip etmen gerekiyor.
İngiltere’de UTR Numarası Nedir?
Şirketinin aktif olarak faaliyete geçtiğini bildirmek için UTR numarasına ihtiyaç duyarsın. UTR, Unique Taxpayer Reference olarak bilinmektedir.
Vergi veren kişilerin kendi vergi öz değerlendirmelerini tamamlamasını sağlayan bir referans numarasıdır. UTR numarası sana özeldir. Vergi beyannamesi doldurmak için bu numaraya ihtiyaç duyarsın.
Yapılan vergi görüşmelerinde vergi ile ilgili seni tanımlayan numara olarak UTR biliniyor.
İngiltere’de UTR Numarasını Kimler Almalıdır?
İngiltere’de yaşıyorsan ve kendine ait şahıs veya limited şirketin varsa bu beyannameyi doldurabilmek için UTR numarasını alman zorunludur.
İngiltere’de SIC Kodu Nedir?
İngiltere’de şirket kurmak için Faaliyet alanının belirlenmesi ve SIC kodları ile bunu belirtmen gerekir. Standart Endüstriyel Sınıflandırma (Standard Industrial Classification) olarak adlandırılıyor.
Şirket kurulmadan önce belirlenen sınırlar içerisinde belirtilmeli ve başvurularda gösterilmelidir. Companies House’a kayıt için SIC kodu alman gerekiyor. Bu kod sayesinde kaydolabilirsin.
Her sene tekrar SIC kodu onaylanmalıdır. SIC kodu kullanan sektörler, tarım, balıkçılık, madencilik, inşaat, üretim, ulaşım, toptan ticaret, perakende, finans gibi kuruluşlardır.
Kodun ilk 2 hanesi ana sektörler arasından birini belirtir. 3. ve 4. hanesindeki rakam ise alt gruplarını ifade eder.
İngiltere’de SIC Kodu Ne İşe Yarar?
SIC kodu genellikle doğru veri elde edebilmek ve analiz yapabilmek için şirket ve devlet kurumları tarafından kullanılıyor. Vergiler, riskler, hedef kitle belirleme, rakip tespiti gibi verileri elde etmek için SIC kodu kullanılır.
İngiltere’de Onay Beyanı Nedir?
İngiltere’de Companies House’a kayıtlı her şirket için yasal bir gerekliliktir. Ülke içerisinde faaliyet gösteren şirketlerin Companies House’a güncel bilgilerini sağlaması gereklidir.
Companies House ise Şirket Sicil Kurumu veya Şirket Kayıt Ofisi olarak biliniyor.
İngiltere’de Ulusal Sigorta Numarası Nedir?
İngiltere üzerinde serbest meslek sahibi isen veya bir işyerinde çalışıyorsan bu numaraya ihtiyaç duyabilirsin. Bu numarayı almak zorunludur.
Çalışanların sağlık güvencesi ve sosyal hakları için önemlidir. Devletin verdiği haklardan yararlanabilmek için bu numarayı alman gerekiyor.
Bir şirket kuruluşunda da Ulusal sigorta numarası gereklidir. Ayrıca Mükellef ile beraber bu işlemleri direkt olarak sonuca ulaştırabilirsin.
İngiltere’de Banka Hesabı Nasıl Açılır?
İngiltere’de şirket kurmak için yine İngiltere’de bir banka hesabına sahip olman birçok avantaj sağlar. Ödeme almak, muhasebe işlemleri ve diğer kuruluşlarla entegre çalışabilmeni sağlar.
İngiltere birçok ülkeye göre önemli finans merkezlerinden birisidir. Bu nedenle kurumlar farklı süreçler içerisinde hesap açma yolunda ilerleyebilir.
Bazı bankalar fiziki olarak bulunmanı isterken bazıları da oturum çalışma izni vs. Gibi gereksinimler olduğu durumda hesabını açar.
Şirketin £250.000 ulaştığında Londra şubesinden şirket banka hesabı açabilirsin.

İngiltere’de şirket kurmak için bazı yollar;
- Revolut Alternatifi: 1-7 gün içerisinde onaylanır. Mobil uygulamadan başvurulabilir. Detaylı bilgi talep ediliyor. Kendini tanıtan bir video bile isteyebilirler.
- Transferwise Alternatifi: Online banka hesabı için tercih ediliyor. Web sitesi üzerinden telefon ve mail adresi ile kayıt yapman, işletme hesap seçeneğini seçmen ve şirket adını yazman, şirketin tüm bilgileri otomatik olarak çıkmasını sağlayacaktır. Son olarak depozito tutarını yatırman gerekiyor. 1-3 iş günü içerisinde açılacaktır.
- Monzo Alternatifi: Online banka hesabı için en çok tercih edilendir. Sadece İngiltere’de oturma izni olanlara hizmet vermektedir.
İngiltere’de Yasal Ofis Adresi Nedir?
Sadece şirketin ile ilişkili yasal yazışma adresidir. Kayıtlı bir ofis (RO), limited şirketin veya ortaklığın (LLP) resmi adresi veya merkez ofisidir.
Evinin, ofisinin veya bir kuruluşun adresini kayıtlı ofis adresi olarak kullanman mümkündür. Sanal ofisini de yasal adres olarak kullanabilirsin.
Şirketini Companies House’a kaydettirmen gerekir ve burada adres girmen gerekmektedir. Devlet kurumlarından gelen mektuplar, yasal bildirimler bu adrese gönderilir.
İngiltere’de yaşamıyorsan, kayıtlı yasal adresin olarak bir posta kutusu kullanabilirsin.
Sıkça Sorulan Sorular
- İngiltere’de şirket kurmak yasal mı?
Belirli kurallar dahilinde gerekli belgeleri sunduktan sonra ve vergileri ödemek koşulu ile İngiltere’de şirket kurmak yasaldır.
- İngiltere’de kimler şirket kurabilir?
Yasal yaş sınırını tamamlamış ve gerekli belgeleri elde ettikten sonra belirli bir bütçeye sahip herkes İngiltere’de şirket kurmak mümkündür.
- İngiltere ekonomisi iyi mi?
Gelişmiş sosyal pazarı ve geniş piyasaya sahip yapısı ile ekonomisi iyi olan ülkeler arasında yer almaktadır.
Özet
Girişimciler İngiltere’de online şirket kurmak ile dünya pazarında yerini almak istiyor. Sen de bu girişimciler arasındaysan İngiltere’de şirket kurmak sana göre diyebiliriz.
Çünkü dünya pazarına açılan bir kapı olarak adlandırabiliriz.
Ayrıca ödeme sistemlerinin birçoğunu İngiltere üzerinde kurduğun şirket ile açabilir ve ödeme alabilirsin. Ayrıca farklı ülkelere nazaran vergilendirme sistemi ile de kolaylık sağlamaktadır.
Şirket kurulumu için diğer yazılara da göz atabilirsin.
3 Yorum "İngiltere’de Şirket Kurmak İçin Ayrıntılı Rehber 2023"