Freelancer nedir sorusunun iki cevabı var, ilki bir ofise bağlı olmadan serbest çalışmak diğer cevap ise bu tip işleri bulabileceğin dünyanın en büyük freelance iş platformlarından birinin adı.
Biz ikincisini yani Freelancer platformunu anlatacağız. Binlerce iş ilanının ve iş tipinin bulunduğu müşteriler ile serbest çalışanları bir araya getiren oldukça popüler bir platformdur. Alıcılar ve satıcılar için önemli bir pazar yeridir. Burada yaptırmak istediğin işlere serbest çalışan bulabileceğin gibi çalışan olarak da iş alabilirsin. Bazen bunların ikisi de bir arada olabilir.
Yazımızda şunlardan bahsedeceğiz;
Bunlar ve daha fazlasından oluşan rehber yazımıza devam edelim…
Freelancer’a üye olmak çok basit ve ücretsizdir. Herhangi bir mailinle kayıt olup aktivasyonu sağladıktan sonra hemen üye olmuş oluyorsun. Giriş yapmak üye olmakla bitmiyor elbette. Üye olduktan sonra işveren mi serbest çalışan mı olduğunu seçiyor ve bunlara göre profil oluşturuyorsun.
Bu uygulamayı kullanmak için masaüstü web sitesini veya mobil uygulamasını kullanabilirsin. Bunlara ek olarak düzenli bir şekilde sana iş fırsatlarının maillerini gönderirler. Uygulamada iş aramak için sık sık kullanmalısın. Yapmak istediğin iş olsun olmasın ara ara hangi işler var diye kontrol etmelisin. Bunun sebebi ise bazen çok kolay yapabileceğin bir iş alanı görebiliyorsun. Bunun sebebi de niş ilanların fazla olması.
Bir alıcı olarak uygulamayı kullanmak oldukça rahat. Binlerce Serbest çalışan arasına yaptırmak istediğin işi bıraktığında onların tekliflerle gelmesi işini yaptırmak için oldukça avantajlı. Örneğin e ticaret sitesi kurmak mı istiyorsun, bunun için bir çalışan işe alabilir siteni kurdurabilirisn. Dikkat etmen gereken en önemli şey ilanının hangi alanları kapsadığını çok net olarak anlatmalısın. İyi bir şekilde hazırlanmamış ilanlar, başarısız işlerle veya teklif alamamakla sonuçlanabilir. Bu da işlerinin aksaması demek.
Serbest çalışanlar için platformu kullanmak oldukça kolay. Uygulama gelişmiş özellikleri bulunan ve iş fırsatının sürekli olduğu bir yer. İş bulmanın en kolay yolu ilan araştırmaktır. Kendin için ilanlara bakmak da ayrı bir fark yaratmanı sağlar. Sistem genel olarak senin ilk belirttiğin işlerin ana başlığı altındaki işleri önerir. Bunların dışında bir iş yapmak istediğinde mutlaka manuel aramalısın. Örneğin tişört tasarlayarak para kazanmak istiyorsun, direkt olarak arama çubuğunda bunu aramalısın. Normalde profilinde belirlediğin şeylerin dışına çıkma fırsatın olur.
Uygulamada yapabileceğin işin neredeyse sınırı yok diyebiliriz. 2022 yılında Uygulama platformunda 247 ülkeden yaklaşık 64 milyon kayıtlı kullanıcı arasında 22 milyon iş yapılmış. Serbest çalışanlar ve işverenler arasında bu kadar çok iş yapılmış olması ise büyük bir ipucu. Spesifik olarak bahsetmek gerekirse uygulamada şu işler ve alt dalları ön plana çıkmaktadır;
Bu işler ve binlerce alt dalının ve onlarında parçaları için dahi iş bulabilirsin. Bu kadar çok iş yapılan bir platformda er yada geç iş almaya başlayabilirsin. Her dakika yeni bir iş ilanı yükleniyor neredeyse. Sen de yüzlerce freelance iş fikri arasından kendine uygun olanı seçerek başlayabilirsin.
Ayrıca Freelancer olan tecrübeli insanların da bulunduğu Digital Nomad Türkiye topluluğunda birçok kişi ile sohbet edip iş fikirleri alabilirsin.
Uygulamada Fiverr’daki gibi Gig oluşturma olayı bulunmuyor. Burada saatlik ücretini ve yapabileceğin işleri yazdığın bir profil oluşturuyorsun. Bazı iş verenler ilan açmak yerine doğrudan bir serbest çalışanla çalışmak isteyebilirler.
Uygulamadakı çalışanlara iş yaptırmak üzere iş ilanı vermek isteyen kişiler için oldukça hızlı ve kolay hazırlanabilen ilanlar mevcut. Bunun için yapman gereken ilk şey yukarıdaki “Post a Job” tuşuna basarak işi yayımlamak. Buradan sonraki ekranda sırasıyla şu bilgileri doldurman isteniyor;
İşinin yoğunluğuna ve hazırlığına bağlı olarak bu ilanı vermek yaklaşık 10 dakika sürüyor. Eğer basit bir iş ise 5 dakikada ilanını hazırlamış olursun. Sonrasında ise yapman gereken tek şey teklifleri değerlendirmek.
Uygulamada ilana başvurmak için size önerilen işlerden veya bizzat aradığını işlerden biri seçmeniz gerekiyor. Tüm işleri görmek için en üst sol köşedeki “Browse” tuşuna bastıktan sonra “Projects” butonu ile iş ilanlarını arayabilirsin. İlanı bulduktan sonra ilanını tamamını dikkatli okuduktan sonra başvurumuzu yapma kısmı geliyor. İlanı dikkatli okumamızın sebebi tam olarak ihtiyaçlarını anlamak ve ona göre teklif vermek. Ben bunu yaparım demek yerine evet işi konuşacağın kişi benim önsezisini vermek gerekiyor.
Uygulamada öne çıkmak da Fiverr, Upwork ve diğer platformlarındaki ile aynı şekilde işliyor. İş almak ve puan toplamak seni öne çıkarabilecek en önemli şey. Peki bunun için ne yapmak gerekiyor diye sorarsan şunları sıralayabiliriz;
Bunlar dışında yapabileceğin diğer bir şey ise başka serbest çalışan sitelerinde de profiller açıp işler yapmaya çalışmak olacaktır. Başka bir yerde yaptığın iş, bu işin nasıl yapıldığını bildiğini gösterecektir.
Uygulamada güvenlik aşamalarını tamamlayıp banka hesabını tanımladıktan sonra kolayca para çekebilirsin. Uygulamada para çekme ücreti bulunmamaktadır. Aracı dijital bankalar aracılığı ile aktarma da ise ücretler değişmektedir. Kendi bankanı buraya tanımlayarak uygulamadan para çekebilirsin. Özel bir durum olmadıkça oldukça hızlı bir şekilde para hesabına geçmektedir. Bankana çekme dışındaki diğer seçenekler ise;
Bu platformları kullanarak ücretsiz bir şekilde hemen paranı çekebilirsin. Serbest çalışanlar bu alanda da en çok serbest çalışan dostu olan platformdur.
Sabit fiyatlı projeler için, bir proje ihale ettiğinde %3 veya 3,00 USD (hangisi daha büyükse) tutarında bir ücret alınır. Daha sonra serbest çalışana orijinal teklif tutarından daha fazla ödeme yaparsa , herhangi bir fazla ödeme için proje ücretini de tahsil ederler. Saatlik projelerde uygulamada yaptığın her ödeme için %3 ücret alınır.
Sıkça Sorulan Sorular
Serbest çalışan senin için W8BEN anlaşması sebebiyle otomatik olarak vergini kesiyor fakat kazandığın parayı Türkiye’deki hesaplarında kullanacaksan bunun için gelir vergisi ödemen gerekir.
Uygulama içinde bazı işler Türkçe olabilmektedir. İşi almak ve yürütmek için yine İngilizce konuşman gerekir ama işin kendisi Türkçe olabilir. Yurtdışındaki bir şirket/kişi senden Türkiye’de yapmanı istediği bir iş tercihinde bulunabilir. Bu işleri bulmak için arama çubuğuna Türkçe/Turkish/Turkey gibi kelimeler yazarak ulaşabilirsin. Yada sitenin en alt kısmında bulunan “Local Jobs” kısmına bakabilirsin.
Eğer işveren isen mutlaka şirket açman gerekir. serbest çalışan isen şahıs şirketi yada dijital iş hesabı açman gerekir. Dijital iş hesabını ise elektronik vergi dairesi üzerinden başvurusunu yapabilir sonrasında yönergeleri takip ederek bu iş alanın için otomatik stopajı düşülecek bir banka hesabı açabilirsin. Bu hesabı da vergi dairesine bildirdikten sonra o hesaba giren bütün para stopaj bedeli düşülerek sana gelir. Şahıs şirketi açmanın avantajı ise gider gösterebilme şansın olmasıdır.
Uygulamadan elde ettiğin gelir için şirketinin Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden e-arşiv faturası kesebilirsin.
Özet
Uygulama dünyanın en büyük freelance piyasalarından biridir. Oldukça geniş bir kitleye hitap ederler. Bu yüzden iş fırsatı da rakip de çoktur. İşverenler için iyi olan bu yapı serbest çalışanlar için zorlayıcı olabilmektedir. Uygulama ile belirli bir çaba sonucunda iyi yerlere gelinebilir ve neredeyse ömür boyu seni taşıyacak bir profil oluşturabilirsin. Uygulama var olduğu sürece iş almana yarayabilir. Her deneyim senin marka değerini artıracağı için tecrüben arttıkça kendi talebine bağlı olarak yüksek taleplerde bulunabilirsin.