Hepimiz artık her geçen gün bir şey satın alırken dijitale yönleniyoruz. Bu nedenle dijitalde ürün satmak gitgide artış gösteriyor. Bu da dijitalde para kazanabilme fırsatını bizlere sunuyor. Dijital ürün satmak insanların ilgi odağı haline geldi.
Günümüzde en iyi dijital ürün satış siteleri sayesinde depo, kira vermek, faturalandırma gibi masrafları azaltabilirsin.
Artık dijital bir mağaza açıp içerisine ürün ekleyebilmek ve satış yapmak çok basit. Bu nedenle sen de kendi dijital ürününü satışa koyabilirsin.
İlgi alanına göre ürünlerini belirleyip e-ticaret sitelerinde sen de satış yapmaya başlayabilirsin.
Dijital ürün olarak dergi, kurs, oyun, e-kitap, ses dosyası, NFT gibi birçok kategori seçeneği var. Bu sanal ürünler sayesinde sen de kendine gelir elde ederek kazanç sağlayabilirsin.
Dijital Ürün Satmak
Dijital ürün satmak, teknolojinin ve internetin hayatımıza girmesiyle beraber iş dünyasında ve ticarette büyük bir dönüşüm yaşayan heyecan verici bir fırsat.
Bu süreç, geleneksel fiziksel ürünlerden daha düşük maliyetlerle ürünler yaratma ve pazarlama imkanı sunuyor.
Kendi yeteneklerin ve ilgi alanların doğrultusunda dijital ürünler tasarlayarak, tutkularını paylaşmanın yanı sıra gelir elde etme şansına da sahip oluyorsun.
Aşağıdaki başlıklarda ise ürününü satışa koyabileceğin popüler e-ticaret platformları yer alıyor. Bunlardan sana uygun olanı seçip satış yapmaya başlayabilirsin.
Lemon Squeezy
Lemon Squeezy, SaaS işlerini tek bir platformdan yürütebilmen için geliştirilmiş bir hizmettir.
Dijital ürün, üyelik online kurs satmak için kullanabileceğin bu platform, yazılım işlerini yönetmek için kapsamlı bir altyapı sağlar. Böylece ödemeler, abonelikler, küresel vergi uyumluluğu, dolandırıcılığı önleme, çoklu para birimi desteği gibi birçok hizmet sunar.

Lemon Squeezy’nin Avantajları
Dijital ürün ve hizmetleri sorunsuz bir şekilde satman için geliştirilen Lemon Squeezy, müşterilerin güvenli alışveriş yapmasına olanak tanır. Diğer avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lemon Squeezy, dolandırıcılığı önleme özelliğine sahiptir. Dolandırıcılığı tespit etmek ve engellemek için güvenlik tedbirleri sunar, böylece işletmen ve müşterilerin güvende olur.
- Çoklu para birimi desteği sunarak farklı para birimlerinde ödemeleri kabul etmeni sağlayan Lemon Squeezy, küresel düzeyde iş yapmanı hayal olmaktan çıkarır. Ürünlerini yerel para biriminde satmak istiyorsan, 95 farklı para birimini destekleyen Lemon Squeezy’nin seni de kapsadığından emin olabilirsin.
- Platformda bulunan başarısız ödeme kurtarma özelliği sayesinde, ödeme işlemlerinde oluşabilecek sorunları yönetebilirsin. Başarısız olan ödemeleri otomatik olarak yeniden deneyebilir veya müşterilerle iletişime geçebilirsin. Tüm bu fonksiyonlar iyi bir dijital ürün yönetimini olanaklı kılar.
- Lemon Squeezy’yi tercih etmenin diğer bir avantajı da ekstra vergi, KDV, uyumluluk gibi sorunları ortadan kalkmasıdır. Başka bir deyişle, sürecin tüm detayları senin için düşünüldüğünden, sana tek kalan gönül rahatlığıyla satış yapmaktır.
Lemon Squeezy Dezavantajları
Lemon Squeezy platformunda avantajların yanı sıra birtakım dezavantajlar da bulunuyor:
- Dezavantajların başında henüz yayınlanmamış özelliklerin varlığı gelir. Site için tasarlanmış birçok özellik henüz geliştirilme aşamasındadır. E-posta pazarlaması bu özelliklere dâhildir.
- Azımsanmayacak bir kesim sitenin ücretli planının birçok seçeneği özgürce sunduğunu, ücretsiz planın ise çok kısıtlı olduğu konusunda şikayetçidir.
Yine de Lemon Squeezy entegre ödeme seçenekleri ve güvenli ödeme altyapısı sunması sayesinde tercih ediliyor.
Substack
Amerika menşeili platform Substack, bağımsız yazarların içeriklerini paylaşabileceği ve okuyucularına abonelik sunabileceği bir platformdur. Substack, yazarlara içeriklerini paylaşmak, kendi topluluklarını oluşturmak ve gelir elde etmek için birçok fırsat sunuyor.

Platform, abonelik tabanlı bir teknolojidir. Substack’in temel amacı, yazarların kendi takipçi kitlesini oluşturmasına ve içerikleri için abonelik ücreti alarak gelir elde etmelerine yardımcı olmaktır.
Substack bugün gazeteciler, konunun uzmanları ve medya platformları tarafından aktif olarak kullanılıyor.
Pulitzer ödüllü gazeteci ve yazar Glenn Greenwald, teknoloji muhabiri Casey Newton, kültür eleştirmeni Anne Helen Petersen, ekonomist Emily Oster gibi tanınan isimler de platformdan yararlanan kişiler arasında yer alıyor.
2020’de, geleneksel medyada yaşanan düşüş, platformun birçok gazeteci ve muhabir tarafından da tercih edilmesine sebep oldu. Bu olaylardan sonra Substack’in popülaritesi belirgin düzeyde artış gösterdi.
Substack Avantajları
Substack kullanıcıları, platforma kayıt olduktan sonra kendi yayınlarını oluşturabilirler. Yazarlar, içeriklerini belirli bir program çerçevesinde düzenli olarak paylaşabilir veya istedikleri zaman yayınlayabilirler. Diğer olumlu özellikler şunlardır:
- Okuyucular, yazarın içeriklerine ücretsiz olarak erişebilir veya abonelik ücreti karşılığında özel içeriklere ulaşabilir. Substack, özellikle yazı yazarak ve evden para kazanmak söz konusu olduğunda düşünebileceğin bir platform. Söz konusu platform, yazarlara tam bağımsızlık ve kontrol olanağı sağlar.
- Geleneksel medya platformlarında, yazarlar sık sık editörlerin ve yayıncıların belirlediği kurallara uymak zorunda kalırken, Substack’te yazarlar kendi içeriklerini istedikleri gibi oluşturabilirler.
- Yazarlar, platformda kendi takipçi kitlesini oluşturduğu için dikkat dağıtıcı unsurların azaldığı bir ortamda çalışabilirler. Geleneksel medya platformlarındaki karmaşa, reklamlar ve diğer içeriklerle dolu yan menüler gibi unsurlar Substack’te bulunmaz. Bu da okurlara, yazarların içeriklerine odaklanma imkânı sunar.
- Yazarlar, platform üzerinden okuyucularıyla doğrudan etkileşimde bulunabilir, bültenler gönderebilir ve özel içerikler paylaşabilir. Yazarlar, okurlarıyla yorumlar aracılığıyla iletişim kurabilir, soruları yanıtlayabilir ve geri bildirim alabilirler. Bu sayede güçlü bir yazar-okuyucu ilişkisi oluşur.
Dijital ürün satmak söz konusu olduğunda akla gelen Substack, yüksek kaliteli içeriği teşvik eder. Platform, yazarlara içeriklerini ücretlendirme imkânı sunduğu için özgün içeriklerin ortaya çıkması için ideal bir ortam oluşur.
Substack Dezavantajları
Platform, hızlı bülten oluşturma ve abonelik tabanlı bir hizmet sunma olanakları sayesinde epey ilgi çekicidir. Bazı dezavantajlara da sahiptir:
- İnternette ürün satmak için tercih edilen platformlardan olan Substack, komünite oluşturma konusunda yeterlidir fakat mükemmel değildir.
- Platform, otomatik kampanya bültenleri ve kişiselleştirilebilir açılış sayfaları gibi komplike özelliklerden yoksundur. Bu açıdan e-posta pazarlama hizmetleri konusunda pek tercih sebebi olmayabilir.
Shopier
“İstediğiniz yerde kolayca satış yapın!” sloganıyla yola çıkan Shopier, web sitesi açmak zorunda kalmadan kendi sanal dükkanını oluşturma fırsatı sunan bir platform. Sabancı Üniversitesi öğrencilerinin ortaya çıkardığı bu platform, internet üzerinden satış yapanlara bir nevi aracılık hizmeti sunuyor.
Çevrimiçi işletmeler için güvenli ve sorunsuz bir ödeme imkânı sağlayan platform, güçlü bir e-ticaret ödeme aracına sahip. Gelişmiş özellikleri ve kullanıcı dostu arayüzüyle Shopier dijital ürün satışı konusunda cazip bir alan.

Süreç oldukça zahmetsiz işliyor: Shopier’de mağaza açtıktan sonra senin için sağlanan işletmede satış yapmaya başlıyorsun. Kazancının belirli bir yüzdesini platforma bırakıyorsun. Bu nedenle satış yapana kadar Shopier’e herhangi bir ödeme yapman gerekmiyor.
Sistem, açılış ekranında sana, Instagram veya başka bir pazar yerinde satış yapıp yapmadığını soruyor. Daha sonra satış yaptığın online pazar yerine ekleyebileceğin bir kod veriyor.
Bu kod aracılığıyla ürünlerini satın almak isteyenler sisteme güvenli bir şekilde giriş yapıp ödemelerini gerçekleştiriyorlar. Hepsi bu kadar!
Ayrıca Online para kazanma yöntemlerinden diğer iş türlerini de diğer başlıklar üzerinden inceleyebilirsin.
Shopier Avantajları
En iyi dijital ürün satış sitelerinden biri de Shopier demiştik. Bazı avantajlardan söz etmek gerekirse:
- Shopier dünyasında müşterilerin hem bilgisayardan hem de mobil cihazlardan mağazana girebilir ve ürünlerine ulaşabilir. Hatta müşterilerinin, beğendikleri ürünleri satın almak için platforma üye olmalarına bile gerek yok.
- Platform, müşteri bilgilerini korumak ve dolandırıcılık faaliyetlerini önlemek için sağlam güvenlik önlemlerine sahip. İleri şifreleme teknolojisi kullanan Shopier, müşterilerinin alışverişlerini güvenli bir hale getirmek için için sıkı emniyet protokolleri uyguluyor.
- Shopier, kullanıcı dostu ve kolay bir arayüz sunduğu için satıcılar çevrimiçi mağazalarını hızlı bir şekilde kurabilirler. Ayrıca, Shopier, işletmenin marka kimliği ve tasarım tercihlerine uyum sağlamak üzere özelleştirme seçenekleri sunar. Bu sayede kendi mağazanı istediğin tercihlere göre kurabilir ve marka imajını güçlendirebilirsin.
- Shopier, satıcıların ürünlerini çeşitli online pazar yerlerinde ve sosyal medya platformlarında da satmalarına olanak tanıyor. Örneğin Twitter’daki takipçilerine sunduğun ürünlerin satışını Shopier’den rahatlıkla yapabilirsin.
- Shopier, satıcıların satış performansı hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmak için kapsamlı analitik ve raporlama araçları da sunuyor. Bu araçlar, müşteri davranışı, dönüşüm oranları ve gelir gibi değerli verileri sağlayarak işletmelerin veri odaklı kararlar almasına olanak tanıyor.
Shopier Dezavantajları
Shopier, her ne kadar cazip olsa da bazı olumsuz özellikler de taşır:
- Bu platform, büyük işletmelerin gereksinim duyduğu bazı komplike özelliklerden yoksundur. Online mağaza tasarımında zaman zaman yetersiz bulunabilir çünkü özelleştirmeler sınırlıdır.
- Platform; İngilizce ve Türkçe dillerini desteklerken diğer dilleri desteklemez, bu da müşteri hacmini ciddi anlamda düşürür. Platform, daha çok Batı ve Türkiye coğrafyasına uygun olduğu için müşteri kitlesini küresel çapta arayanlara hitap etmeyebilir.
Etsy
Etsy, dijital ürün fikirlerini pazarlayabileceğin bir yerdir. El yapımı, eski ya da özel yapım ürünler içeren, çoğunlukla vintage parçaların sunulduğu bir e-ticaret platformu.

Sanatçı, zanaatkar, koleksiyonerlerin bol bol ürün sattığı platform özellikle dekoratif ürün, sanat eseri, özel olarak tasarlanmış giysi, oyuncak ve benzeri parçalarla doludur. Aynı zamanda site; e-kitap, aksesuar, düğün eşyası ve evcil hayvan ürünü satışlarıyla da birçok kişinin ilgisini cezbeder.
Etsy Avantajları
Çevrimiçi bir pazaryeri olan Etsy, sayısız avantaj barındırmasıyla dikkat çeker. İnternet dünyasında 2005’te yer almaya başlayan Etsy, oldukça kalabalık bir platform. Web sitesi açıldıktan iki sene gibi kısa bir süre sonra 26 milyon dolarlık bir satış hacmine ulaşmıştı. Bugün Etsy 82 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahiptir.
Dijital ürün Etsy’de birçok kategoride müşterilere sunulur. Bu da gelişmiş bir arayüz ve kolay ulaşılabilirlik, ayrıca düzen demektir.
Ayrıca Etsy, işletmelere belli başlı analitikler ve metrikler sunar. Böylece dijital ürün yönetimi kolaylaşır. Sitedeki panele girerek, ne kadar trafik aldığını, ürünlerinin favori listelere ne kadar eklendiğini ve gelirini kolaylıkla görüntüleyebilirsin. Müşterilerinin ilgisini bu sayede test edebilir ve anlayabilirsin.
Etsy Dezavantajları
En iyi dijital ürün satış siteleri arasında ön plana çıkan Etsy’nin tatlı yönleri olduğu gibi acı yönleri de var.
- Genelde bu noktada şikayetçi olunan konuların başında artmış rekabet geliyor. Öyle ki Etsy, birçok kategoride doygun hâle gelmiş durumda.
- Etsy konusunda diğer bir eksi ise müşteri sadakatinin olmayışıdır. El işi ağırlıklı ve hediyelik ürünler satacağı için müşterilerin genellikle bir veya birkaç defa satın alım yapacaklardır. Bu da uzun vadeli ve sadık müşteri potansiyelini azaltan bir durumdur.
Sonuç olarak bu negatif durumların üstesinden gelebileceğine inanıyorsan Etsy gerçekten harika bir satış platformudur.
Gumroad
Basit ve anlaşılır arayüzüyle öne çıkan Gumroad, birçok dijital ürün tasarımı ve hizmetin satışa sunulabileceği devasa bir vitrin. Gumroad platformunda müzik, kitap, yazılım, sanat eseri, görsel ve birçok farklı kategoride dijital ürünü satabiliyorsun. Üstelik web sitesinde abonelik, üyelik ve fiziksel ürün satışı da gerçekleştirebiliyorsun.

Özellikle kreatif zihinlere hitap eden Gumroad, pasif gelir kaynağı oluşturmak için son derece verimli bir alan.
Gumroad Avantajları
Birçok e-ticaret sitesinde satamayacağın dijital ürünü Gumroad bünyesinde değerlendirmen mümkün:
- Öğretici bilgileri, yazdığın bir kitabı, blogu veya kod sayfalarını bile satabilirsin. Esnek kişiselleştirme seçenekleri sayesinde dijital mağazanı kendine özgü ve otantik kılabilirsin.
- Örneğin marka logonu dijital dükkânına tek tıkla ekleyebilirsin. Tüm bu faktörler Gumroad’ı özel bir konuma yerleştiriyor. Üstüne üstlük bu platform, kullanıcıların, ürünlerini pazarlamalarına ve mağazalarını büyütmelerine destek olacak birçok araç sunuyor.
- Örneğin müşterilerine otomatik olarak promosyon içerikli e-posta ve haber bülteni yollayabiliyorsun. Bu da müşterilerle aradaki bağı kuvvetlendirir ve unutulmamanı sağlıyor. Satışlar hakkında sağlanan verilerle de müşterilerinin ilgi göstereceği ürünleri bir çırpıda belirleyebilirsin.
Gumroad Dezavantajları
Kendine özgü konsepti ve avantajlarıyla bilinen Gumroad, dezavantajlara da sahip:
- Bu platformda online bir mağaza oluşturamazsın ve bu kimilerine göre en büyük dezavantajdır. Yalnızca blog veya web siten üzerinden satış yapmaya başlayabilirsin. Bu nedenle zamandan tasarruf etmiş olmazsın.
- Başka bir dezavantaj ise Gumroad platformunun, yüzlerce, binlerce ürünü satmak isteyenlere pek hitap etmemesidir. Site daha çok, az miktarda ürün satmak isteyenlere göredir.
- Birçokları tarafından eksi olarak görülen diğer bir dezavantaj ise sitenin çok fazla kişiselleştirmeye izin vermemesidir. Ancak bazıları bu fikre katılmaz ve platformun görsel açıdan güçlü bir esneklik sunduğunu savunur.
Amazon
Dünyanın en büyük çevrimiçi alışveriş ağı sayılan Amazon; giyim, elektronik, kitap gibi birçok kategori bulundurur. Amazon, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir ve alışveriş deneyimini kolaylaştırmak için birçok özellik sunar.
Örneğin, kullanıcılar ürünleri kategorilere göre arayabilir, filtreler kullanarak sonuçları daraltabilir ve ürünler hakkında ayrıntılı bilgilere erişebilirler.

Amazon Avantajları
Amazon’un sayısız avantajı olduğunu söylemek mümkündür:
- Amazon’un avantajlarının başında müşteri hacmi gelir. 2019’da 280 milyar dolar satışın gerçekleştiği Amazon, rekabetin olduğu ama 100’den fazla ülkeye gönderimin yapıldığı geniş çaplı bir web sitesi. Bu yüksek trafik sayesinde satıcılar kısa zamanda kayda değer bir müşteri komünitesi edinebilirler.
- Potansiyel satış hacmiyle öne çıkan Amazon, güvenlik anlamında da üst düzeydir. Platform, hem müşteriler hem satıcılar için güvenli bir alışveriş zemini sunar.
- Amazon, müşteri memnuniyetine hat safhada önem verir. Bu sayede mağazaların da prestiji artmış olur.
- Aynı zamanda Amazon’un komisyon oranları son derece kabul edilebilirdir.
Amazon Dezavantajları
Amazon’un birtakım dezavantajları da bulunur. Bunları listelemek gerekirse:
- Amazon’un pazar yeri ve diğer istenen fiyatları bazı kişilere fazla gelebilir.
- Platformda stoğunu sürekli olarak güncellemelisin. Bu ise bazı satıcılar tarafından zahmetli bir iş olarak görülebilir.
- Amazon binlerce kişinin her saniye alışveriş yaptığı devasa bir alan olduğu için yüksek rekabet söz konusudur. Bu yüksek rekabet içinde görünür olmak için ekstra metotlara başvurman gerekecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
- Dijital ürün olarak ne satılır?
Dijital ürün olarak E-kitaplar, E-dergiler, online kurslar, yazılımlar, posterler tasarlanıp satılabilir. Sen de dilediğin konuda konunu belirleyerek bir dijital ürüns atış mağazasında satışını yapmaya başlayabilirsin.
- Dijital ürünümü nerede satabilirim?
Dünya genelinde popüler olarak satış gerçekleştirebileceğin birçok site bulunmakta. Artık dijital ürünler sadece yaşadığın ülke ile sınırlı kalmayıp tüm dünyaya satabilirsin. Yazıdaki herhangi bir site üzerinden sana uygun olanı seçip satış gerçekleştirebilirsin.
- Sermayesiz e-ticaret olur mu?
Dijital ürün yapmak birçok ticaret alanına göre daha az sermaye isteyen bir alandır. Hatta hiç sermaye olmadan da dijital ürün oluşturabilirsin. Bu sayede gelir elde edebilirsin.
Özet
Eğer bir girişim yapmak istiyor ve çoğu gereksiz olan fiziksel zahmetlere girmek istemiyorsan en iyi dijital ürün satış siteleri tam sana göre.
Etsy, Gumroad, Amazon, Lemon Squeezy, Substack gibi pek çok platformda hemen bir çevrimiçi dükkân açabilirsin.
İster popüler ister niş bir e-ticaret platformunu tercih et, internet üzerinden çeşitli ürünleri dilediğince satabilme özgürlüğüne sahipsin.
Bu noktada bazen farklı platformlar, söylentiler, karışık veya yanlış bilgiler zihnini karıştırabilir. Nereden başlayacağın konusunda emin değilsen, bu konuda zihnini açacak bir destekçiye ihtiyacın var demektir.
İlham verici para kazanma fikirlerini öğrenmek ve finansal özgürlüğü tatmak için topluluğumuza katılmaya ne dersin?
Dijital Nomad dünyasına katılım göstererek fırsatlarla dolu bir dünyayı tanımaya başlayabilirsin. Dijital Nomad Türkiye Topluluğumuza katılabilirsin.