E-ticaret altın çağını yaşıyor, tabii bu işi yapanlar da… Öyle ki bu işten yüzbinlerce dolar kazanan satıcılar var. Bu yazıda sana “E ticaret nedir? E ticaret nasıl yapılır?”ı en temel haliyle anlatacağız.
Başarı için en başta temiz bir zihne ve odaklanmaya ihtiyacın var. O sebeple sana önce bu işin mantığını en basit şekilde anlatacağım ve ardından bu e ticarete başlaman için gerekli 7 adımı sıralayacağım.
En başa dönersek ekonomi 101 derslerinde gördüğümüz temel bir temel prensip var; arz ve talep dengesini tutturmak. Bu iyi bir başlangıç için sandığından çok daha kritik.
Hızlıca hatırlayalım; 600-700 bin adet satış rakamlarına ulaşan bir niş buldun ve ürünün satışını yapan sadece 5 satıcı var. Yani talebi karşılayacak arz yok ve burada bir açık (fırsat) var.
Ama eğer bu nişi satan çok satıcı olsaydı yapacağın yatırım ölü olurdu… Bu temel mantığı anlamak seni çok büyük zararlardan kurtaracak inan.
Şimdi bu temel mantığın başına üç şapka geçireceğiz; tedarik, trafik ve satış. Bunlar ana efor alanlarını temsil ediyor. Mağaza açma, markalaşma ve görsel tasarımı gibi detayları da başarını destekleyen kolonlar olarak düşünebilirsin.
Seçtiğin ürünü satan başka satıcılar da olacak mutlaka. Öne çıkmak içinse rekabet stratejinin temeline katma değeri yerleştirmen gerekiyor. Bir ürünle nasıl katma değer yaratabileceğini çözmen gerekir.
Haydi şimdi vakit kaybetmeden “E ticaret nasıl yapılır?” sorusunu yanıtlayarak 7 adımda hedefimize varalım…
E Ticaret Nasıl Yapılır?
Yazının bu kısmına kadar e-ticaretin temel mantığından bahsettik. Oldukça temel ve hap bilgilerin yanı sıra “E ticaret nasıl yapılır?” sorusunu yanıtlandırmak için bir yol haritasına da ihtiyacımız var.
Bu yola çıkarken üç farklı satış modelinden birini benimsemelisin; Dropshipping’i mi tercih edeceksin, kendi markanı oluşturup kendi ürettiğin ürünleri mi satacaksın yoksa markadan satış izni alıp markalı ürün mü satacaksın?
Şimdi adımsayarı açıp yola koyulabiliriz.

1- Niş Bul
E-ticaret dünyasına atılırken geliştirmemiz gereken kaslardan ilki iyi bir ürün bulup ürüne olan talebi ölçebilmek. Bu talebi ölçmek için Facebook, TikTok, Instagram ve Google gibi platformlardan yararlanabilirsin.
Tabii bu noktada TikTok’u ana kaynak olarak benimsemeni öneririz. #tiktokmademebuyit gibi hastagler üzerinden hangi ürünlere ne kadar talep olduğunu, ürünlerin görüntüleme ve beğeni sayılarını ve bu alanda kimlerle rekabet edeceğini görebilirsin.
Yorumları da okumalısın. Ürün beğenilmiş mi, kusurlu olduğu alanlar var mı, söz konusu ürünle ilgili ne tür katma değerler yaratabileceğine dair ipuçları olabilir yorumlarda…
Yani talebi ölçmenin yanı sıra arzı da gözden geçirmen gerekiyor.
Elbette tercihin bazı kalıcı trendlere yönelmek de olabilir. Mesela sürdürülebilirlik hassasiyeti olan kitleyi yakalamak için bambu diş fırçası satmak gibi…

2- En iyi e-ticaret siteleri
Sıra geldi vitrininin nerede olacağına. Bunun için çok fazla seçenek var. En çok trafik alan ve en güvenilir olan e ticaret platformaları şöyle;
- Amazon
- eBay
- AliExpress
- Etsy
- Shopify
- Trendyol
- Hepsiburada
- n11
- Shopify
- Çiçeksepeti
- Walmart
- WooCommerce
Hangisini tercih edeceğin seçeceğin ürünün yanı sıra hedef kitlene ve diğer detaylara göre değişebilir.
Tercih ederken dikkat etmen gereken kriterleri şöyle özetleyebilirim;
- İhtiyaçlara Uygun Özellikler: E ticaret sitesi seçerken, ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklere sahip olmasına dikkat etmelisin. Örneğin, ürün katalogu yönetimi, ödeme seçenekleri, stok takibi, kargo entegrasyonu gibi temel özellikler…. Ayrıca, ileri düzeyde raporlama ve analiz araçları, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) entegrasyonu gibi ekstra özellikler de tercih edilebilir.
- Kullanıcı Dostu Arayüz: E-ticaret sitesinin kullanıcı dostu bir arayüze sahip olması önemli. Müşterilerinin kolayca gezinebileceği, ürünleri bulup satın alabileceği ve ödeme işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayabileceği bir arayüz tercih etmelisin.
- Güvenlik: E-ticaret sitesi, müşterilerinin kişisel ve finansal bilgilerini koruyabilen güvenli bir yapıya sahip olmalı. SSL sertifikası gibi güvenlik önlemlerinin alınması, müşterilerinin güvenini kazanmanı sağlar.
- Ölçeklenebilirlik ve Esneklik: E ticaret işin büyüdükçe, siteyi kolayca ölçeklendirebilmek önemlidir. Seçtiğin platformun büyüme potansiyelini destekleyebilmesi ve işletmenin ihtiyaçlarına uygun şekilde özelleştirilebilmesi gerekir. Ayrıca, farklı ürünler ve kampanyalar için esnek yapılandırma seçeneklerine sahip olması önemli bir avantaj olur.
- Müşteri Desteği ve Teknik Destek: E-ticaret sürecinde müşteri desteği ve teknik destek çok önemlidir. Satın alma sürecinde veya sonrasında müşterilerinin sorularına hızlı ve etkili bir şekilde cevap verebilen bir destek ekibine sahip olup olmadığını kontrol etmeni tavsiye ederim. Ayrıca, e ticaret platformunun teknik destek hizmetlerinin de güvenilir ve erişilebilir olması gerekiyor.
- Maliyet: Seçtiğin e-ticaret platformunun maliyetini de göz önünde bulundurmalısın. Farklı platformlar farklı fiyatlandırma modellerine sahip olabilir. Bazıları aylık bir abonelik ücreti alırken, diğerleri işlem başına bir komisyon alabilir veya satış hacmine bağlı olarak farklı ücretlendirme modelleri sunabilir. Bütçene uygun bir tercih yapmayı düşünebilirsin.

3- Rakip Analizi Yap, İş Planı Oluştur
Ürününü buldun, potansiyelini değerlendirdin ve bir tedarikçi ile anlaştın.
Ancak mağazanı açıp satışa başlamadan önce, neyle karşı karşıya olduğunu ve işletmeni onlarınkinden nasıl farklılaştırabileceğini öğrenmek için rakiplerini kapsamlı bir şekilde araştırman gerekir.
Bu araştırmada rakiplerinin hangi keywordler ile öne çıktığına mağazalarını nasıl tasarladıklarına, yayınladıkları ürün fotoğraflarına, satın alanların yaptıkları yorumlara yani herşeye dikkat etmen gerek.
Rekabet araştırmanı tamamlandıktan sonra iş planını oluşturmanın tam zamanı. İş planı, fikirlerini ve düşüncelerini bir araya getirmeye yardımcı olan bir yol haritasıdır.
Neye öncelik verileceğini ve potansiyel müşterilere nasıl etkili bir şekilde ulaşılacağını belirlemek hayati önem taşır.
Örnek iş planlarını internetten araştırabileceğin gibi ChatGPT’den de yardım isteyebilirsin. Ben sorduğumda 9 ana maddede bir iş planını nasıl oluşturmam gerektiğini saniyeler içerisinde tarif etti;

Ben oldukça yüzeysel sordum ancak sen bazı detayları onunla paylaşarak daha detaylı bir yönlendirme isteyebilirsin. Doğru promptlarla ChatGPT’yi nasıl daha etkili kullanabileceğini merak ediyorsan “prompt engineering” yazımızdan yardım alabilirsin.
4- Marka Adı Belirle, Logo Tasarla
Kısa, akılda kalıcı ancak rakiplerini çağrıştırmayacak ve özel karakter bulunmayan bir marka adı seçmen bulunmanı kolaylaştıracaktır.
Bu noktada belirli bir konseptin varsa SEO araştırması yapman ve en çok aranan kelimelere marka adında da yer vermen faydalı olabilir.
Dikkat çekici ancak karmaşa yaratmayan bir logo tasarlaman da oldukça önemli. Canva’daki pratik araçlar ve geniş portföyden yararlanarak oldukça kısa sürede tasarlayabilirsin logonu.

5- E Ticaret Mağazası Aç
E-ticaret platformlarında mağaza açma adımları genellikle benzerlik gösteriyor. Temelde kişisel verilerinin yanı sıra şirket verilerin ve ödeme bilgilerin gibi detaylar isteniyor.
6- Nakliye ve Satış Hedefini Belirle
Bu çok tanıdık bir hikaye. Online mağazana yeni bir müşteri gelir, istediği ürünü beğendiği fiyata bulur ve sepetine ekler. Ödeme sayfasına gelir ve ardından olan olur: nakliye fiyatını gördüğünde satın alma işlemini sorgular.
Birdenbire, iyi fiyatlı olduğunu düşündüğü ürün biraz pahalı görünür. Daha sonra iki şeyden biri olur;
- Artan maliyetlere rağmen devam etmeye karar verir
- Sepetini bırakıp mağazanı terk eder
Çoğu zaman sepetlerini terk ederler. Baymard Enstitüsü’nün araştırması, beklenmedik nakliye maliyetlerinin alışverişten vazgeçmenin en önemli nedeni olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle nakliye, işin için stratejik bir kaldıraçtır. Doğru nakliye stratejisi ile şunları yapabilirsin:
- Daha iyi bir müşteri deneyimi yarat. Gönderim stratejinle ilgili net beklentiler belirleyerek, müşterilerin senden alışveriş yaptıklarında tutarlı ve olumlu bir deneyim yaşamalarını sağlarsın. Doğal afet, nakliye aksaklıkları, alışverişin yoğun olduğu dönemler veya herhangi bir nedenden kaynaklanan nakliye gecikmeleri konusunda şeffaf olmayı unutma.
- Ortalama sipariş değerini (AOV) artırın. Müşterilerine çeşitli promosyonlar sunman onları daha fazla satın almaya teşvik edebilir ve ortalama sipariş değerini etkili bir şekilde artırabilir. Örneğin, belirli ürünlerde veya sınırlı bir süre için minimum satın alma ile ücretsiz gönderim sunabilirsin.
- Dönüşümlerini artır. Müşteriler makul kargo fiyatı gördüğünde ve bunun satın alacağı ürüne değeceğini düşündüğünde alışverişini tamamlama olasılığı yükselir.
Onlara arabaya teslimat gibi alternatifler sunman da hoşlarına gidebilir.

7- Markanı Pazarla
Pazarlama açısından bakıldığında, iyi haber şu ki, ilk müşteriyi elde etme süreci ile yüzüncü müşteriyi elde etme süreci aynı.
Ancak trafiğin başarılı bir şekilde satış ve kârla sonuçlanması için, trafiğin dönüşmesini ve maliyetin sürdürülebilir olmasını sağlamanın bazı temel ön koşullar var. Bu noktada kendine şu soruları sormalısın:
- İyi bir ürün mü seçtim?
- Büyük bir hedef kitlesi var mı?
- Adreslenebilir bir hedef pazar var mı?
- İyi bir ürün hikayesi var mı?
- Ürün sunumun insanları satın almaya yetecek kadar etkiliyor mu? Sonuç olarak, harika içerik öne çıkmanıza yardımcı olacaktır.
- Bu kitleye ulaşmanın düşük maliyetli bir yolu var mı?
Sorularına yanıt bulduktan sonra izlemen gereken adımlar şöyle;
- Ücretli reklam kampanyaları yürüt
- Sosyal medyada etkileşim kur
- Influencerlarla çalış
- İçerik pazarlamasını kullan
- SEO stratejilerini uygula

E-Ticarete Başlamanın Şartları Nelerdir?
E-ticarete başlaman için temelde gerekli olan şeyler; bilgisayar, internet ve kredi kartı. Ancak şirket kurman ve birikiminin de (birikimini dolar cinsinde tutman önerilir) olması gerekiyor.
Bu konuda eğitim alman şart değil ancak bilgi sahibi olmalısın. Hem para hem de zaman kaybetmeden “E ticaret nasıl yapılır”ı tecrübe etmek için dikkat etmen gereken detaylar şöyle;
- Rekabet analizini doğru yapmak
- Ürün ve satış stratejine göre doğru pazaryerinde mağaza açmak
- Mağazanı renklendirmek ve dikkat çekici ürün görselleri tasarlamak için Canva gibi bir tasarım programına ihtiyacın var
- SEO ve keyword araştırması yapmalısın. Bunun için başlangıçta Ahrefs’in ücretsiz SEO toollarından yararlanabilirsin.
- Gündemi ve e ticaret trendlerini takip etmelisin
E-Ticaret ile Ne Satabilirim?
“E ticaret nasıl yapılır?” sorusu için iyi bir yol haritası çıkardık. Geriye kaldı popüler nişleri bulmak için en çok satan kategorilere göz atmak.
E-ticarette dilediğin herşeyi satabilirsin. Sadece dikkat etmen gereken bazı detaylar var. Mesela kırılabilecek ürünleri özel kargolaman gerekir ve maliyetlerini hesaplarken bunu da göz önünde bulundurmalısın.
Popüler ürün ve kategorileri tespit etmek için çeşitli araçlar kullanabilirsin.
Mesela Etsy’de satış yapmak istiyorsan Toolsy’yi tercih edebilirsin. Toolsy’nin Chrome eklentisini edinerek tüm ürün araştırma süreçlerinde ürünün aldığı trafik, ne kadar sattığı, ne zaman yüklendiği gibi tüm detaylara tek tuşla erişebiliyorsun.
İşte en karlı e ticaret ürün kategorilerinin listesi;
- Giyim
- Ayakkabı
- Aksesuar
- Telefon aksesuarları
- Airfryer
- Robot süpürge
- RGB şeritli ledler
- Akıllı saatler
- Evcil hayvan ürünleri
- Bebek bezi
- Hamile elbiseleri
- Bebek hediyeleri ve kıyafetleri
- Ev ve dekorasyon ürünleri
- Kişisel bakım ürünleri
- Çiçek ve hediyelik eşya
- Kitap, film, müzik
- Spor kıyafetleri ve aksesuarları
- Çocuk oyuncakları
- Dijital tansiyon aleti
- Temassız ateş ölçer
- Duvar kağıdı
- Kumbara
- Temizlik ürünleri

E-Ticaret Danışmanlığı
Kerem Başalı ve Ahmet Çığşar gibi e-ticaret uzmanlarının olduğu Digital Nomad Türkiye’de e-ticarete yönelik etkinlikler ve eğitimler olduğu gibi birebir bağlantı kurabilme olanağın sayesinde takılıp kaldığın her adımda destek alabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular
E ticaret nedir nasıl yapılır?
E-ticaret ticaretin elektronik ortamda yapılması anlamına geliyor. Yani bilgisayar, telefon gibi cihazlarla internet üzerinden yapılan tüm alışverişleri kapsıyor. E-ticaret yapabilmek için ise pazaryerlerinden birine satıcı olarak kaydolman ya da kendi web siteni kurman gerekir. Pek çok insan yoğun trafiği olan pazaryerlerinden yana yapıyor tercihini…
E-ticaret için şahıs şirketi nasıl kurulur?
E-ticaret için şahıs şirketi kurmak basit bir işlem. e-Devlet şifren ile İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapıp sistem içerisinden İşlemler’e tıkla. Ardından Sicil Bildirimleri ve İşe Başlama Bildirimi kısımlarına tıkla. Açılan sayfada iş detayları ile ilgili sorulan soruları 5 adımda yanıtla. Daha sonrasında cep telefonuna yoklama tarihi bilgileri gelecek. Yoklama memurları iş yerine gelip, iş yeri ve evrak kontrolü yapacak. Bu süreçte noterden alman gereken imza beyannamesi, tapu ya da kira kontratı gibi istenen belgeleri toparlayabilirsin.
Yurt dışında şirket kurmanın kolay bir yolu var mı?
E-ticaret için şirket kurmak yurt dışında da çok kolay. İngiltere’de veya dünyanın herhangi bir yerinde Mükellef dakikalar içerisinde şirket kurma işini senin için hallediyor. Böylece ne yasal bariyerlere takılıyorsun ne de yaptığın işlemlerde risk alıyorsun.
E-ticaret sitesi fiyatları neler?
E-ticaret sitesi fiyatları seçilen pakete göre değişiklik gösteriyor. Ortalama 15 bin ila 30 bin arasında bir fiyatla iyi bir e-ticaret sitesi açmak mümkün.
Amazon e ticaret nasıl yapılır?
Amazon’da satış yapmak için satıcı hesabı açtıktan sonra bütün işlemlerini, siparişler, ödemeler gibi detayları Amazon Seller Central üzerinden kontrol edebilirsin. Amazon New Releases üzerinden yeni nişler araştırabilir ve karar kıldıklarını Amazon Seller Central’daki Catalog kısmından “Add Products” sekmesini kullanarak ekleyebilirsin. Dijital marketing çalışmalarını da yine Seller Central’daki Amazon Ads sekmesinden gerçekleştirebilirsin.
Trendyol e ticaret nasıl yapılır?
Trendyol Satıcı Paneli’nde istenen bilgileri girdikten sonra, satıcı sözleşmesini indirerek her sayfasını imzalıyorsun. Sonra imzaladığın sözleşmeyi 10 gün içerisinde Trendyol’a kargolaman gerekiyor ve başvuru onayını bekliyorsun. Trendyol’un komisyon oranları %5 ila %30 arasında değişiklik gösteriyor.
E-ticaret toptancılarını nasıl bulabilirim?
Tedarikçi arayışını Amazon, Alibaba, eBay, Shopify, AliExpress, DHgate ve Etsy gibi platformlar üzerinden gerçekleştirebilirsin.
Ürün satabileceğim e-ticaret siteleri hangileri?
Ürün satabileceğin e-ticaret sitelerini şöyle listeleyebiliriz.
Amazon
eBay
AliExpress
Etsy
Shopify
Trendyol
Hepsiburada
n11
Shopify
Çiçeksepeti
Walmart
WooCommerce
E-ticarete başlamanın maliyeti nedir?
E-ticarete başlamak için önce şirket kurmak gerekiyor. Bugün bir limited şirket kurmak için 10 bin TL sermayeye ihtiyacın var. Geri kalan masrafların aldığın ürün adedine reklam harcamana ve diğer detaylara göre değişiklik gösterecektir.
Özet
E-ticarete girmek için önce ticaretin mantığını oturtmak gerekiyor ve arz talep dengesine dikkat etmek…
Birden milyonlarca dolar kazanan insanların hikayelerinden çok etkileniyoruz evet, ama işin gerçeği bu işe başlangıçta çok emek vermen ve ilk bir yıl çok da bir kar beklememen gerekiyor.
Ayrıca mağazanı açıp müşteri beklemek bir işe yaramaz, her ne kadar doğru ürünle başlayıp tüm adımları doğru atsan da tanıtım ve pazarlama çalışmalarına önem vermelisin.
Ürünüm tutmadı diye erken pes etmek yerine nerelerde yanlış yapmış olabileceğini bulmak için başarılı örnekleri incelemenin ya da mentorluk almanın da faydalı olacağını söylemeliyim.
Eğer seninle aynı hedeflere sahip, aynı yolculuğu yaşayan insanlarla bir araya gelip beyin fırtınası yapmak, tavsiyeler verip almak istersen Digital Nomad Türkiye ailesine katılabilirsin.
Burada hem kariyerinle hedeflerine ulaşmak için destek bulurken dünyanın dört bir yanında gezerken çalışan insanların öykülerinden ilham alıp yola çıkma cesaretini de bulursun belki.