E-Kitap yazmak ile normal kitap yazmanın arasında büyük fark var. ÖZGÜRLÜK! İstediğin konuda, istediğin şekilde ve istediğin fiyata kimseye ihtiyaç duymadan bunu yapabilirsin. Çünkü artık matbaa dönemi bitti dijital dönem başladı!
Eğer iyi bir yazma yeteneğin olduğunu düşünüyorsan bu konu hakkında kitap yazabilir ve bundan düzenli ve ciddi paralar kazanabilirsin. Adım adım bu yazıda örnekleri ile sana anlatacağım.

Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…
E-kitap Nedir? Nasıl Para Kazanılır?
E-kitap, tüm dijital paneller aracılığı okunan kitap yayınlarına verilen isimdir. Fiziksel kitapların dijital hali gibi algılansa da aslıda bu ikisi ayrı türlerdir. Fiziksel baskısı olmayan milyonlarca kitap vardır. Ve bunların bazıları satış rekorları kırmıştır.
E kitap nasıl yazılır sorusundan çok neden yazılıra da cevap gerek. Mis gibi kokan kitaplar varken neden insanlar elektronik kitap okurlar? Kaldı ki beni kimse tanımıyor nasıl beni keşfedip de okusunlar?
Yukarıdaki sorular kitap yazmak isteyen bir kişinin doğal sorularıdır. Fakat dijitalleşen dünyada durum böyle değil. Gerçek manada e-kitap sektörü ciddi bir şekilde gelişmekte ve talep görmekte. E-kitapların Her yıl giderek artan bir ivmesi var.
E-kitabını kendi oluşturacağın web siten, dijital ürün satış platformları, Google/Apple kitaplık gibi yerlerde satabiliyorsun. Adımlar ise şöyle;
- Kitabın /rehberin için içerik planlamanı yap
- Google Drive üzerinde içeriklerinin kalıplarını oluştur. (Saniyelik güncelleme olduğu için Google Docs ile yapılan işlemlerde veri kaybı yaşamazsın ve telefon, tablet, bilgisayar ve ortam farketmeksiniz her yerden dosyana ulaşabilirsin.)
- Tasarım ve dijitale aktarımı tamamla
- Dijital satış platformu seç
- Yayılması için gerekli bağlantılar ile iletişime geçip reklam yap
Ayrıca E-kitap yazarlarının da bulunduğu Digital Nomad Türkiye topluluğunda sen de fikir sahibi olabilirsin.
E-kitap olarak yazabileceğin kitaplarda konu tamamen sana bağlı. Bu roman, yemek kitabı, gezi rotası veya ders kitabı olabilir. Konu sınırımız yok. Grafik tasarımlarla da kitabını zenginleştirebilirsin. Grafik tasarımcı işe almak da mantıklı bir yol.
Kendin yapmayı seçersen e kitap yazmak için program da gerekecek tabii. En iyi dijital kitap hazırlama platformu ise bize göre Canva.
E-kitabını yayımlayabildiğin platformlardaki satışlarından gelir de elde edebiliyorsun. Bu seviyeye gelmek ise imkansız gibi görünse de doğru hamlelerle her şey mümkün. Özellikle bir sınır yok 10 sayfalık kitapta yazabilirsin cilt cilt de yapabilir. PDF olarak yazdığın bir e kitap aylık sana düzenli pasif gelir getirebilir.
Sana E-kitap yazmaya dair tüm ayrıntıları anlattığımızda bir arkadaşına da bu işi anlatabilir seviyede olacaksın.
- E-kitap nasıl yazılır?
- E-kitabı nerede yayımlarım?
- E kitap satmak ne kadar kazandırır?
Daha önce yazdığım “Yollardan Bana Kalan” kitabımı yayımlarken öğrendiğim tüm bilgileri de yazıda konu başlıkları altında anlatıyor olacağım.
Ücretsiz E kitap örneklerini bulabileceğin siteler hakkında Ekşi Sözlük’te bir başlık da bulunuyor.
E-kitap nasıl yazılır hakkındaki tüm soruları cevaplayıp adımları öğrenmeye başlayalım.

E-Kitap Yazmaya Genel Bakış
Çok büyük bir problemimiz var. Herkesin anlatacak bir hikayesi, güzel anlatabildiği bir konu var ama onu nasıl paraya dönüştürürüm dediğinde her şey alt üst oluyor.
Kitap yazsam kim basacak, bastırma maliyetleri, bastıracak yer bulamamak, uzun editör incelemeleri, hepsini atlatırsan da ulaşacak bir kitle bulmak gibi dertler başlıyor.
Bildiğini anlatmak bu kadar zorlaşınca herkes kabuğuna çekiliyor. Oysa bildiklerimiz bizim düşünsel hazinemiz. Bu hazinemiz ile insanlara dokunurken bundan bir de gelir elde edebiliriz.
İlla gelir elde etmek bile şart değil sadece bildiğini paylaşmak istiyorsun ama yolu yok gibi geliyor. Ama bundan güzel bütçeler de kazanmak mümkün.
Doğru alan, doğru teknik, doğru hamleler ile çok hızlı bir şekilde bildiklerini, anlatmak istediklerini ve hayal gücünü okuyucu kitlelere ulaştırırken de para kazanabilirsin.
Ülkemize geldiğimizde elinde e-kitap gördüğümüz insan sayısı oldukça az. Çünkü E-kitap tabletleri oldukça pahalı. Fiyatları 700 ile 5000 lira arasında e-kitaplar var. Durum böyle olunca da biraz iş riske giriyor. Ama E-kitap formatındaki yazıları tabletlerden, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımızdan ve cep telefonlarımızda da okuyabiliyoruz.
Gezerken Para Kazandıran İşlerin Listesini "ÜCRETSİZ" indirmek için Topluluğumuza Katıl.
E-Kitap Yazarak Ne Kadar Para Kazanabilirsin?
E-kitap yazarak kazanacağın paranın bir sınırı yok. Tamamen içerik alanına ve kitlene ulaşma potansiyeline göre ciddi ücretler kazanabilirsin.
E-kitapta aracılar aradan çıktığı için kitabından çok daha iyi oranlarda para kazanabiliyorsun. E-kitaptan para kazanmak hem zor hem kolay.
Kolay yanı, maliyetler neredeyse olmadığı için satış fiyatınız oldukça hesaplı olacaktır. Kitabınızı okumak isteyen kişiler ne kurye bekler ne stok; tek tıkla kitabı okumaya başlayabilir. Bu sebeple kolay bir satış karı elde edebilirsiniz.
Zor yanı, kitaplar daha çok kişilerin dokunmak istediği kağıttan bir ürün olduğu için henüz e-kitap okuma kültürü o kadar yaygınlaşmadı. Satın aldığı şeyin megabaytlarla ölçülmesi satın alma hazzını vermediği için okuyucuya kitap okutma tatminini vermek zor.
E-Kitap Yazarak Para Kazanan Örnek İnsanlar
E-Kitap yazarak para kazanan birçok insan var fakat en meşhurları bu makalede anlatılan yoldan para kazananlar değiller. Bu makaledeki tipte para kazananların birçoğu yabancılar. Bunun sebebi de ABD, Japonya ve Avrupa genelinde bu tip teknoloji kullanımı daha çok yaygın.
Bizde de bu iş ağırlıklı olarak hazırda kitlesi olan kişilerin çıkarttığı kitaplara dayanıyor. Türkiye’de bu işten para kazananların en meşhurları “Wattpad” yazarları oluyor. Aşağıda ayrıca anlatacağımız Wattpad konusundan para kazananlar belirli bir kitleye ulaşıp bu kitaplarını yayınevleri aracılığı ile bastırıp satarak gelir elde ediyorlar.
Wattpad ünlüsü diyebileceğimiz yazarlarından Büşra Küçük’ün “Kötü Çocuk” serisi 4 kitaptan oluşuyor ve basılı hali 300.000 üzerinde bir satış rakamı yakaladı. Ardından bu eser sinemaya dahi uyarlandı ve büyük ilgi gördü.
Diğer bir Wattpad ünlüsü olan Öznur Yıldırım’ın kitabı ise sadece Wattpad’de 130 milyonluk okunma sayısına sahip. Serileri ile Öznur Yıldırım kitapları yaklaşık 100.000’in üzerinde satıldı.
Bugünlerde en meşhur olan Wattpad yazarı ise Beyza Alkoç’tur. Wattpad üzerinden ve basılı kitapları ile milyonlarca okura ulaşmış durumda.
Bunlara ek olarak Gumroad üzerinden satılan örnek e-kitapları paylaşalım.

E-Kitap Satarak Para Kazanmak İçin Bilmen Gerekenler
E-Kitap satarak para kazanmak için temel olarak öğrenmen gereken şeyler var. Bu senin yol haritan olacak. Bu adımları takip ettiğinde bitiş noktasında para kazanmaya hazır olmuş olacaksın.
Yazmanın en zor kısmı başlamaktır.
Başlayamamanın da en büyük sebebi planın olmamasıdır. Ne zaman ne yapacağını bilmezsen asla o son gelmez.
Şu adımlar tek tek planlamalı ve planlarken asla birbirine karıştırmamalısın. Her oturduğunda ne yapacağını bilmek seni hedefine daha hızlı yaklaştıracaktır.
O adımlar:
- Kitabın için bölümlerin başlıklarını belirle. Başlıkları belirlerken olayın akışını da netleştirmiş olacaksın. Ama buna sadık kalmak zorunda değilsin. Yazarken ekleyip çıkaracağın veya derinleştireceğin başlıklar olduğunu göreceksin. Esnek ol ama taslağın belli olsun. İlk hedef kitabı yazmak.
- Kitabını baştan sona birkaç kez okumak ve düzeltmeler yapmak.
- Kitabını Microsoft Word dosyası olarak yaz ki daha sonra istediğin formata entegre edebilesin. Kitabı yazdıktan sonra ikinci adım kitabını paylaşacağın platformlara uygun uzantıları seçmek.
- Her formatın şablonuna ve imkanlarına göre fotoğraf, video, ses, gif gibi ekstra içerikleri hazırlamak.
- E- kitabını yayımlamak için hedef kitlene uygun doğru kanalları seçmek.
- E-kitabını tanıtmak için gerekli sosyal medya hesaplarını hatta web siteni açmak.
- E-kitabını tanıtmak için işbirlikleri organize etmek.
- E kitap yazmak için uygulamalar hakkında bilgi almak
Hangi E-kitap Dosya Biçimini Kullanmalısınız?
En iyi e-kitap formatını seçmek, eserin kullanım alanını çoğaltmak için önemlidir.
Birçok e-kitap kişinin göz zevkine göre yazı olarak büyütülebilir, küçültülebilir, kalınlaştırılabilir ve yatay dikey formatlara girebilir. Bu sebeple dosya biçimini seçmek önem taşır.
Bu formatlara dönüştürmeden önce yazılarını Microsoft Word’te (.docx) olarak yazmak sonrasında kolaylık sağlayacaktır.
1- EPUB
EPUB (Electronic Publication), en yaygın ve en esnek e-kitap formatlarından biridir. Çok tercih edilmesinin sebebi telefon, tablet gibi birçok platforma uygun hale gelebilmesidir. Akıllı telefon ve e-kitap araçlarında da desteklenmektedir.
EPUB avantajları,
- XML ve XHTML formatları ile çalışılabilmektedir
- EPUB dosyalarını başka formatlara çevirmek için birçok online ve offline araç bulabilirsin
- Küçük cihazlarda kolay okunabilir
- XML formatlı platformlar EPUB’a dönüştürülebilir
EPUB dezavantajları,
- Gerekli yazılım dilini bilmek gerekmektedir (uygulamalar ile bu çözülebiliyor)
- EPUB için bazı temel bilgilere gereksinim vardır
2- PDF
Dünyanın en bilinen ve en çok kullanılan uzantılarından biridir.
Kitabını pazarlarken ve okunur hale getirdiğinde tüm yapılarla uyumlu olarak çalışabilmektedir. Aşağı yukarı tüm bilgisayarlar, android tabanlı ürünler ve akıllı telefonlar “PDF” formatını okuyabilmektedir.
PDF avantajları,
- Platformlardan bağımsız en yaygın kullanılan format
- Düzenler ve yazı tipleri üzerinde tam hakimiyet sağlar
- PDF okuyucular ücretsizdir ve her cihazda bulunur
- Yerleşik güvenliği vardır
- Müdahale edilemezler
PDF dezavantajları,
- WEB de desteklenen diğer formatlara dönüştürülmesi zordur
- Küçük ekranlı cihazlarda görüntülenmesi zordur
- Cihazın ekran yapısına uygun şekle dönüşmesi zordur, elle yakınlaşma ve takip gerektirebilir
3- iBook (Apple iBooks)
Apple’ın kendi iBook ürünü için çıkardığı bir format türüdür. Apple iBook aynı zamanda ePub dosyalarını da destekliyor olsa da bazı yazarlar Apple Author üzerinden (yeni kullanıcılar için ise Apple Pages) yazılarını “.ibook” formatında yazmaktalar.
iBook avantajları,
- Multi-Touch (çoklu dokunuş) özelliği ile özgür bir dolaşma alanı sağlar
- Yazılarını fotoğraf, video, 3D içerikler, interaktif testler, quizler ve birçok özel içerik ekleyebilirsin
- Basılı metinlerde mümkün olmayan içerikler yaratmanı sağlar
- LaTeX veya MathML gösterimini kullanabilirsin
- Kitaplarınızın içinden YouTube ve Vimeo videolarını oynatın
- Kitabını Pages uygulaması üzerinden direkt olarak yazabilir ve şablonları kullanabilirsin
iBook dezavantajları,
- Yalnızca Apple kullanıcılarına hitap edebilirsin
4- MOBI (Mobipocket)
Mobipocket Reader olarak piyasaya çıkan bu format , 2005 yılında Amazon tarafından satın alınıp 2016’da da kapatılmıştır. Fakat hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Nook hariç diğer e-kitap platformları tarafından desteklenmektedir.
MOBI avantajları,
- Telif hakkının korunmasını sağlayan DRM’yi desteklemektedir
MOBI dezavantajları,
- Formatın uzun vadede destek ve güncellemesi bulunmamaktadır
- Biçim, ses ve video desteklememektedir
5- AZW
Dünyanın en meşhur e-kitap okuyucularından biri olan “Kindle” için Amazon tarafından geliştirilmiş e-kitap formatıdır. Son çıkan versiyonu AZW3 olarak bilinir. Amazondan indirilen e-kitaplar bu formata sahiptir.
AZW avantajları,
- Stil, font, görsel içerikler kullanılabilmektedir
- Dünyanın en yaygın e-kitap okuyucularından birinin formatıdır
- Android ve IOS üzerinden AZW dosyaları okunabilmektedir
AZW dezavantajları,
- EPUB ve MOBI kadar geniş bir uyumluluk ağına sahip değildir
- Nook ve Kobo gibi diğer popüler cihazlarda okunamaz
- Kindle fiyatları ülkemizde oldukça arttığı için talebi her geçen gün düşmektedir
6- ODF
Microsoft Office’e çok benzeyen OpenOffice için kullanılan açık kaynak kodlu OpenDocumentFormat uzantısıdır. Daha temel bir yazım biçimi olup XML tabanlıdır. Her ürünü için ayrı uzantılara sahiptir;
- kelime işlem dosyaları için .odt
- elektronik tablolar için .ods
- sunumlar için .odp
- grafikler için .odg
- formüller veya diğer matematiksel denklemler için .odf
ODF avantajları,
- OpenOffice, KOffice, StarOffice gibi birçok program ODF’yi destekler
- Neredeyse tüm e-kitap okuyucularında okunabilmektedir
ODF dezavantajları
- E-kitap için yaygın bir kullanımı yoktur
- Ağırlıklı olarak yazı temelli olup, ekstra özellikleri desteklemez
- XML mantığını biliyor olman gerekir
E-Kitap Yazmak İçin En İyi Web Siteleri Nelerdir?
1- LearnWorlds ile E-Kitap Oluşturma
LearnWorlds bir online kurs platformudur. Bu platform içerisinde hedef kitlene kendi eğitim alanını oluşturup eğitimler verebilirsin.
İnteraktif kurslar için en iyi araç olarak öne çıkıyor. Sınavlar, quizler, anketler, videolar hazırlayıp bir de sertifika vermek istersen tam sana göre. Öğrencilerin ile güçlü bir iletişim için tercih edilebilir.
- Kursa dair her özellik
- İnteraktif içerikler yaratabilme
- Öğrenci topluluğu kurabilme
- Öğrenci ilerleme takibi
- İngilizce kullanım
- Dik öğrenme eğrisi
Tabii burası yalnızca kurs vermekten çok bütüncül bir okula dönüştürülebilmektedir. Öğrenme ve öğretmeye dair birçok şey içerisinde bulunuyor.
LearnWorlds içerisinde yazdığın e-kitap varsa onu burada yayımlayabilir ve siteye entegre edebilirsin. Bunu dışında da sistem içerisindeki e-kitap araçlarını kullanarak kitabını burada yazabilir, biçimlendirebilir ve yayımlayabilirsin.
Daha önce yazdığın bir e-kitap varsa LearnWorlds onun formatını kendi aracı ile değiştirerek sistem içerisinde düzenleyebileceğin hale getirir. Eğer LearnWorlds üzerinden e-kitap paylaşmak istersen onu Microsoft Word formatında yazmanı tavsiye ederiz.
LearnWorlds özellikle eğitim ve kurs içeren bir eser üretmek istersen idealdir. Çok yönlü bir şekilde hedef kitlene ulaşmanı sağlar. LearnWorlds ücretli bir platformdur. 1 aylık ücretsiz deneme programı bulunmaktadır. Online kurslar içeren yazımızda da bu konuya değindik.

LearnWorlds Avantajları,
- LearnWorlds üzerinden e-kitabını tüm kursiyerlerinle paylaşma şansın olur
- Özelleştirilmiş araçlar ile profesyonel bir e-kitap oluşturabilirsin
- Güçlü altyapısı ile daha fazla kişiye ulaşabilmenizi sağlar
LearnWorlds Dezavantajları,
- Eğer içeriğinin birilerine kurs vermek ile bir ilgisi yok ise LearnWorlds sana göre değil
- Kurs alanı oluşturmadan e-kitap kısmını kullanmanız imkansız
- E-kitabının arama motorlarında bulunması oldukça zor (bu platformda daha önceden edindiği hedef kitlen yoksa sıfırsın)
2- Canva ile E-Kitap Oluşturma
Canva E-kitap oluşturmak için en çok tavsiye edilen platformlardan biridir.
Profesyonel araçları kullanarak kolay ve mükemmel tasarımlar yapmak için en iyisi.
- Kolay kullanım
- Ücretsiz kullanım
- Ücretsiz stok içerikler
- Yüzbinlerce hazır tasarım şablonu
- Yüksek kaliteli vektörler
- Katmanlı çalışmada zorluk
- Büyük dosyalarla çalışmak zor
Canva temelde her şey üzerine dizayn ve içerik üretebilmeni sağlar. E-kitap yazıyorsan özgür olmak istersin. Rengarenk sayfalar bile ekleyebilirsin. Bunu en iyi yapabileceğin yerlerden biri burası.
Canva içerisinde kapak tasarımı, sunum, video içeriği, sosyal medya içerikleri, ofis tasarımları gibi çok zengin bir taslak grubuna sahipsin. E-kitap konusunda ise ağırlık olarak kapak tasarımı konusunda kullanılmaktadır.
Canva kitabı yazmak için uygun bir yer değil fakat onu tasarlamak ve profesyonel hale getirmek için harika bir araç. Canva Pro‘yu nasıl kullanacağını öğrenmek faydalı olacaktır.
Canva’yı ücretli ve ücretsiz olarak kullanabiliyorsun. Hazır kitap tasarımlarının birçoğu ise ücretli içerik. Bir de ücretli ve ücretsizi bir sembolle ayırıyorlar fakat hazır tasarımın içinde neler premium göremiyorsun.
Tamamen ücretsiz olanları filtreleyip arama yapamıyorsun. Pazarlama stratejisi de olsa biraz huzursuz eden bir yan.

Ama biraz uygulamayı karıştırırsan kendi tasarımını ücretsiz olarak hazırlayabilirsin. Rahat çalışmak istersen de Canva Pro Premium ücreti aylık ₺54.99 , yıllık ₺469.99. Canva Pro gerçekten de hakkını veren bir uygulama.
Canva Pro paketlerine neler dahil görmek için tıklayın.
Canva Avantajları,
- Sınırsız grafik tasarım imkanı
- Her sayfayı baştan dizayn edebilme şansı
- Görsel ve grafik ağırlıklı bir eser için mükemmel tasarım şansı
- Kolay kullanım (birkaç saat karıştırınca kendini grafik tasarımcı hissedebilirsin)
- Ücretsiz kullanımda da oldukça geniş bir kütüphane
- Mobil ve web kullanım imkanı
- Çözünürlük seçme şansı
Canva Dezavantajları,
- Kitabı Canva’da yazmak için sürekli yazı paneli açman ve biçimlendirmen gerekiyor. Bu da tam bir eziyet.
- En sevdiğin tasarım aracının bir anda premium içerik çıkma ihtimali var. Bir anda gözden kaçırıp tüm tasarımı yaptıktan sonra kaydederken ücretli içerik uyarısı alabilirsin.
- Çok fazla araç olunca kafa karışabiliyor. Birçoğu o kadar güzel ki ne yapsam derken işler bulanabiliyor.
- Dışarıda yazılmış yazıların tasarıma oturtulması gerektiğinde yorucu olması
Canva ile para kazanmanın da birçok yolu var. Sadece bununla sınırlı kalmayabilirsin.
3- Venngage ile E-takip Oluşturma
Eğer esnek bir, renkli bir kitap yazmayı düşünüyorsan Venngage ile bunu yapabilirsin. Canva’nın başka bir alternatifidir. Neredeyse aynı şekilde kullanımı vardır. Venngage üzerinde yatay ve dikey e-kitaplar yazabilirsin.
Venngage’in en güzel yanı tasarımını düzenlerken arama çubuğunda “ücretsiz” filtresi bulunması. Canva’daki en rahatsız edici özellik bu arama seçeneğinin bulunmaması iken burada huzurla iş yapabiliyorsun.
Venngage’i premium kullanmak da oldukça keyifli. Ebook panelinde bulunan tasarımların birçoğu ne yazık ki premium içerik. Bireysel kullanıcılar için Premium ücreti ise $19.
Venngage Avantajları,
- Ücretsiz ürün arama filtresi
- Sınırsız içerik üretme kombinasyonu
- Daha sade ve geniş çalışma alanı
- Kolay araç kullanımı
- Hızlı üyelik
- Bilgilendirme grafiklerinde en üst seviye
Venngage Dezavantajları,
- Türkçe dil seçeneği bulunmuyor
- Soluk bir site tasarımı (uyku getirebilir)
- Mobil uygulama bulunmuyor
- Premium ücreti pahalı

4- Designrr ile E-kitap Yazma
Designrr, e-kitap yazabileceğiniz en başarılı uygulamalardan biridir. Fakat en başta bilmeniz gereken şey tamamen ücretli olmasıdır. İhtiyacınız olan özellikleri içeren paketi satın alıp sonra çalışmaya başlayabiliyorsunuz.

Designrr, birçok yönden profesyonel çözümler sunan kolay ve ayrıntılı bir uygulama. Onu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise sayfa çevirme animasyonlu “FlipBook” özelliğine sahip olmasıdır. E-kitabını hazırlarken bu özelliği kullanabilmeni ve diğer uygulamalara entegre edebilmeni sağlıyor.

Designrr Avantajları,
- E-kitap yazımı sırasında ihtiyacınız olan tüm araçlar elinizin altında
- Kullanıcı deneyimi odaklı bir tasarım
- Sürükle bırak ile dizayn
- Google Docs ve OfficeWord’den direkt olarak entegre olabilen içe aktarım
- Benzersiz içerik tasarımları
- ePub, Kindle, iBooks entegre olabilme
- Canlı Destek
Designrr Dezavantajları
- Şablon seçenekleri oldukça kısıtlı
- İşlemler sırasında ayrıntının fazla olması uygulamanın öğrenilmesini zorlaştırmaktadır
- Ücretsiz versiyonu yok
- Mobil uygulama yok
5- Visme ile E-Kitap Yazmak
Visme dünyanın en çok kullanılan grafik tasarım araçlarından biridir. 6 milyonun üzerinde kullanıcısı ile bireysel ve iş profillerine hitap eder. Birçok tasarım ve infografik uygulama üzerinden kolayca yapılabilmektedir.
Oldukça profesyonel olan içerik türlerini birkaç dokunuşla revize edip kendi muhteşem tasarımlarını yapabilirsin. Tasarım yapabileceğin alanlar ise neredeyse sınırsız.
- Ücretsiz sürüm
- Sonsuz tasarım imkanı
- Sürükle bırak araçlar
- Kolay kullanım
- Upload sınırı düşük
- En gerekli araçlar premiumda
Ücretsiz bir e-kitap oluşturma aracı da bulunmaktadır. Düzenlenebilir kitap tasarımları ile kendi tasarımını kolayca oluşturabilirsin.
Visme Avantajları,
- Kolay kullanım araçları
- Fotoğraf, video, yazı ve grafikler eklemek mümkün
- PDF olarak indirme şansı
- Hızlı oturum açma
- Ücretsiz sürüm
- Hızlı içerik üretimi
Visme Dezavantajları,
- Düzenleme esnasında hata uyarıları
- Genel amaçlı çekici olmayan tasarım şablonları
- Ayrıntılıdır öğrenmek zaman alır

Visme ile e kitap düzenlemek ve fiyatları görmek için tıklayın.
6- Bit.ai ile E-Kitap Yazmak
E-kitabınızı oluşturmak için oldukça başarılı alternatiflerden biridir. Çok fonksiyonlu ve özgür bir içerik üretiminde yardımcı olur.
Bit.ai, ekiplerin işlerinde işbirliği yapmalarına, her tür dijital içeriği geliştirmelerine ve bilgileri akıllıca paylaşmalarına yardımcı olmak için uçtan uca bilgi yönetimi ve belge işbirliği özelliklerine sahiptir. Bir yazı hakkındaki her yazılım birbiri ile uyumlu çalışabilir.
- Ekipçe kullanım
- Bir yazıyı web sitesi gibi donatabilme
- Tüm dosya formlarını beraber kullanabilme
- Onlarca uygulamada dışa aktarma
- Dik bir öğrenme eğrisi
- Dil seçeneği yok
E-kitaplarınıza, Youtube videoları, OneDrive dosyaları, Google Docs, SlideShares içerikleri entegre edebilirsiniz. Bunlara ek olarak birçok siteden içerikleri kitabınıza eklemenizi sağlar.
Bit.ai Avantajları,
- E-kitabı PDF, DOCX, EPUB ve diğer formatlarda dışa aktarım
- Güzel tasarlanmış tablolar
- ePub, Mobi ve Kindle gibi tüm yayın biçimlerini destekler
- Ücretsiz, Profesyonel (12$/ay), İş (20$/ay) ve Kurumsal versiyonları bulunur
Bit.ai Dezavantajları,
- Uygulama içinde sınırlanmış tasarım imkanı
- Yazı tipi sınırı
- Mobil versiyonu yok
- Basit yazım imkanı

Bit.ai ile yapay zeka destekli bir e kitap hazırlamak için tıklayın.
7- Vista Create (Eski adı Crello) ile E-Kitap Yazmak
Vista Create diğer uygulamaların neredeyse aynısı. Hatta ana sayfası Canva’nın birebir kopyası. İçerisinde Canva menüsünde bulamadığınız birkaç araç bulunuyor. Bu araçlar Canva’da başlıklar altında iken burada direkt kolay kullanım için araç panelinde bulunuyor.
E-kitabını jpg, png, pdf formatlarında indirmeni sağlıyor. PDF dışında bir indirme tipinin e-kitap okuyucu araçları için pek de bir katkısı yok ne yazık ki. Bu tip uygulamalar daha çok kapak tasarımları için kullanılabilmekte.
Vista Create Avantajları,
- Ücretsiz içerik çeşidi fazla ve kalitesi yüksek
- Kendi tasarımlarını entegre edebiliyorsun
- 25000’den fazla premium şablon ve eklenti şansı
Vista Create Dezavantajları,
- Yüksek kaliteli ve grafikli çalışmalarda dışa aktarım hızı düşük
- Mobil uygulama yavaş çalışıyor

8- Google Docs ile E-Kitap Yazmak
E-kitabını yazarken en temelde Google araçlarını kullanmanı tavsiye ederiz. En temel halini verirken bu araçlardan faydalanıp daha sonrasında yukarıdaki uygulamalar ile zenginleştirebilirsin. Aşağıdaki araçlar ile otomatik kaydedilen ve kaybolmayan notlar alın.
Yazı hatlarınızı belirlerken Google uygulamalarını şu şekilde kullanabilirsin;
- Google Drive: Telefonundan veya bilgisayarından kitabında kullanacağın içeriklerini tasnif edip klasörleyerek burada biriktirebilirsin. Silinme riskini yok eder. Mailine girebildiğin her yerden çalışmaya devam edebilirsin.
- Google Docs: Google Dökümanlar’ı ayrı bir uygulama veya Google Drive içerisinde kullanabilirsin. Telefonundaki uygulamalar ile entegre bir şekilde çalışır ve her yerden düzenlenebilir. Yazını .docx, .odt, .rtf, .pdf, .txt, .html, .epub uzantılarında dışarı aktarabilirsiniz.
- Google Keep: Telefonunda veya mobil cihazında aldığın notları, Google Dökümanlar içerisinde kullanabilir veya yeni bir sayfa açmadan görüntüleyebilirsin. (Yazı ekranının sağ altında bulunan ok ile paneli açıp Keep simgesini görebilirsin.)
Google Docs Avantajları,
- Her yerden ulaşım imkanı
- Ücretsiz
- En yaygın yazım kalıbı ile Word benzeri bir yapı
- Online ve Offline seçenek
- Online yazımda anlık kayıt
- Bulut kaydı
- Birçok formatta çıkış
- En yüksek düzeyde uyumluluk
Google Docs Dezavantajları,
- Sadece yazım şansı
- Sayfa tasarımı yapılamıyor
- Sınırlı görsel kullanımı
- Yayımlama şansı yok

9- Apple Pages ile E-Kitap Yazmak
Pages, Apple’ın kendi kitabını veya diğer içeriklerini düzenleyebilme uygulamasıdır. Genel olarak telefonla gelen özellikler kullanılmadığı için bilinmez ama keşfedince oldukça hoşunuza gidecektir. Tasarımı ve kullanım araçları oldukça başarılı ve hızlı çalışmaktadır.
Pages Avantajları,
- Apple kullanıcıları için ücretsizdir
- Tüm Apple ürünlerinde tümleşik olarak çalışma imkanı bulunur
- Microsoft Word, Google Docs ile uyumlu çalışabilmektedir
- Farklı dosya uzantılarında çıkış alınabilmektedir
- Sayfaları ölçeklenebilmektedir
- Hızlı bir şekilde Apple Books’ta yayımlanabilmektedir
Pages Dezavantajları,
- Apple kullanıcıları içindir
- Okuyucu kitlesi yine Apple müşterisidir
- Çıkış formatı yalnızca masaüstünde ve tablette bulunmaktadır

10 – Draft2Digital ile E-Kitap Yazmak ve Yayınlamak
E-kitap konusunda dünya çapında en önemli platformlardan biridir. Bir e-kitapta bulunması gereken her şey için özenle hazırlanmıştır. Başlangıç temeli oldukça sistematiktir. Kitabın bittiğinde hazırlanması gereken birçok bilgiyi ise ilk başta istemek gibi bir sistemi bulunduğu için ilk başta vazgeçme ihtimali var.
Draft2Digital Avantajları,
- Profesyonel bir iş çıkarmanı sağlar
- Ücretsiz ISBN kodu sağlar
- Kontrol paneli oldukça kullanışlıdır
- Eğer gerekli bilgiler elinde ise yazıma başlamak 15 dakika sürüyor
- Geniş ağı sayesinde kitabını tek tıkla büyük satış platformlarına hızlıca taşıyabiliyor
- Kitabını satabilmek için en iyi alternatif olup birçok aracıdan seni kurtarabilir
Draft2Digital Dezavantajları,
- En büyük rakibi SmashWords’ten daha az satış platformuna sahiptir
- Kendi vitrini yoktur, aracıdır

11- Atticus ile E-Kitap Yazmak
E-kitap oluşturma konusunda en temel özelliklere ve görünüme sahip platformlardan biridir. Kitabın içeriğini en iyi ve ayrıntılı şekilde dizayn etmeni sağlayacak modern bir görünüme sahiptir. Kitabını yazarken farklı platformlarda nasıl göründüğünü görmeni sağlar.
Ücretsiz versiyonu bulunmayan uygulamanın maliyeti ise biraz fazla. Profesyonel editörlük hizmeti gibi duran uygulamanın tek bir tarifesi var o da $147 dolarlık bir ödeme. 30 gün içerisinde iptal etme hakkın bulunuyor.
Atticus Avantajları,
- Ödeme ömür boyu üyelik içindir
- Yeni nesil bir arayüz ile kolay kullanım
- Yazma ve format değiştirme bir arada bulunur
- Yazılarınız buluta kaydedilir, bu sebeple asla kaybolmaz
- Hazır şablon desteği
- Günlük kelime yazma limitleri hatırlatma ile disiplin sağlar
- Birçok dosya biçimini destekler ve içe aktarabilir
Atticus Dezavantajları,
- Yüksek başlangıç maliyeti
- Satış yönlendirme paneli bulunmamaktadır
- Kapak tasarım imkanı bulunmamaktadır
- Ekstra içerik eklenememektedir

12 – Wattpad ile E-Kitap Yazmak
Wattpad yukarıdaki E-kitap uygulamalarının biraz dışında kaldığı için onu sona bıraktık. Burası bir nevi blog gibi kullanılabilen bir site. Sitedeki kitaplarınız ise ücretsiz okunabiliyor. Yakın zamanda her ne kadar ücretli hikaye kısmı gelmiş olsa da pek fazla kullananı yok. Çünkü site yıllardır ücretsiz bir şekilde ilerlemiş.
Ben bu siteden nasıl para kazanacağım peki dersen, iş burada bitmiyor. Burada çok ciddi bir okur kitlesi bulunuyor. Bölüm bölüm okumalar ile birlikte bir kitabın görüntülenmesi 100 milyonu bile geçebiliyor. Sitenin Türkiye’den de çok ciddi bir okur kitlesi bulunuyor. Eğer eserler beğenilirse kitapların basılmış versiyonları da ciddi seviyede satılabiliyor.
Wattpad’de Nasıl Kitap Yazılır?
Wattpad’de kitap yazmak için hızlı bir üyelik işlemi var. Gmail ile otomatik oturum açabiliyorsun. Ardından ana menüde yaz bölümüne tıkladıktan sonra kitabın ana yapılarını buraya işleyip kitabını oluşturabiliyorsun.
Wattpad’de kitap yazmak blog yazmak gibi olabiliyor. Kitabınının tamamını bir seferde vermene gerek yok. Bölüm bölüm yazarak hikayeni paylaşabiliyorsun. Günlük yazar gibi kitabınızı bu şekilde okuyucalara seçtiğin periyotlarla okutabiliyorsun.
Kitabın için ilk seferde bazı temel bilgiler doldurabildiğin gibi hiçbir şey yazmadan da direkt olarak yazıma geçebiliyorsun. Yazım esnasında ise hikayene fotoğraf ve video linki ekleme şansın bulunuyor. Hepsinden sonra kitabını yayımlamak için tek tuş yetiyor. Bunun için mobil uygulamayı da kullanabiliyorsun.
Wattpad Avantajları,
- E-kitap konusunda ilk akla gelen platformlardan
- Türkçe içerik konusunda büyük oturmuş bir kitle
- İstatistik takibi ve sonrasındaki pazarlama için iyi bir altyapı
- Kendi vitrinini oluşturabilme
- Yazarken yayımlamaya devam etme şansı
- Kolay kullanım
Wattpad Dezavantajları,
- Word veya PDF’ten aktarım yapılamıyor, elle yazım veya kopyala yapıştır yapman gerekiyor
- Hedef kitle kısıtı
- Ağırlıklı olarak 12-25 arası okur kitlesi
- Ağırlıklı olarak genç kız okura hitap etmesi
- Ağırlıklı olarak roman, hikaye, günlük türlerinin talep görmesi
- E-kitap uygulamaları ve araçlarında okunamaması
E-Kitap Nasıl Yazılır?
1- Hedef Kitlenizin İhtiyaçlarına Uygun Bir Konu Seçin
Bir e-kitap yazmadan önce onu kime hangi ortam üzerinden sunacağını seçmen gerekmektedir. Bu soruların cevabı nasıl çalışman gerektiğini gösterecektir.
Daha önce bir blog yazdıysan veya başka bir platformda içerik üretiyorsan, hedef kitlenin merak ettiği bir konuyu veya ilgi duyabileceği başka bir konuyu ele almak başarılı bir eser için faydalı olacaktır.
Bekleneni vermek ilk kitap ve belki ikinci kitap için en iyi başlangıç yollarından biridir. Bu alanlarda yeteri kadar tecrübe kazandıktan ve kendini kanıtladıktan sonra devamında inisiyatif alabilirsin.
SEMrush Kullanarak İlişkili Konuları Bul
SEMrush, bir kelimenin arama motorlarında öne çıkış gücünü gösteren bir sistemdir. Çalışmak istediğin konuya dair bazı anahtar kelimeleri burada aratarak online pazarda öne çıkmanı sağlayacak bazı başlıklar yakalayabilirsin. E-kitabın internetten bulunacağı için aramalarda öne çıkmanı sağlaman gerekiyor.
SEO konusunda kendini geliştirmek veya içeriklerini SEO araçları ile güçlendirmek istiyorsan Semrush oldukça başarılı bir uygulama. Senin için en uygun anahtar kelimeleri bulabilir, sayfanı ve kelimelerini analiz ederek daha kolay bulunabilir içerikler üretebilirsin.
- Anahtar kelime analizi
- Baclink analizi
- Link Building
- Rakip site analizi
- İçerik pazarlama
- Müşteri hizmetleri zayıf
- Yüksek ücretler
- Dil seçeneği yok
Semrush ile SEO konusunda neler yapabileceğini görmek için tıklayın.
2- E-kitabınızın Her Bölümünü Ana Hatlarıyla Belirtin
Yazınızın ana hatlarını belirlerken ilgi çekici konu başlıkları seçmeye özen gösterin. Ana hatları çizmek kitabın yazımını hızlandıracak ve hikayeni revize ederken sana kolaylık sağlayacak. Konu başlıklarının isimlerini en son tekrar düzenleyebilirsin.
E-kitabını yazarken uzun yazmak zorunda değilsin. Vermek istediğin mesajlarını veya hikayeni en net şekilde iletmeye çalışmalısın. Uzun olması için gereksiz sözler kullanmaktan kaçınmalısın. Elektronik ortamda dikkat dağıtıcı çok şey olabileceği için okuyucuyu yazı da tutmaya çalışmalısın.
3- Yazarken Her Bölümü Parçalayın
Bunun sebebi okuyucunun hız kazanması ve hızını kaybetmeden okumaya devam edebilmesini sağlamaktır. Uzun ve sonu gelmeyen paragraflar okuyucuyu sıkabilir. Bu sebeple yazıyı anlamlı birbirinden kopmayan parçalara ayırmalısın.
Eğer kitabın öğretici bir kitap ise bazı püf noktaları mesajını daha iyi vermeni sağlayabilir;
- Başlıklarda yazının değerini vurgulayan anahtar kelimeler kullan. Başlığın içinde “inanılmaz”, “harika” veya “özel” gibi sıfatlara yer ver.
- Okuyucular için zihinsel bir model oluşturabilmen ve yazını anlamaları için biçimini tutarlı tutmalısın. Bir işaret, bir kalın yazı tipi, bir renk hep aynı şeye yöneltmeli.
4- E-Kitabınızı Tasarlayın
E-kitabını özel kılacak olan şeylerden biri de tasarımıdır. Bildiğimiz kitaplarda dahi bölüm aralarındaki çizimler yada notlardaki yazı tipleri akılda kalıcılığı artırmakta ve kaliteli hissettirmektedir.
E-kitaplar ise tasarım konusunda bizlere sınırsız bir alan sağlıyor. Kitabını yukarıdaki web uygulamalarından birinde veya birkaçında zevkine özel tasarlayabilirsin. Belirli bir ritmi devam ettirmek için hazırladığın temel kalıpları çoğaltarak kullanabilirsin. Her seferinde yeniden tasarım yapmana gerek yok.
5- Doğru Renkleri Kullanın
Renklerin kişinin ruhunda yarattığı etkiler vardır. E-kitap yazdığında sana renk için de sınırsız bir hak tanınır. Ama bunu aşırı kullanmanı tavsiye etmiyoruz. Eğer halihazırda bir markan bir logon ve renk paletin yoksa rengi iyi seçmen gerekiyor. Fakat senin üzerinde bir renk algısı varsa onu da kullanabilirsin.
Sayfa renklerini her bir içerik için ayrıca düzenleyebilirsin. Renklerin insan psikolojisi üzerinde de birçok etkisi vardır. Vermek istediğin mesajlara en çok uyan rengi ve renk tonunu seçmelisin.

6- Görselleri Dahil Edin
İçeriklerde görseller kullanman gerekiyorsa bunları kullanmaktan asla çekinme. E-kitaplar buna izin veriyorsa bunu en iyi şekilde değerlendirmelisin. Her şeyin özlü olmasına dikkat etmelisin. Kullandığın görsel içerikler keyfi değil anlattığın şeyi daha iyi açıklamana yardımcı olmalıdır.
Kitabında kullanmak üzere görselleri edinebileceğin bazı platformlar bulunuyor. Bunları 4 başlıkta sıralayabiliriz:
- Kendi görsellerin; içeriğini anlatan kendi çektiğin veya tasarladığın görseller
- Stok görseller; Shutterstock, GettyImages, 123rf ve diğer siteler
- Canva, Visme, Venngage, Vista Create gibi sitelerin kendi ücretli veya ücretsiz fotoğrafları
- Tasarım yaptır; Fiverr, bionluk gibi sitelerden kendi istediğine özel tasarım yapabilecek biri ile anlaş
7- Alıntıları veya İstatistikleri Vurgulayın
E-kitabının yazımı esnasında yaptığın alıntıları ve özel istatistikleri ayrı bir görsel hazırlayarak kitabınızın içerisinde öne çıkar.
Alıntılar ve istatistiksel değerler uzun bir şeyi kısa anlatmanı sağlarlar. Gerek olduğu sürece bunları kullanmalı ve göze hitap edebilecek şekilde sunmalısın.
8- E-Kitaba Uygun Site Yönlendirmeleri Ekleyin
E-kitabını yayınlayacağın yere ve formatına göre içerisine birçok eklenti ekleyebilmektesin. Bu eklentilere ise yönlendirmeler ekleyebilirsin. Bu, vermek istediğin mesajı daha iyi anlatan bir içeriğe yönlendirmek veya okurken dinlenecek bir playliste yönlendirmek bile olabilir.
Kitabının içerisindeki konuların içerisinde ve sonlarında köprü linkler vermek e-kitabını olduğundan daha da derinleştirecektir. Bu kanalı iyi kullanmalı ve gereksiz kullanmaktan kaçınmalısın.
Yazını yazdığın esnada Google Dökümanlar, Powerpoint veya diğer web yazım araçları içerisinde “Bağlantı Ekle” tuşu ile linki seçtiğin yazıya veya görsele gömebilirsin. İşareti bulmaya çalışmak yerine Windows kullananlar için “CTRL+K” Mac kullananlar için ise “CMD+K” kombinasyonları kullanılabilir.
9- PDF veya EPUB’a dönüştürün
Başta bahsettiğimiz formatların hepsi e-kitap formatı olarak kullanılabilirler. PDF veya EPUB ise en yaygın olarak kullanılan e-kitap formatlarıdır. PDF ve EPUB birçok cihazda görüntülenebilir.
Bu, belgeyi nasıl kullanmak ve dağıtmak istediğine bağlıdır. En evrensel formatı arıyorsan, PDF tercih etmelisin. PDF dosyalarını neredeyse tüm cihazlar açabilir. PDF’ler ayrıca değiştirilmesini istemediğin belgeleri paylaşmak için de idealdir. Dosya PDF olduktan sonra düzenlenemez.
EPUB, özellikle e-kitaplar için tasarlanmıştır. EPUB, e-okuyucular için harikadır ve bu cihazların sağladığı metin ve boyutlandırma kontrollerini kullanabilir.
EPUB formatı ayrıca tipik olarak e-kitaplarda bulunan daha ayrıntılı yayın formatı için tasarlanmıştır. Evrensel bir e-kitap formatı istiyorsan, EPUB doğru seçimdir.
Eğer yazınızı Google Dökümanlar ile yazdıysan indirme seçeneğinde her ikisini de bulabilir hızlıca indirebilirsin.
10- E-Kitabınız İçin Özel Bir Açılış Sayfası Oluşturun
Eğer kendine ait bir blogun veya web siten varsa, okuyucuların ona kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla açılış sayfanda mutlaka kitabına yer vermelisin. Sitene gelen kişilerin e-kitabına yönlendirilmesi arama motorlarında da onun trafiğini artıracak bir eylem olacaktır.
11- E-Kitabınızı Tanıtın ve Başarısını Takip Edin
E-kitabı yazmak ne kadar zor ise onu tanıtmak geniş kitlelere ulaştırmak daha da zordur. Bunun için etkili bir tanıtım planı hazırlaman gerekmektedir. E-kitabını tanıtmak için bazı yöntemler şöyledir;
- Web sitende veya blogunda onu öne çıkarmak veya makalelerinde kitabından alıntılar yapıp yönlendirme bağlantıları vermek
- Mail eklerinizde ayrı bir bölüm oluşturarak kullanmak
- Yeni bir kitleye ulaşmak için ücretli reklamlar yapmak
- E-kitabın içerisinde sosyal medya paylaşım butonları eklemek
E-Kitabınızı Nerede Satabilirsiniz?
Yazdığınız kitap eğer Türkçe ise kitabını satmak için pek fazla seçeneğin bulunmuyor. Özellikle kitap siteleri için durum oldukça karışık. E-kitabını nasıl satabileceğini şöyle anlatabiliriz.
1- Google Play’de E-Kitap Satmak
Yazdığın e-kitabı satabilmenin en iyi kanallarından biri Google Play’dir. Yazdığınız kitabı PDF veya EPUB olarak yükleyip burada satışa çıkarabilirsin. Google Play’de satış yapmak ve Google Play üzerinden ödeme almak da oldukça kolay.
2- Apple Pages’de E-Kitap Satmak
Apple iBook yada yeni adıyla Apple Pages ile kitabını hem yazabilir hem de satabilirsin.
Taslak kitaplar üzerinde düzenlemeler yaparak kendi kitabını burada hayata geçirebilir ve yayımlamaya hazır hale getirebilirsin. Cep telefonu veya web üzerinde Pages aracılığı ile yazdığın e-kitabı yayımlamak oldukça basit.
3- KOBO’da E-Kitap Satmak
İdefix ve D&R, e-kitap satış konusunda ülkemizdeki nadir platformlardır İdefix ve D&R dışında ücretsiz kitap indirilen birkaç site dışında alternatifin bulunmuyor. İdefix ve D&R’da satış için ise Kobo ile yayımlama yapman gerekiyor. Kobo iletişimi yayıncının kurmasını istiyorlar.
Kobo ile bireysel yayınlamak için ise Kobo’nun uluslararası sitesinden kayıt yaptırman ve kitabını yüklemen gerekiyor. Buradaki satışlardan da %70’e kadar telif ödemesi alabiliyorsun. Kobo’ya kitabını yüklemek için üyeliğini oluşturman gerekiyor. Kayıt olduktan sonra “KWL”, “Kobo Writing Life” sisteminin bir parçası olmuş oluyorsun.
4- Smashwords’de E-Kitap Satmak
Smashwords dünyanın en büyük e-kitap satış ve yayımlama platformlarından biridir. Apple Books, Barnes & Noble, Kobo, OverDrive ve Smashwords Store’dan günlük satış raporları sunan bir politikası bulunuyor. Ayrıntılı grafikler ve analizler ile de satış ve pazarlama kampanyalarının etkinliğini ölçmeye yardımcı oluyor.
Satılan kitaplar belirli bir geliri geçtikten sonra Amazon gibi diğer satış noktalarına da çekilmeye başlanıyor. E-kitap için önemli bir başlangıç yapmak istiyorsan burası önemli bir vitrin. Kitaplarını istediğin bir dilde yayımla şansınız bulunuyor.
5- Amazon’da E-Kitap Satmak
Amazon’da kitap satışı yapabilmek oldukça meşakkatli. Eğer kitabın Türkçe ise Amazon’da satış yapma şansın ne yazık ki henüz bulunmuyor. Amazon Amerika’da Türkçe kitap satışı yok. Amazon Türkiye’de ise e-kitap satışı bulunmuyor. Eğer kitabın Türkçe ise çevirisini yaptırıp yada İngilizce ise direkt olarak aracı ajanslarla iletişime geçmen gerekiyor.
6- Weebly’de E-Kitap Satmak
Weebly temel olarak bir site kurma sitesidir. Bu site içerisinde bireysel veya direkt satış odaklı site kurabilirsin. Bu yolla hem kendine ait bir site açabilir hem de bu site üzerinden e-kitabını pazarlayabilirsin.
Weebly ile e-kitap satmak için yapman gereken şey siteni kurduktan sonra satış paneli eklemek olacaktır. Eğer kitabın dışında da bir şeyler satmayı hedefliyorsan, Weebly üzerinden bunu kolayca yapabilirsin.
Weebly’ye ücretsiz üye olabilirsin. İçerisinden bulunan araçlarla domain satın alabilir yada “xxx.weebly.com” şeklinde ücretsiz bir siteye de sahip olabilirsin.
Ödeme yöntemlerinde ise Türk Lirası ile ödeme alma seçeneği de bulunuyor. Ödeme seçenekleri ise şöyle;
- Apple Pay ve Android Pay
- Tüm büyük kredi kartlarını kabul edin
- 1-2 gün içinde transfer edilen ödemeler
- İşlem ücreti başına %2,9 + 30 cent veya İşlem başına %3 Weebly ücreti
- Paypal ile ödeme
Diğer e-ticaret sitelerini kullanarak e kitabını satmak istersen e ticaret siteleri yazımıza göz atabilirsin.
E-Kitabınızın Nasıl Reklamını Yapabilirsiniz?
E-kitabın reklamını yapmanın birçok yolu bulunuyor. Tabii bu bir de talep meselesi. Satış kanallarından anladığın gibi ülkemizde e-kitap talebi yeteri kadar bulunmuyor. Bunun üzerinde hem böyle bir arz oluşmaması hem de uygun kanalın olmamasının etkileri mevcut.
Doğru bir tanıtım stratejisi ile hedef kitlene eserini hızlıca ulaştırma şansın bulunuyor. Reklam yaparken şu yolları deneyebilirsin;
- Aktif e-mail listeleri alıp gönderim yapabilirsin
- Sosyal medya araçlarını kullanarak hedef kitlene ulaşabilirsin
- Ücretli reklam ile birçok sosyal medya platformunda hedef kitlenin önüne çıkabilirsin
- Hitap etmek istediğin kitleye hitap eden kişilerle işbirliği yapabilirsin
- E-kitap içerisinde başarılı bir SEO çalışması yapmak da bir nevi reklam kadar etkili olacaktır
E-kitap Yazarak Para Kazanma Eğitimleri ve Kursları
Senin en popüler e-kitap yazma eğitimlerini seçtik;
- E Kitap Yazma ve Yayınlama Eğitimi | E Kitap Ticareti / Tolgahan Koyuncu
- Sıfırdan E-Kitap Nasıl Yapılır ve Hazırlanır / Mustafa Akyüz
- Amazon Kindle ile Kitap Satarak Para Kazanma / Mr. Graphizm
E-kitap için Dışardan Alabileceğiniz Freelance Destekler
1- İstediğiniz konuda 7500 kelimelik kitap yazıdırın
320 dolara 7500 kelimelik ingilizce kitap yazdırabilirsiniz
Konu örnekleri
- Hayat tüyoları ve İlişkiler
- Sağlık ve Fitness
- Kendin Yap ve Hobiler
- Finans, Sigorta ve Bankacılık
- Çevrimiçi iş ve Dijital Pazarlama
- Kendi kendine yardım ve kurgu
- Teknoloji
2- Baştan Sona E-kitap düzenlemesi
Avantajları şunlar:
- Modern yapıda tasarım
- Belgenizin tam biçimlendirmesi
- Çarpıcı Kapak
- Tıklanabilir Bağlantılar
- İçindekiler bölümü
- Ücretsiz Yüksek Çözünürlüklü Hazır Görüntüler.
- Sınırsız Revizyon
- Çalışmamdan memnun kalmazsanız %100 Para İade Garantisi.Profestonel Kapak Fotoğrafı Yaptırın
3- Temel Kitap Kapağı
4- Kitabını İngilizceye Çevir
E-Kitap Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- E-kitap yalnızca e-kitap okuyucudan mı okunur?
Hayır ağırlıklı olarak e-kitaplar cep telefonu, tablet ve bilgisayar ortamında okunmaktadır. Roman ve hikaye türü kitaplar ise daha çok e-kitap okuyucularından okunur.
- E-Kitap okuyucu fiyatları ne kadar?
E-kitap okuyucu maliyetleri 700-3000 ₺ arasında değişmektedir.
- E kitap yazmak ne kadar kazandırır?
E-kitap yazarak kazanılabilecek paranın sınırı pazarlama stratejiniz ile ilgili olarak değişkenlik gösterir. Fiyat ve satabilme potansiyelinizi hesaplayabirsiniz. Örneğin 1$ ‘dan 200 tane sattığınızda 200$ oluyor.
- E-Kitap çıkarma maliyeti nedir?
E-kitap çıkarmak için düzenleme araçları satın alabileceğin gibi ücretsiz de bu işi halledebilirsin. Tabii tecrüben yoksa istediğin gibi olmayabilir.
- E-Kitap Formatı Nedir?
E-kitap için en çok EPUB kullanılıyor olsa da birçok format bulunuyor. Diğer formatlardan ise yukarıda bahsetmiştik.
- E-Kitap için ISBN Almak Gerekir mi?
Eğer kitabından ticari bir gelir elde etmek istersen ISBN alman gerekiyor. Ama platform üzerinden satarsanız böyle bir zorunluluk yok. Platform üzerinde dijital ürün olarak geçiyor ve satılabiliyor.
ÖZET
Normal kitap yazarak bu kadar yazar arasında var olmaya çalışmak oldukça zor.
Halihazırda belirli bir kitlen yoksa iki kitap türünde de işin oldukça zor. Fakat rakip sayısının az olması ve üretilen içeriğin az olması sebebiyle e-kitap ile öne çıkman daha kolay.
Hayatımızda her şey dijitalleşirken en geriden gelen özelliklerimizden biri de kitap okuma alışkanlığımız. E-kitap ve sesli kitap sektörü her geçen gün büyüyor olsa da yüksek talebe ne zaman ulaşabilir bilemiyoruz.
Bugün e-kitap sektörü en fazla eğitsel konular ve görsel temelli içeriklerde tam manasıyla talep edilmekte. Eğer bu alanlarda içerik üretmeyi düşünüyorsan şansın oldukça yüksek.
E-kitap yazmak yalnızca bir başlangıç. Yukarıdaki yönergeleri gerçekleştirip bir e-kitap hazırladığında daha fazlasını öğrenmiş olacaksın. E-kitap yazmaya başlamak belki de yazma alışkanlığının ve kitlelere ulaşma becerilerini geliştirmenin fitilini ateşleyecek bir alev olacaktır. E-kitabın ile fark edilmeye başla.
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…
19 Yorum "E-Kitap Yazmak: Çok Satan E-Kitap Nasıl Yazılır? 2023"
Bir cevap yazın
Gezerken Para Kazandıran İşlerin Listesini "ÜCRETSİZ" indirmek için Topluluğumuza Katıl.
Uzun bir yazı hazırlayıp vergiden bahsetmemişsiniz, internetten e-kitap satmak için şirket gerekiyor mu?
Gelir elde ettiğiniz her şeyin bir vergisi bulunmaktadır. Vergi ödemek için ise dijital içerik üreticisi olarak vergi dairesine kayıt yaptırmanız veya şirket kurmanız gerekiyor.