E-kitap yazarak para kazanmak için yeni bir fikir arıyorsan senin içn en çok satan e-kitap fikirlerini bir araya getirdik. Günümüzde e-kitap yazarak para kazanmak oldukça kolay. Tabii bunun için doğru yönlendirmeler ihtiyacın var.
Bağımsız bir yazar olarak e-kitap yazarak devasa satış rakamlarına ulaşabilirsin. Tabii doğru bir başlangıç yaparak. E-kitap fikirleri yazma konusuna sadece kendin için bir kitap yazma olarak bakmamalısın. Yazılmış kitapları, rehberleri, görselleri, blogları ve daha birçok şeyi e-kitaba dönüştürebilirsin. Freelancer sitelerinde e-kitap hazırlama üzerine işler alabilir bundan da kazanabilirsin.
Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…
Eğer sen de hayatına dijital göçebe olarak devam etmek istiyorsan, Digital Nomad topluluğumuza katıl. Burada hayallerini paylaşan, ilham veren ve destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Katıl ve hayallerine ulaşmana yardımcı olacak bir toplulukta yerini al!
Bugün e-kitap fikirleri genellikle popüler kategoriler üzerinden belirlenmeye çalışılsa da üzerine yazabileceğin pek çok konu var. E-kitapların en özel yanlarından biri de görsel tasarımlar ile zenginleştirilmesi. Bazı çalışmalar için bionluk grafik tasarım sayfasına göz atabilirsin. Popüler kategorilerde yayınladığı eserleriyle ünlü isimlerin gölgesinden kurtulmuş olan pek çok bağımsız yazar olsa da rekabetin daha az olduğu niş konularda da yazmayı düşünebilirsin. Bu tamamen senin tarzına ve ne istediğine bağlı. Biz bu başlık altında iyi e-kitap fikirlerini listeleyeceğiz. Haydi başlayalım.
1- Edebiyat ve Kurgu
Bu kategoride tanınmış yazarlarla rekabet edeceğin için cesaretin kırılmasın. Bağımsız bir yazar olan LJ Ross’un Holy Island kitabının 4.5 milyondan fazla sattığı gerçeğini düşün ve hedefinden vazgeçme. Ayrıca, Amazon Kindle’ın A Year in Review adlı kitabına göre, binlerce bağımsız yazar beş haneli telif ücreti alıyor ve büyük bir yayınevine bağımlı olmadan çok rahat bir yaşam sürebiliyor. İyi bir kurgu ve doğru bir pazarlamayla artı puan toplayabilirsin.
Pazarlama noktasında BookTuber (BookTube, YouTube topluluğunun kitaba özgü bir alt kümesi) ve Bookstagrammer’lar (Instagram’da okuduğu kitabı ve incelemesini paylaşan kullanıcılar) ile işbirliği yaparak öne çıkabilirsin.
Edebiyat ve Kurgu alanının en çok satan alt türleri ise şöyle;
2- Biyografi Yazıları ve Anılar
E-kitap fikirlerinden biri insanlar, başarılı olmuş kişilerin kariyer yolculuğundan ilham almak istiyor ve dolayısıyla biyografi yazıları uzun süredir popülaritesini koruyor. Ünlü bir cerrah, sektöründe çığır açan bir araştırmacı, kanaat önderi haline gelen bir gazeteci hiç farketmez. İnsanlar iyi hikaye okumayı sever. İlla kendi hayatını anlatmak zorunda değilsin gözlemlediğin veya dinlediğin bir hikayeyi ya da ilgiyle takip ettiğin bir ünlünün kariyer yolculuğunu da kaleme alabilirsin.
3- İş ve Para
Günümüzün dijital dünyasında para kazanmanın yolları saymakla bitmiyor. Her geçen gün yeni bir meslek ya da fırsat alanı doğuyor. Eğer bu konuda öngörülü biriysen sadece anlatarak bile fikirlerini kazanca çevirebilirsin. Kripto para, internetten para kazanma yolları, yeni iş fikirleri ve para kazandıran uygulamalar gibi konularda yazabilirsin. Önemli olan anlattığın konuya hakim olman ve fikrinin uygulanabilir olması.
4- Kişisel Gelişim
E-kitap fikirlerinden kişisel gelişim her zaman ilgi çeken bir kategori oldu ancak pandemi döneminde yaşanan kapanmalarla birlikte insanlar kendiyle daha çok yüzleşti ve bazı eksik yönlerini fark etti.
Ancak bu kategoriyle ilgili önyargılar da yok değil. Konu bu kadar popüler olunca içi boş, hiçbir şey anlatmayan kitapların sayısı o kadar arttı ki insanlar güvenmemekte hiç de haksız değil. Bu sebeple okuyucularına kendini iyi hissettirecek, farkındalık düzeylerini artıracak, kendiyle barışmasını sağlayacak ya da yeni beceriler edinmelerine yardımcı olacak sağlam içerikler üretmelisin. Kişilerde yeni bir pencere açacak bir yapı oluşturmalısın. Mesela Korzay Koçak’ın Hipnoz Manifestosu Play Store’da en çok satan e-kitap fikirleri arasında.
Bu kategoride en çok tercih edilen içerik türleri şöyle;
5- Yemek Kitapları: Yemek ve Şarap
İnsanlar pandemideki kapanma döneminde mutfaklarını da yeniden keşfetti. Remote çalışma sistemine geçildi ve yemek yapmaya daha çok vakit ayırabildiler. Öte yandan mevcut enflasyonist ortamda dışarıda yemek yemek çok da sürdürülebilir olmayan bir eylem haline geldi. Marketing Türkiye adına Pulside Research tarafından yapılan bir araştırma son bir yılda dışarıda yemek yeme oranının yüzde 43,7 olduğunu gösteriyor. İşte tüm bunlar yemekle ilgili içeriklere olan ilgiyi artırdı. Alım gücü azalan insanlar sevdikleri tarifleri kendi evlerinde denemeye başladılar.
6- Çocuk Kitapları
Birkaç yıl önce en çok satan çocuk e-kitaplarının içerikleri genellikle tekerleme ve ninnilerken artık daha çok eğitim ve aktivite kitapları ilgi görüyor. Özellikle eğitimin oyunla birleştiği içerikler oldukça popüler ve e-kitap fikirleri formatında bu işi oldukça renklendirebilirsin.
7- Hobi Kitapları
Hobi kitabı yazarak sevdiğin ve iyi yaptığın şeyleri insanlarla paylaşabilir ve onları yeni hobiler edinmeye teşvik edebilirsin. Son zamanlarda “Nasıl yapılır?” içeriklerine çok yoğun bir ilgi var. Ancak insanlar bunları yazılı metinlerden ziyade görsel olarak takip etmeyi seviyorlar. O sebeple tasarım alanında sana ihtiyacın olan özgürlüğü sunan bir e-kitap fikirleri için site seçmelisin. Metinleri çeşitli tasarımlarla ve sesli anlatımla destekleyebilir hatta sosyal medya içeriklerini de entegre edebilirsin. Belki interaktif fikirler bularak devam kitapların için onlardan fikir bile alabilirsin!
8- Seyahat Kitapları
Pek çok insan yeni yerler görmek ve yeni maceralar yaşamakla ilgili hayal kurar buda e-kitap fikirlerinden biri. Ve bu hayalleri gerçekleştirecekleri güne kadar biriktirirler; Yolculuğu kolaylaştıracak bilgiler, iyi bağlantılar, para, zaman. Bu sebeple yürüdükleri yollardan daha önce geçenlerin ayak izlerini takip ederler.
9- Şiir Kitapları
“Şiir düşünceyi duygu haline getirene kadar yoğurmaktır” der Yahya Kemal Beyatlı. Yaşam boyu pek çok duyguyu deneyimliyoruz ve her birini kendimize özel zannediyoruz. İşte bunun aksini kanıtlamak için var şairler. Aslında milyarlarca insan var sana özel sandığın duyguları hayatının çeşitli dönemlerinde hisseden. Şiirin mucizesi bu. Hissettiğin ama tanımlayamadığın duygulara rastlamak ve başkalarındaki yansımalarını seyredebilmek. Bu sebeple eğer bu türde yazmaya karar verdiysen okuyucuna geçirmen gereken çokça his var. Ve bunu başarmak için her şeyden önce samimi olmalısın.
E-kitap fikirlerinden biri belki şiirlerini tamamlamak için karikatürler tasarlayabilir, ya da QR kodla o an yansıtmak istediğin duyguları tamamlayacak müzikler ekleyebilirsin. Ya da belki okuyucularına altı çizili kitap hazırlayarak içtenliğini hediye etmek isteyebilirsin. Hatta altını sen de uyandırdığı duygulara göre renklendirebilirsin de. Bu okuyucularınla aranda farklı bir dil geliştirmene yardımcı olur. Unutma e-kitap fikirleri ve tasarımında sınır yok.
10- Tarihsel Kurgu
Bu kategori geçmişteki kurgusal hikayeleri içerir. Burada anlatıcı gerçek tarihi olay örgüleri ve figürlerle detaylandırarak anlatır. 4.5 milyardan fazladır var olduğuna inanılan dünyanın tarihinde aydınlatılmamış o kadar çok olay var ki. İyi bir araştırmacıysan arşivlerden ilgini çekebilecek bir konu bulabilir ya da popüler olan bir olayı kendi yorumunla ele alabilirsin.
11- Sağlık Kitapları
Pandemi tüm dünyaya sağlığın ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlattı ve doğal olarak sağlıkla ilgili içerikler yükselişe geçti. Mesela “Meslek hastalıkları nasıl önlenir?”, “Güne daha zinde ve sağlıklı nasıl başlanır?”, “Sağlıklı beslenme kılavuzu” ya da “Sağlıklı kilo alma” gibi konularla ilgili yazabilirsin. Eğer alternatif tıpla ilgili eğitimin ya da bilgi birikimin varsa bu alanda da e-kitap fikirleri üretebilirsin.
12- Karikatür Kitapları
Karikatür asla eskimeyen bir alan çünkü insanların mizaha ihtiyacı var. Ve herkes bilir ki ortak mizah bağ kurmanın temelidir. Karikatür kitabı okuyucularına dünyayı kendi pencerenden anlatman için harika bir fırsat. İster insan ilişkilerini ister politikayı ister günlük hayatı tasvir et, yeter ki eğlenceli olsun.
13- Felsefe Kitapları
Her ne kadar bir dönem “Bana felsefe yapma” gibi olumsuz kullanımlara şahit olsak da yaşam ve anlam arasında bir köprü kurmaya çalışan büyük bir kitle var. Yani uzun bir süredir felsefe saygı gören bir alan ve günlük hayat içerisinde de daha pozitif karşılıklar bulmaya başladı.
14- Kadın Erkek İlişkisi
Bermuda Şeytan Üçgeni’nin, Mars’taki yüzün, Van Gölü canavarının ve daha birçok olayın gizemi çözüldü ama kadın erkek ilişkileri her dönemde sırrını korumayı başardı. Aradaki kromozom farkı açıklanıyor ama birbirlerini nasıl anlayacakları bazen tam bir muamma. Bu da elbette bu konuya olan ilgiyi besliyor.
15- İnceleme Kitapları
Tarihsel bir olay, yayınlanmış herhangi bir eser, toplumsal bir mesele e-kitap fikirlerinden biri. Hemen her alanda inceleme yazısı yazabilirsin. Belki Sherlock Holmes olarak doğmadın ancak gözlem yeteneğinin ortalamanın epey üzerinde olması gerekir.
16- Akademik Kitaplar
Yüksek lisans ya da doktora yapan bir akademisyensen tezinde ya da projelerinde gerçekleştirdiğin araştırmaları e-kitap fikirleri olarak yayınlayabilirsin. Mesela veterinerlik fakültesinde okuyan öğrencilere yönelik olarak Prof. Dr. Muhit Toparlak tarafından yazılan Genel Parazitoloji kitabı Play Store’da en çok okunan 10 e-kitap arasında yer alıyor.
17- Psikoloji Kitapları
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre antidepresan kullanımında önemli bir artış var. Anksiyete de hızla yaygınlaşan bir hastalık. Kimi insan geçmişinden travmalar taşıyor kimisi de bugün travma yaşıyor. Oldukça kaotik bir çağda yaşadığımız düşünüldüğünde bu elbette tesadüf değil. Psikoloji Yazarı ve aynı zamanda Psikoterapist olan Prof. Dr. Kemal Sayar şöyle der; “Hastalar hikayelerini kendi sesinden duymaya başladığında iyileşme süreci de başlar.”
Globalde en çok Amazon Kindle’ın adı geçse de Türkiye’de fırsatlar Wattpad’de. Başarılı Wattpad hikayelerine imza atman yazarlık kariyerini destekleyebilir. Burada kendi kitleni oluşturmanın yanı sıra yarışmalara katılarak 5 bin USD’ye varan ödülleri kazanabilirsin. Netflix, Amazon Prime ve Maybelline Newyork gibi çeşitli markalar iş birliğinde pek çok e-kitap yarışması düzenleniyor.
En çok satan e-kitap türlerini bilmek hedef kitlenin tercihlerine dair e-kitap fikirleri edinmek adına harika bir fırsat. Ancak bu aynı zamanda bu kategorilerde rekabetin oldukça yoğun olduğu anlamına da geliyor. Yani bu kategorilerde içerik üreteceksen fark edilmek için özgün ve cesur olman gerekiyor. Neyseki e-kitap fikirleri söz konusu olduğunda içeriğine derinlik katmak için kullanabileceğin pek çok argüman var.
Sadede gelirsek global olarak en çok tercih edilen e-kitap fikirleri okuyucusu Amazon Kindle’ın verilerine göre en çok satan 5 e-kitap türü şöyle;
En popüler kurgu türleri;
En popüler kurgu dışı türler;
Eğer hangi türün hangi içerikleri kapsadığı konusunda kafan karışıksa aşağıdaki video daha iyi konumlandırma yapmana yardımcı olacaktır.
Amazon Kindle’ın en çok okunan e-kitap fikirleri listesinin önemli bir bölümü edebiyat & kurgu türünden oluşuyor. Gerilim ve genç yetişkin içeriklerinin ilk sıralara yerleştiğini görüyoruz.
Play Store’da Türkiye’de en çok tüketilen e-kitap fikirleri içeriklerine baktığımızda insanların mobil oyun kodlama ve başka birçok alanda öğrenme temelli bir tüketim alışkanlığı olduğu göze çarpıyor.
SSS (Sıkça Sorulan Sorular)
En çok satan kitap kategorileri; din ve maneviyat, biyografi ve anı yazıları, iş ve para, kişisel gelişim ve yemek.
Canva’nın ücretsiz sürümüyle çeşitli e-kitap tasarımları deneyebilirsin. Detaylar için e-kitap sitelerinin de yer aldığı “E-Kitap Yazmak: Çok Satan E-Kitap Nasıl Yazılır? ” yazımıza göz atabilirsin.
E-kitap okuyucu e-kitapları okumak için tasarlanmış tablet görünümlü elektronik ürünlerdir.
Evet, Amazon Kindle ve Google Play Store gibi uygulamalar üzerinden satın aldığın e-kitaplardan bir arşiv oluşturabilirsin.
E-kitap indirmek için Play Store, App Store, D&R ve İdefix gibi siteleri kullanabilirsin. Bunun dışında ilgini çeken içerikler olduğunda web sitesinin güvenli olup olmadığını kontrol etmelisin.
E-kitap pdf formatında iner.
E-kitap fikirleri yazmak için birçok seçenek bulunuyor. E-kitabın türüne ve içeriğine göre özelleştirilmesi gerekiyor. E-kitap nasıl yazılır yazımızda daha ayrıntılı olarak bu konudan bahsediyoruz.
Öncelikle yayımlamak istediğin e kitap türüne en uygun altyapıyı aramalasın. Hangi ölçeklerde ve hangi formatlarda kitabını oluşturman gerektiğini netleştirmelisin. Çünkü bir tasarımsal altyapı sonradan değiştirilmeye uygun olmayabiliyor. Kitap yazma uygulamaları için metin olarak Google Docs görselleştirme için ise Canva veya Visme tavsiye ederiz.
Sonuç
Herhangi bir yayıncıya ihtiyacın yok. Bağımsız bir yazar olarak e-kitap fikirleri pazarında yerini alabilir ve fikirlerini paraya dönüştürebilirsin. Üstelik tamamen özgürsün, hem fikirlerini yansıtmakta hem de tasarımını yapmakta. Tamamen kendi emeğinle ve devasa matbaa ücretleri olmadan bunu başarabilirsin. Başarılı e-kitap fikirlerinden ilham alabilmen adına sana mevcut kategorilerde neler yapabileceğini ve Amazon Kindle ve Google Play Store’da en çok okunan alanları listeledik. Kimi alanlarda rekabet çok çetin olsa da inandığın bir hayalin peşinden gitmenin ve ürettiğin bir fikrin insanlarda güzel etkiler bıraktığını fark ettiğinde buna değdiğini göreceksin!
Eğer sen de hayatına dijital göçebe olarak devam etmek istiyorsan, Digital Nomad topluluğumuza katıl. Burada hayallerini paylaşan, ilham veren ve destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Katıl ve hayallerine ulaşmana yardımcı olacak bir toplulukta yerini al!