Dijital ürün satmak birçok yatırımdan ve işten kurtularak para kazanabilmenin en iyi yollarından biri.
Bildiğin gibi fiziksel ürünlerde üretimden, ithalata, nakliyeden envantere birçok sorunla uğraşmak zorundasın. Ancak dijital ürün satmak için bu tarz konular yok. Bir ürünü bir kere oluşturduktan sonra farklı müşterilere tekrar tekrar satabilirsin. Sadece bir bilgisayar veya telefon ve bir İnternet bağlantısı ile satılmaya değer bir dijital ürün yapabilirsin. Tabi bunun için o ürünleri oluşturacak yetenekler ve fikirler gerekiyor.
Yazımızda şunlardan bahsedeceğiz;
Sana dijital ürün satmak ve bu yöntemle para kazanmanın en iyi 13 yolunu göstereceğiz. Bu ürünler en çok satan dijital ürünlerdir. Hazırsan başlayalım!
Dijital ürün, parasını ödediğin an bilgisayarına, tabletine veya telefonuna indirebileceğin herhangi bir sanal öğedir. Çevrim içi satın alıp çevrimdışı dahi kullanılabilen ürünlerdir.
Dijital ürün bir uygulamadır, kitaptır, sestir, tasarımdır, eğitimdir, videodur ve megabaytlarla ölçebildiğin her şeydir.
Dijital ürün satmak için seçeneklerini anlamana yardımcı olmak için en kazançlı olabileceğini düşündüğümüz ürünleri listeledik.
Bu yazımızda şunlardan bahsedeceğiz;
Hadi gel bu dijital ürünler neymiş ve dijital ürün satmak, para kazanmak nasıl olur birlikte göz atalım.
Dijital ürün satmak için listemizin ilk maddesi hiç kuşkusuz e-kitaplar. Çünkü özellikle rehber bilgi içeren e-kitaplar herkes tarafından talep görmektedir. İstediğin her konuda yazabilirsin, çünkü e-kitap yazarken tamamen özgürsün. İstersen annenin yemek tariflerini yada ders notlarını e-kitaba dönüştürüp satabilirsin.
Çok satan bir şey yazmak için Paulo Coelho olmana gerek yok. Sadece bildiklerin hakkında yaz. Şaşırtıcı derecede kazançlı olan her türlü e-kitap nişi mevcut.
Hakkında yazabilieceğin e-kitap konularından bazılarını şöyle sıralayalım;
Kitabını nasıl satabileceğini düşünmek şimdiden seni yıpratmasın. Yazının devamında dijital ürün satmak nasıl bir işlem ve kitabını nasıl pazarlayabileceğini de anlatacağız.
Öncelikle kurgundan çok uzaklaşmamak ve aklındakileri bir sıraya sokabilmek adına taslaklar oluşturmanı ve bütünü bölümlere ayırarak ilerlemeni tavsiye ederiz. Özellikle dijital ürün satmak için uzun bir yazı yazmayı hedefliyorsan, planlı bir şekilde yazman önemli. Yazmaya başlayıp da gerisi zaten gelir dersen emin ol bir yerde kafan perşembe pazarına dönecektir. Yazını tamamladıktan sonra mutlaka ek okumalar yapmalısın. Yazım hatalarını, anlam bütünlüğünün bozulduğu yerleri, gereksiz kelime kullanımlarını bu sayede görebilirsin.
Hala nasıl ve nereden başlayacağını bilmiyorsan tam sana göre birkaç kurs bulduk.
E-kitabın hazır, peki kitabını nerede satacaksın?
Dijital ürün satmak ve daha kapsamlı bilgi almak istersen çok satan e-kitap nasıl yazılır yazımız tam senlik.
Dijital ürün satmak için çevrim içi kurslar günümüzün en çok büyüme gösteren sektörlerinden biri. Hatta öyle ki e-eğitim başlı başına bir endüstri haline geldi. Bu alanda son dönemde pek çok yenilik ve büyüme mevcut. Sektör büyüdükçe de geleneksel eğitim kurumlarının bile içeriklerini çevrim içi öğrencilere sunmanın yeni yollarını keşfettiklerini görmeye başlıyoruz.
Çevrim içi kurs oluşturmak, dijital ürün satmak ve evden para kazanma yolları arasındaki en popüler yöntemlerden biri. Yetenekli ve bilgili insanlar iş bulamadıklarında bu bilgilerini satabilirler. Kursunu daha ilgi çekici hale getirmek için içeriğine sınavlar, ödevler ve etkileşimli görevler ekleyebilirsin. Buna birçok platform altyapısı uygun. Kursunu alan öğrencilerin hem konuyu tamamen öğrendiğinden hem de bunu yaparken aktif bir şekilde ödevlerini yaptıklarından ya da gerekiyorsa birbirleriyle etkileşime girebildiğinden emin olmanda fayda var.
İçeriğine karar vermekte zorlanıyorsan sana en popüler kurs içeriklerinden birkaç örnek verelim;
Bu konularda veya başka bir konuda yeteri kadar bilgin yok ama yine de kurs vererek para kazanmak istiyorum diyorsan önce bu kursları kendin alıp, araştırmalar yapıp deneyim kazanıp sonrasında kurslar verebilirsin.
Hali hazırda dijital ürün satmak konusunda da Udemy’de onlarca kurs ve binlerce kursiyer mevcut.
Nasıl ve nereden başlayacağını hala bilmiyorsan tam sana göre birkaç kurs bulduk.
Online eğitim içeriği hazır, peki dijital ürün satmak için nereden başlayacağım ve kursumu nerede satacağım diyorsan da aşağıdaki platformlara bir göz atabilirsin. Daha kapsamlı bilgi almak istersen online kurs oluşturmak yazımızı okumayı unutma.
Eğer bir grafik tasarımcısıysan veya tasarıma meraklıysan dijital ürün satmak için birçok yol ve avantajlar var. Pasif gelir elde edebilir, uzaktan çalışabilir ve çalışma saatlerini kendin belirleye bilirsin. Canva ve benzeri grafik tasarım programları üzerinden kendi dijital şablonlarını ve grafik tasarımlarını oluşturabilir, bu tasarımlarını satarak yüksek gelirler elde edebilirsin.
Canva ve benzeri programlarda binlerce hazır taslak bulunuyor. Bu hazır taslaklardan haberi olmayan birçok kişi ve işletme mevcut. Bir restoran için menü dizaynı yapmak Canva’da yarım saatini alıyor ve mükemmel sonuçlar ortaya çıkıyor. Eğer Canva kullanmayı bilmiyorsan Canva’nın nasıl kullanıldığına dair yazımızı okuyarak işe başlayabilirsin. Canva her ne kadar çok zengin bir içeriğe sahip olsa da başka alternatifleri de oldukça başarılı. Benzerleri veya daha profesyonel programlar için en iyi grafik tasarımları yazımıza bakabilirsin.
Gelelim şimdi ne tarz şablonlar oluşturabileceğine. Agar dijital ürün satmak istiyorsan oluşturabileceğin dijital şablonların sınırı yok. Ancak listeyi biraz daraltmak gerekirse aşağıdaki konularda şablonlar hazırlayabilirsin.
Bu şablonları nerede satacağın konusundaysa en popüler kanallar şunlar;
Dijital şablonlar, dijital ürün satmak ve para kazanmak oldukça yaygın. Freelancer sitelerinde en fazla talebi olan iş alanlarından biri de bu alandır.
İnternet kullanımı müzik endüstrisini de önemli ölçüde değiştirdi. Teknoloji asla yerinde saymadığı için İnternet müzik ve ses satmak için birçok fırsat yarattı. Yetenekli bir müzisyensen, dijital ürün satmak, çevrim içi olarak müzik ve müzikle ilgili ürünler satmayı düşünebilirsin. Bunun en basit örneği lisans satmaktır. İşlerinde kullanmak için orijinal parçalara ve ses efektlerine ihtiyaç duyan binlerce yapımcı ve YouTuber var.
Bu işletmelerden ve kişilerden, videolarında müziklerini kullanmaları için telif hakkı içermeyen haklar veren bir lisans için ücret alabilirsin.
Bu seslerini stok ürün satan platformlara satabileceğin gibi, Spotify, Deezer gibi uygulamalara da yükleyerek para kazanabilirsin. Gidebileceğin bir başka yol da nota satmak, çevrim içi gitar veya davul dersleri gibi müzikle ilgili bilgi ürünleri satmak olabilir.
Ses ürünleri şunları içerebilir:
Ses veya müzik satarken, seslerin yüksek kaliteli olması gerekir. Bu da profesyonel kayıt ekipmanına yatırım yapman gerektiği anlamına geliyor. Telefon mikrofonu bu aşamada yeterli olmayacaktır. İhtiyacın olan kayıt ekipmanı, ne tür ses dosyaları satmayı planladığına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir müzik parçasını bir araya getiriyorsan, bir kayıt stüdyosu kiralaman gerekebilir.
Ses dosyalarını hazırladıktan sonra ise müşteriye doğru dosyanın ulaştığından emin olmalısın. Yani oluşturacağın müziğin veya sesin dosya formatının yüklediğin platformdaki gerekli ses dosyası biçiminde olması önem taşıyor. Birçok ses dosyası formatı var, çok fazla kafa karıştırıcı olabilir. Bu yüzden ses biçimlerinde ustalaşmalısın. Kaydı aldıktan sonra kullanılacağı platforma göre çıkış almalısın.
Bir ana dosyayı bir dinleme dosyasına sıkıştırman gerektiğinde Handbrake ya da Adobe Media Encoder gibi yazılımlardan destek alabilirsin.
Her şey hazır olduktan sonra ses dosyalarını satmak için aşağıda yer alan platformlara göz atabilirsin.
Alanında uzman kişilerle konuşabileceğin, kendi görüşlerini paylaşabileceğin, bazen de sadece keyifli içerik üretebileceğin bir podcast, başka bir popüler dijital ürün satmak için bir fikridir. Bir podcast oluşturmak için bir ton ekipmana ihtiyacın da yok ayrıca. Sadece telefonunun mikrofonunu kullanarak da üretmeye başlayabilirsin.
İnsanlar hareket halindeyken, yolda yürürken, sabah işe giderken, spor salonunda ve hatta çalışırken bile Podcast dinleyebiliyorlar. Podcast’inde aklına gelebilecek her konudan bahsedebilirsin. İstersen dijital ürün satmak ve internetten para kazanma yollarından bahsedebilir, istersen ikili ilişkiler hakkında konuşabilirsin. Hazırlık ve planlama yaparken mutlaka 20 bölümlük konu düşünmeye çalış ki fikrinin iyi bir temele sahip olduğundan emin olabilesin.
Dijital ürün satmak yöntemlerinden olan üzerine tasarı görsellerin basıldığı tişörtleri satarak para kazanmak en yaygın dijital ürün pazarlarından biri. Basılı logolar, sloganlar ve alıntılar içeren özel tişörtlere yönelik artan bir talep var. Burada bahsettiğimiz satış modeli ürün bastırma, kargolama gibi işlere girmeden tasarımlarını yükleyerek e-ticaret yapmak. Bu şekilde talep üzerine yapılan baskılara “Print on Demand” kısaca “POD” deniyor.
Bu arada eğer tasarım yeteneğin yoksa üzülme. Bu tasarımların hiçbirini sen yapmak zorunda değilsin. Fiverr, Upwork ya da Bionluk gibi sitelerden istediğin işler için tasarımları yaptırabilirsin. Ardından da dijital ürün satmak için istediğin ürünlerin üzerine ekleyip satışa başlayabilirsin.
Daha kapsamlı bilgi almak istersen tişört tasarlayarak nasıl para kazanılır yazımızı da okumanı tavsiye ederiz.
İster amatör ister profesyonel bir fotoğrafçı ol, fotoğraf satmak ve dijital ürün satmak çevrim içi para kazanmanın harika bir yoludur. Fotoğraflarını çevrim içi portallarda satarak pasif bir gelir elde edebilirsin. Telif hakları yasaları sertleştikçe bu alandan para kazanma şansı daha da artıyor. Ancak stok fotoğrafçılığı ile para kazanmak için iyi bir kameranın ya da çok iyi fotoğraf çeken bir telefonunun olması yetmeyebilir. Fotoğraf çekim tekniklerini, fotoğraflarını nasıl düzenleyeceğini bilmen gerek.
Gerek telefon fotoğrafçılığı gerek profesyonel fotoğrafçılıkla ilgili eğitim alabileceğin yüzlerce kurs mevcut Udemy’de.
Ara ara indirime giriyor kurslar, 50 TL’ye kadar düşen fiyatlarla fotoğrafçılık kurslarından birini alıp, kendine en iyi yatırımı yapabilirsin.
Eğer hangi kursu seçeceğine karar veremediysen, aşağıdaki kurslarla başlayabilirsin.
Peki stok fotoğrafçılığında en çok ne tür görseller satın alınıyor?
Daha kapsamlı bilgi almak için stok fotoğrafçılık ile para kazanma yazımıza göz atmak isteyebilirsin.
2022 yılında bir kişi günde ortalama 100 dakika çevrim içi video izlemiş. 2023 yılında ise video içeriğin tüm web trafiğinin %82’sini oluşturması bekleniyor! Öncelikle videonu direkt olarak satmadığın ancak reklam gelirlerinden para kazandığın bir sisteme sahip olan Youtube ile başlayalım. Youtube’a video yüklemek ücretsiz olup, belli bir izlenme saatine ve üye sayısına eriştikten sonra reklamlar aracılığıyla para kazanıyorsun.
Direkt olarak videolarını satabileceğin platformlara örnek olarak ise aşağıdaki siteleri verebiliriz;
Eğer içeriğin stok videolar ise aşağıdaki siteler sana daha uygun.
Video içerikleri satmak için ise videoalra bireysel olarak ihtiyacı olanların seni bulması için freelancer sitelerinde profil oluşturarak portfolyonu yükleyebilir yeni müşteriler kazanabilirsin.
Dijital ürün satmak yöntemlerinden biri NFT adını mutlaka duymuşsunuzdur. Kripto piyasası büyüdükten sonra bu kripto paralara kullanım alanı yaratan bir pazar oluşturuldu. Dijital ürünlerin kriptolanarak çoğaltılması engellenerek satışa sunuldu. NFT’ler; Bitcoin, Ethereum gibi kripto paraların kullandığı veritabanı olan Blockchain teknolojisini kullanıyor. NFT’leri kripto paralardan ayıran en önemli özelliği değiştirilemez olması.
NFT’lerini satmak ise hiç de zor değil. Kripto cüzdanını tarayıcı eklentisi ile markete entegre edip üye dahi olmadan hızlıca satış yapabilirsin.
NFT öğrenmek için aşağıdaki kurslara bir göz atabilirsin.
Daha kapsamlı bilgi almak için NFT ile nasıl para kazanılır yazımızı da okumanı tavsiye ederiz.
Fotoğrafçıların gidebileceği bir başka yön de, özel Lightroom ön ayarlarını satmak. Aslında fotoğrafçı olmana da gerek yok. Sadece fotoğraf düzenlemeyi bilmen gerekiyor. Lightroom ön ayarları (Lightroom presets), esasen fotoğraflara belirli bir ton ve his katan filtrelerdir. Alıcılar bunları indirebilir ve Lightroom yazılımlarına yükleyebilir, ardından fotoğraflarına uygulayabilir.
Ön ayarlar zamandan tasarruf sağlar, fotoğraflar tek bir tuşla bir anda bambaşka renklere bürünür. Aynı zamanda bu ön ayarlar birçok fotoğrafçıya kendilerini kalabalıktan ayıran o ‘’imza görünümü’’ de verir.
Dijital ürün satmak için Lightroom ayarı nasıl yapılır?
Öncelikle düzenlemek istediğin fotoğrafı seç ve Lightroom’a kaydet. Ardından, fotoğraf düzenleme alanına gir ve Kontrast, Renk Sıcaklığı, Titreşim, Doku ve daha fazlasını beğenilerine göre ayarla. Düzenlenen sürümü fotoğrafın ilk haliyle karşılaştırmak için “Orijinali Göster” simgesine tıklayabilir veya ekrana basılı tutabilirsin. İşin bittiğinde, “Hazır Ayar” düğmesine bas, buradaki üç noktaya tıkla ve “Hazır Ayar Oluştur”u seç.
Lightroom ön ayarlarını nerede satabilirsin?
Bu sitelere ek olarak kendi web siteni açarak oradan da satış yapabilirsin. Bu bir satış gerektirdiği için e-ticaret sitesi kurma hakkında bilgi almalısın. Sellfy’de lightroom presetleri satarak dünyayı gezen çiftin hikayesini buradan okuyabilirsin.
Elbette, yazılımdan bahsetmeden hiçbir dijital ürün satmak yöntemlerinin listesi tamamlanmış sayılmaz. Ancak yazılım satmak, bu listedeki diğer bazı dijital ürün satmak o kadar kolay değil. Pazarda bir boşluk bulman ve tüketicilerin ihtiyaç duyduğu bir yazılım geliştirmek için biraz zaman ve para harcaman gerekecek.
Ancak bir konuda müjde verebiliriz ki yazılım dili bilmiyor ve kod yazamıyorsan bile uygulama ve oyun yaratabilirsin.
Kodsuz Uygulama Yapma Programı Passion.io hakkındaki yazımızı ve 11 Farklı Kodsuz Uygulama Yapabileceğin Platformu incelediğimiz yazımızı okumanı tavsiye ederiz. Eğer yazılım bilmiyor ancak öğrenmek istiyorsan Udemy kurslarına göz atabilirsin. İstediğin bilgisayar dilinde yüzlerce kursa erişim sağlayabilirsin. Birçoğu da ücretsiz. Temelini attıktan sonra ise devamını getirebilirsin.
Gelelim ne tür yazılımları satabileceğine. Genel olarak 2 kategoriye ayırmak gerekirse;
Yazılımlarını, uygulamalarını ve oyunlarını satabileceğin mağazalar;
Tüm bunlara ek olarak uygulama satışları için en iyi yerler elbette Google Play ve AppStore mağazaları olacaktır.
Bir konuda iyiysen, deneyimliysen veya tutkuluysan, bu konuda kapsamlı bir kılavuz ya da kontrol listesi hazırlayabilir ve bu belgeleri satarak para kazanabilirsin. Dijital ürün satmak ve para kazanmayı başlamak için ekstra ekipmana ihtiyaç olmayacağı için, satabileceğin dijital ürünlerin en masrafsızlarından biri olabilir.
Kılavuzlar, bir sürecin adım adım nasıl yeniden oluşturulacağına odaklanır. Bunlara yazılı mini kurslar gibi bakabilirsin. Şablonları, görselleri, araçları ve tavsiyelerini bir araya toplayabilirler.
İşte oluşturabileceğin birkaç kılavuz örneği:
Kontrol listeleri ise yine uzmanı olduğun bir konunun adımları hakkında bilgi verdiğin ve insanları yapılacak olan işin aşamaları hakkında bilgilendirdiğin belgeler olacaktır. Örneğin bir blog yazısı ile ilgili kontrol listesi hazırlayabilir, A’dan Z’ye blog yazısından kontrol edilmesi gereken şeyleri listeleyebilirsin. Ya da seyahate çıkmadan önce kontrol edilmesi gerekenler hakkında bir kontrol listesi hazırlayabilir, insanların seyahate hazırlıklı çıktıklarından emin olmalarını sağlayabilirsin.
Oluşturabileceğin birkaç kontrol listesi örneği;
Bunları yapmak bir nevi sanal asistanlık işlerini de içine alıyor. Bu tip listeler hazırlama becerin varsa dijital ürün satmak ve sanal asistanlık yaparak para kazanmak oldukça kolay olacaktır.
Etsy gibi sitelerde DIY projelerine yardımcı olacak desenler ve basılabilir görseller arayan milyonlarca tüketici var. Dikiş desenlerinden örgü desenlerine, makrome desenlerinden boyama sayfalarına kadar birçok farklı dijital ürün satmak işlemini başlayabilirsin.
Hangi sanat ve zanaat ürünlerini satabilirsin?
Bu desenleri ve kalıpları nerede satacağın konusundaysa en popüler kanallar şunlar;
Bu tip desenleri hazırlamak için ise mükemmel tasarım yeteneklerine ihtiyacın yok. Sadece Canva kullanarak bile onlarca desen oluşturabilirsin. Her şey orada hazır. Canva nasıl kullanılır öğrenmek için rehberimize göz atabilirsin.
Dijital ürünlerini tam zamanlı bir iş haline getirmek veya bu işi ek gelir olarak yapmak istiyor olabilirsin. Nihayi amacın ne olursa olsun, dijital ürün satmak için şu ipuçlarını mutlaka aklında bulundur;
Sıkça Sorulan Sorular
Evet, dijital ürün satmak son derece karlı olabilir ve fiziksel ürünlerin satışıyla ilgili genel giderlerin ve maliyetlerin çoğu hakkında endişelenmene gerek yoktur. Doğru ürünleri seçer ve bunları iyi pazarlarsan, dijital ürün satmak çok kazançlı bir iş olabilir.
Instagram shop özelliği her ne kadar fiziksel ürün satmak için kurulmuş gibi görünüyor olsa da gerçekte o iş öyle değil. Dijital ürünlerini de linkleyerek veya kendi satış sayfana yönlendirerek dijital ürün satmak ve bu işten para kazanabilirsin. Instagramda NFT satmak bile mümkün.
En çok satan dijital ürünler arasında grafik tasarımlar, e-kitaplar, stok içerikler, online kurslar ve yazılımlar yer alıyor.
Dijital ürün satmak kolay diyemeyiz. Ancak çok zor olduğu da söylenemez. Önemli olan sağlam bir dijital pazarlama stratejisine sahip olmak. Para kazanmak için öncelikle para harcamak gerekiyor. Ne iş yaparsan yap reklam kısmını atladığında başarılı olma şansın büyük oranda düşüyor.
Sana gelir sağlayan her şeyin bir vergisel karşılığı olmaktadır. Bunu platformlar senden kesebileceği gibi senin de direkt olarak bildirmen gerekebilir.
Özet
Bu yazıda, dijital ürünlerin para kazanmak için neden harika bir yol olduğunu, dijital ürün satmak için en iyi platformları ve en iyi dijital ürün örneklerini inceledik. Dijital ürünleri fiziksel ürünlerden ayıran en büyük özelliği üretimden, ithalata, nakliyeden envantere birçok sorunla uğraşmak zorunda kalmayacak olman. Dijital ürünlerini yaratmak için internetten ve bilgisayarından başka bir şeye genel olarak ihtiyacın yok. E-kitaplardan online kurslara, stok fotoğraflarından grafik tasarım şablonlarına kadar online satabileceğin birçok dijital ürün türü mevcut.
Vikipedi: Dijital Pazarlama