Nasıl Dijital Göçebe Olunur? (Her yerden Online Çalış) 2023

Son Güncelleme: 08/16/2022

Online işler yaparak dünyayı gezerken para kazanan insanlara Dijital Nomad diyoruz. Bir diğer Türkçe adı ise Dijital Göçebe. Yeni yeni de “her yerde çalışan” denilmeye de başlandı. Dijital nomad nedir sorusunu bu yazı ile detaylandıralım eksi ve artlarını ela alalım istedik.

Dijital göçebe bir gezgin olmak isteyen milyonlarca kişi var. Hali hazırda internetten para kazanıp gezgin olarak dünyayı gezen kişileri izleyip “yaşıyorsun bu hayatı” diyoruz. Bir de son zamanda dijital göçebe vizeleri haberleri çıkmaya başlayınca iyice kıskanılası oldu.

Peki sen işsizken yada binlerce dedikodu ve mobbing arasında ofiste çalışırken onların yüzlerce yeni yer görmesi, yeni tecrübeler kazanması hoş bir şey mi? Sana her sabah aynı otobüsler aynı yollar aynı yüzler reva mı?

Dijital Göçebe
digital nomad

Belki de öyle. Yeteri kadar araştırmadığın veya cesaret edemediğin için bunları yapanları Tedx konuşmacıları gibi milyonda bir sanıyorsun. Oysa sadece Türkiye’de 300.000 üzerinde uzaktan çalışan var. Bunu göçebeliğe döken de binlercesi. Dijital göçebe meslekleri ise hergün artıyor.

En büyük sorunlar nedir? Para? Aile baskısı? Vize? Yeni aldığın kanepende yeteri kadar oturmamışlık hissi?

Söylemek yapmaktan daha kolay farkındayım ama insan bilmediği şeyden korkar. Korkularını yenmek için bilgiye ihtiyacın var.

Eğer okumaya devam edersen sana bu konuda yardımcı olacağız

Ayrıca dijital göçebe olarak hayatına devam eden deneyimli kişiler ile görüşebilmek için Digital Nomad Türkiye topluluğuna da katılabilirsin.

Nasıl Dijital Göçebe Olunur
nasıl dijital göçebe olunur

Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…

Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…

Digital Nomad (Dijital Göçebe) Olmanın Artı ve Eksileri

Bilmek korkuları yenmenin ilk adımıdır dedik. Şimdi ise dijital göçebe bir gezgin olursan hayatına neler katabilirsin ve senden neler gider bunları göstermek istiyorum. Hiçbir şey ne tamamen iyi ne tamamen kötüdür. Hepsine hazırlıklı olmak için her yönünü anlatacağım.

Digital nomad nedir ve artıları eksileri nelerdir öğrenelim.

Dijital Göçebe Olmanın Artıları

Dijital göçebe olmak seni herkesin kıskanmasını sağlar diyeceğimi düşünüyorsan evet haklı olabilirsin ama hepsi değil. Bazı kişiler de evinde otururken mutludur. Bir dijital göçebe olarak mutlu olacağım diyorsan bu da senin tercihindir. Dijital göçebe olmanın artıları şunlar;

  • Daha düşük maliyetli bir yaşam ile tasarruf
  • İstediğin yerde yaşayabilme şansı dijital nomad vizesi ile çok daha kolay oldu.
  • Toksik iş ilişkileri ve seni bunaltan iş baskısından kurtulma şansı
  • Yeni kültürler tanıma şansı
  • Yeni arkadaşlar edinme şansı
  • Dilini geliştirip birden fazla dil öğrenme imkanı
  • Yeni yetenekler edinme
  • Dünyaya farklı bir şekilde bakabilme şansı
  • İzin günlerine kendin karar verme şansı
  • Olmak istediğin yerde olabilme imkanı
Dijital Göçebe
digital nomads

Dijital Göçebe Olmanın Eksileri

Evet tam da istediğim şeyler bunlar diye düşünürken biraz da bu işin kötü yanlarından bahsetmemiz gerekiyor. İyiler çekici olsa da bu işe uygun olup olmadığını kötü tarafları belirler.

  • Sürekli hareket etmenin yoruculuğu (Bu sana bağlı, her ülkede tüm vize süresince de kalabilirsin. Bir çok vizesiz ülke Türk vatandaşlarına 3 ay hak tanıyor.)
  • İş disiplinin yok olma ihtimali
  • Yalnız kalma (Sosyalleşebilirsin fakat her gidişinde en başa sararsın)
  • İstikrarlı olmaya alışmak zor
  • Evim diyebileceğin özel alan eksikliği
  • Sürekli seyahat etmenin güzel yanı azalır
  • Çalıştığın iş yeri ile doğabilecek muhtemel zaman farkını dengelemek

Bu arada bunları az da olsa mutlaka yaşarsın. Tabii bu hayatının tamamı olmak zorunda değil. Bunlara katlanabileceğin bir yaş aralığında dünyayı gezebilir ve her şey yolunda gittiği zamanlardan sonra durmaya da karar verebilirsin.

Dijital Göçebe
digital nomad

Dijital Göçebe Nasıl Olunur?

Digital Nomadlar yada serbest çalışan gezginler bu işi bir günde başarmıyorlar. Mavi hap yada kırmızı haptan birini seçip gezgin olmadılar. Aslında bu bir ruh işidir. Bilimsel olarak “DRD4” adlı bir gen, gezgin olmamızı etkiliyormuş ama şart değil tabii ki.

İnternetten para kazanarak gezgin olmak için öncelikle sana yolda para kazandıracak yeteneklerin olması gerekir. Bunlar Allah vergisi bir yetenek olmak zorunda değil, çoğu öğrenilebilen şeyler. Dijital göçebe meslekleri oldukça fazla.

Para kazanmadan gezmek diye bir şey yok ama az parayla gezilir. Bir freelancer yada fiziksel işlerden para kazanan bir gezgin olabilirsin.

İlk başta çoğu kişi beklediği kadar para kazanamaz. Bu, işin sana “devam etmek istiyor musun gerçekten?” deme şeklidir. İlk başlarda az olan kazancını iyi kullanır ve birçok temel ihtiyacını ücretsiz gidermeyi başarırsan yolun açılmaya başlar.

En büyük ihtiyaç yemek ve barınmadır. Kazancının seni doyuracak bir meblağ olması gerekir. Diğer her şey çözülür ama yemeğini kendin alabilmen gerekiyor.

Dijital Göçebe
freelance işler

Barınma ihtiyacını ise “couchsurfing” kullanarak yada “workaway”, “worldpackers”, “working traveller” gibi gönüllü çalışma karşılığı konaklama veren işlerle çözebilirsin.

Couchsurfing tamamen karşılıksız bir şekilde birilerinin evinde misafir olmana yarıyor. Diğer tüm uygulamalar gibi onunda bir yıllık ücreti bulunuyor. Sistem kaldığın evlerdeki referans sayının artması ile sana daha fazla kolaylık sağlayacak şekilde dizayn edilmiş.

Diğer gönüllü çalışma uygulamalarında ise günün belirli saatinde 5 gün çalışarak yardım ettiğin kişiler sana yatacak yer veriyorlar. Bu işlerde bazen yemek hatta ekstra ücret bile dahil olabiliyor.

Tüm bu bilgiler senin adım adım bir gezgin veya dijital göçebe olmanı sağlayacak. Couchsurfing ücreti 2022 itibariyle yıllık 87,99 lira aylık ise 17,99 lira olarak belirlenmiş.

Couchsurfing Nedir
couchsurfing

Dijital Göçebe Olarak Nasıl Para Kazanılır?

Her yerde duyarsınız: “Parasız Dünya Turu” diye. Bu yalandır arkadaşlar böyle bir şey yok. Herkesin paraya ihtiyacı var. Parasız hiçbir şey yapamazsın. Düşük bütçeyle yapabilir misin? Evet.

İlk olarak yola çıkmadan önce mutlaka bu işleri yapmaya başlaman ve hala limandayken bundan para kazanabileceğine emin olman gerekiyor. Belirli de bir müşteri portföyü oluşturursan mükemmel bir başlangıç yapabilirsin.

Dijital göçebe meslekleri arayanlar için yüzlerce iş fikri var. En çok tercih edilenler ise yazılımcılık, tasarımcılık, e-kitap yazmak, sosyal medya içerik üreticiliği ve daha fazlası.

Tabii kendini geliştirdikçe tam bir dijital göçebe oldukça belki de döndüğünde kendine bir ev alacak kadar paran olabilir.

Aylık gelirin $500 ise idare ederek gezebilirsin, $1000 ise konaklaman oldukça rahatlar ve $2000’ın ötesine geçersen eğer artık istediğin zaman istediğin kadar yer değiştirir hatta para bile biriktirebilirsin. (Yere göre değişir.)

Dijital göçebe olarak para kazanmak için yapabileceğin birçok iş tipi bulunuyor. Bunlar hakkında belirli sürelerde eğitimler alabilir ve para kazanabilecek deneyime gelebilirsin. Uzmanlığın arttıkça gelirin de artar.

Couchsurfing Ücreti
couchsurfing ücreti

Gezgin olarak para kazanabileceğin işlerde uzaktan çalışabilir veya kendi işini de kurabilirsin. Onlara bazı örnekler verelim;

  • Web Tasarımcısı
  • Grafik Tasarımcı
  • Bilgisayar Programcısı
  • Birebir eğitim
  • Pazarlama Uzmanı
  • Muhasebe
  • Sanal Asistan
  • Editör
  • Fotoğrafçılık
  • Yazar
  • Sosyal Medya Uzmanı
  • Metin Yazarlığı
  • İş Danışmanlğı
  • İnsan Kaynakları Danışmanı
  • Video Editörlüğü
  • Web Geliştiricisi
  • Mali Müşavirlik
  • Yazılım Danışmanlığı

Bu meslekler kendi alt dallarıyla dallanıp budaklanıp binlerce iş modeline dönüşebiliyor. Freelancerların iş bulmak için kullandığı sitelerde 300’ün üzerinde ana başlık olarak iş fikri olup, spesifik noktaları ile bu sayı 25.000 iş tipine kadar genişliyor.

Bu alanların bir veya birkaçında çalışmalar yapıp iş alabiliyorsun. Sana iş veren kişiler seninle iş başı yada uzun vadeli şekilde çalışabilirler.

Neredeyse hepsi ile ilgili inanılmaz eğitimleri birçok platformdan alabiliyorsun. Youtube gerçekten bunun için bir hazine. İş alanını tanımak için Youtube videolarına göz atıp ardından da sistemsel bir şekilde eğitim almak için Udemy eğitimleri alabilirsin.

İş tiplerinde şahıslardan veya şirketlerden gelen teklifleri değerlendirebiliyorsun. Full-time, part-time veya gig (parça başı iş) odaklı işlerle kendini idame ettirebilirsin. Tüm iş fikirlerini görmek istersen hepsini sana gönderebiliriz. 300+ iş fikri burada seni bekliyor.

Freelance Işler
freelance işler

Dijital Göçebelerin İş Bulabileceği Siteler

Gezerken para kazanmak için önce işin nerede olduğunu bilmen gerekiyor. Tamam öğrendikte nasıl satacağız bilgilerimizi diyorsan o sektör çoktan oluştu ve büyüdü bile.

Şu an dünya genelinde yaklaşık 40 milyon dijital göçebe online işler alıp dünya çapında 800 milyar dolar değeri olan şirketlere işler yapıyorlar. Belirli bir tecrübeye sahip olan ve kendini geliştirmiş bir freelancer ortalama $2000 ile $10.000 arasında kazanıyor.

En iyi freelance sitelerinin hepsini inceledik fakat şimdilik öne çıkan birkaç siteden bahsedelim. Bu siteler birçok iş tipini bir arada barındırıyorlar; Fiverr

Dünya çapında en çok iş ilanı verilen sitelerden biri Fiverr’dır. Oldukça hızlı ve ücretsiz bir şekilde kaydolarak ilk iş ilanını verebilirsin. Sitede güvenli bir şekilde ödemeler alabilir, milyonlarca müşteri arasından kendine bir müşteri bulabilirsin. Fiverr rehberimize göz atmalısın.

Eğer memnun kalırlarsa uzun vadeli işler de bağlayabilirsin. Sitede olmayan iş tipi yok diyebiliriz. Fakat rekabet oranının da fazla olduğunu bilmekte fayda var.

Upwork

Dünyanın en çok freelance iş yapılan 2. web sitesi Upwork’tür. Profesyonel arayüzü ve kaliteli iş portföyü ile öncülerden biridir.

Güvenli ödeme yöntemleri, hızlı teknik destek ve öne çıkma şansı ile para kazanmak için buradan adım atmaya başlayabilirsin. Tüm yeteneklerini dünyaya satabilme şansın var. En güzel yanı da dolarla para kazanabilmek.

Her platformun olduğu gibi Upwork’ün de kendi işleyiş şekli var. Bu dinamikleri anlamadan iş yapmak boşa kürek çekmektir. Upwork rehberi okunmya hazır hemen göz at.

Freelancer

Dünyanın en iyi freelance iş bulma sitelerinden bir diğeri de Freelancer. Yıllık 3 milyonun üzerindeki müşteri potansiyeli ile başarılı işler çıkarabilen herkesin ciddi ücretler kazanbildiği bir yer burası.

Ücretsiz kaydolma ve hızlı ilan oluşturma ile ilk işini hemen alabilirsin. Güvenli ödeme yöntemleri ve eğitim kısımları ile tam bir dijital göçebe noktası.

Tüm bu web sitelerine ek olarak yerli ve yabancı toplamda 24 siteden daha bahsettiğimiz ayrıntılı yazı için “ En iyi Freelance Siteleri” yazımıza bakabilirsin.

Bu tip sitelerin bir tanesinde olma zorunluluğun da bulunmuyor. Bu konuya alakalı olan yazımızda geçen 27 sitenin 27’sine de ilan açabilirsin. Ama Freelancer rehberini okuyarak burada nasıl iş yapacağını hızlıca öğrenmeye başlayabilirsin.

Dijital Göçebeler Bilmesi Gerekenler?

Diyelim ki dijital göçebe olmanın bir yolunu buldun, peki şimdi nereye gideceksin ve gittiğin yerlerde hangi zorluklarla karşılaşma ihtimalin var onlardan bahsedelim.

Kendne gidecek yer seçmek istersen en iyi dijital göçebe şehirleri yazımıza bir göz atabilirsin.

Çoğu dijital göçebe birçok konuyu önemsemeden yola çıkar. Sorunlar çıkmaya başladığında çözüm aramaya başlar. Belki de sorunları çözmek için kıyıdan çok uzaklaşmamak en iyi zamandır.

Eğer çözemeyeceğin problemlerle oraya gidersen bir bakmışsın tüm emeklerin çöp olmuş. Yollarda iken hastalanmak, parasız kalmak, paran varken onu çekememek, işini yapacak internet hızının olmaması güzel şeyler değil.

Gittiğin yerlerdeki wifi kullanılabilirliği, bankacılık, iletişim, sigorta, sağlık konuları, nerede kalacağın ve çok daha fazla konuda düşünmemiş olabileceğin şeyler var. Yaşanmış olaylardan alınan dersleri başlık başlık anlatalım. Başına gelecek çünkü.

Dijital Göçebe
dijital göçebe

Ülke Girişleri

Dünyada dijital göçebe sayısı oldukça fazla olsa da dünya henüz buna alışabilmiş değil. Birçok ülke sanki sen yerel halkın işini alacakmışsın gözüyle sana bakıyor. Ayrıca o ülkede çalışacak olman da bir çalışma vizesi prosedürü getiriyor.

Her şeyden önce gideceğin bi ülkeye giriş yaparken veya vize alırken turist olduğunu söylemen gerekiyor. Ben burada kalacağım, çalışacağım dediğin anda sorunlar silsilesi başlar. Sonra geçmiş olsun deyip üzerine soğuk su içersin.

Hadi ülkeye girdin. Turist olarak gittiğin ülkelerde yapacağın iş için uygun altyapıyı ortamı sağlayacak yerleri biliyor olman gerekiyor. Nerede hangi imkanlar var bilmelisin. Ev mi tutacaksın, hostelde mi kalacaksın gönüllü mü çalışacaksın hepsini araştırmalısın.

Yaşayabileceğin yerleri ve o bölgelerde bir dijital nomad’ın ihtiyacı olabilecek her şeyi öğrenebileceğin bir site mevcut. Burada günlük giderden ev kirasına, wifi hızından sosyal imkanlara kadar her şey mevcut. Sitemizin adı “Nomadlist.com”. Bizim seçtiğimiz en iyi noktaları ise yazımızdan okuyabilirsin.

Dijital Göçebe Çalışma Vizesi

Dünya bu konuda biraz zorlansa da bazı vizyoner ülkeler önlerden yerlerini aldılar. Dijital göçebeler o ülkenin istihdamını etkilemek yerine, yurtdışından kazandıklarını o ülkeye getiren ve yerel kişilerle iletişim kurup değer katan kişiler olarak görülüyor.

Bu mantıkla yola çıkan birçok ülke gelirini ispatlayabilen dijital göçebeler için ayrı bir vize prosedürü uyguluyor. Buna göre yenilenebilir veya yenilenemeyen digital nomad vizesi veriyorlar. Bu vizeler 1 aydan 4 yıla kadar çıkabiliyor. Örneğin Norveç 4 yıla kadar yenilebilir vize veriyor.

Bu vize tiplerinde ise kazancından vergi ödeme koşulları da değişiyor. Bu şartla vize aldığın bazı ülkeler gelirinden vergi ödemeni de istiyor. Çoğu ödeme istemese de kaldığın gün üzerinden değişebiliyor. Örneğin 90 gün yada 180 gün sonra vergi istiyor vb.

Dijital Göçebe Vizesi
digital nomad visa

Kaynak; Harvard Business Review

Gönüllü İşlerde Çalışmak

Düşük gelir düzeyindeki kişiler veya gezerken yeni deneyimler edinmek isteyen kişiler gönüllü çalışarak geziyorlar.

Bu gezginlerin bazıları full-time uzaktan çalışmak yerine part-time işler bulup kalan zamanda da yerel bir işte part time çalışıyorlar. Bir tanesi ile kişisel ihtiyaçları için gelir elde ederken diğer kısımla da konaklamayı bedavaya getirip yeni bir iş öğreniyorlar.

Gönüllü işlerde çalışmanın şöyle artıları vardır;

  • Konaklama ücretsiz
  • Bazen yemek de buna dahil (en azından kahvaltı çoğunda dahil)
  • Ekstra gelir elde etme şansı
  • Yeni yetenekler geliştirme şansı
  • Bölgeyi daha iyi tanıma şansı
  • Yerel arkadaşlıklar edinmek
  • Diğer gezginlerle tanışmak (dünyanın her yerinden gezginler bu işleri yapıyor)
  • Bakış açını geliştirmek
  • Bilgisayardan uzaklaşmak (Bilgisayardan yapılan işler hariç)
Gönüllü Işler
gönüllü işler

Gönüllü işlerde çalışma şartları bazen zorlayıcı da olabilmektedir. Genel olarak günde 5 saat ve haftada 5 gün çalışma 2 gün izin şeklinde ilanlar verilir. İlanları dikkatli okumak gerekiyor.

Gönüllü işlerde çalıştıktan sonra uygulama içinde toplayacağın referanslar ile de daha kolay iş bulma hatta davet edilme gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsin. Güzel deneyimlerdir. Yapabileceğin iş tiplerinden bazıları ise şöyle;

  • Konaklama işleri (Hostel, otel, bungalov tesisi vb.)
  • Eco-çiftlik işleri
  • Yapı inşa etme
  • Teknelerde iş bulma
  • Dil öğretme
  • Evcil hayvan bakıcılığı
  • Ofis düzenleme
  • Asistanlık
  • Yoga meditasyon etkinlikleri
  • Duvar boyama
  • Yaban hayatı koruma

Eğer böyle bir deneyim istersen dünyada en çok dahil olunan siteler Workaway ve Worldpackers olacaktır. Yıllık ücret ödeyerek üye olabilirsin.

Workaway Nedir
workaway

Para Yönetimi

Dijital göçebe için en önemli şeylerden biri para yönetimidir. Kazandığın parayı hesabına almak ve gittiğin ülkelerde onu kullanabilmek için buna uygun bir hesap veya kredi kartın olması gerekiyor.

Birçok gezgin gittiği ülkelerde yurtdışı kullanımına uygun olmayan kart kullandığı için kartını bankamatiklere kaptırıyor. Sonra dımdızlak ortada kalıp çözüm aramak zorunda kalıyor.

Birilerinden para istediğinde yurtiçindeki gibi olmuyor. Western Union gibi firmalar ülkeden ülkeye değişse de akıl almaz komisyonlar kesebiliyor.

Dikkat etmen gereken hususlar üzerinde “VISA veya MasterCard” yazan kartlarla yola çıkman ve üzerinde bu ibareler olan bankamatiklerden veya bankalardan para çekmen.

Bazı ülkelerde kartının kaybolması veya uygulamaya giriş için gelen güvenlik kodunun yurtdışında olduğun için gelememesi sebebiyle mağduriyetler de yaşanıyor. Bunun için mutlaka son çare nakitinin bulunması gerekiyor.

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler
dijital göçebe vizesi

Bu konularda başka bir yöntem ararsan şunu da yapabilirsin. Kripto para cüzdanında paranı tutup merkezi şehirlerde bulunan para bozdurma yerlerinden yerel para birimi olarak veya dolar olarak paranı çekebilirsin. Değişkenlik gösterse de işlem komisyonları genelde %3 olarak belirlenmiş durumda.

Yurtdışında kartının çalınması, kopyalanması sorunlarla karşılaşmamak için temassız ödeme şansın olan noktalarda telefonların NFC özelliğini de kullanabilirsin. Bu özelliği gerektiği zaman açık tutup onun dışında kapalı tutmalısın. İlginç soygun yöntemleri var.

Paranı yönetirken dikkat etmen gereken son konu da “Acil durum” parası bulundurmandır. Gideceğin yerden çıkmanı sağlayabilecek bir miktarın mümkünse bulunması şarttır. Acil durumda birilerinden para beklemek sancılı bir iştir.

Ailede bir ölüm, bir araba kazası, soyulma, paranın bitmesi, siyasi problemler, doğal afetler, dünya çapında bir salgın, uzaylı istilası gibi sorunlar her zaman mümkün.

Dijital Göçebe
digital nomad

Seyahat Sağlık Sigortası

Ne zaman ne olacağını bilemezsin. Dünyanın başka yerlerinde yaşamaya uygun bedene sahip olup olamayacağımızı gitmeden bilemiyoruz. Bu sebeple sigorta yaptırmak gerekebiliyor.

Yerli yabancı birçok firmadan sağlık sigortası yaptırabiliyorsun. En hesaplı olanların fiyatları ise aylık $10 ile $50 arasında değişiyor. Buna bölgedeki hastalık masrafları veya bir yakının ölümünde geri dönüş bileti gibi şeyler dahil oluyor.

Sağlık sigortası yaptırmak vize istemeyen ülkelerde zorunlu değil. Diğerlerinde ise vize başvurusu ile beraber ibraz edilmek zorunda. En iyi sağlık sigortalarını tüm ayrıntıları ile senin için inceledik. Mutlaka göz atmalısın.

Seyahat Sigortası Yurtdışı
seyahat sigortası yurtdışı

Dijital Göçebeler Nerede Kalırlar?

Konaklama da bir gezgin için en önemli sorunlardan biridir. Örneğin bir bölgede sabit kalmak istiyorsan hemen ev tutmak yerine bölgeyi tanımak için hostellerde kalabilirsin. Bunun için en iyi alternatifler “Booking.com” ve “Hostelworld” olacaktır.

Eğer bir ev tutmak istersen de bunu yerel bağlantılar dışında “AirBnb” uygulaması kullanarak yapabilirsin. Uzun süre kalmayı düşündüğün ülkelerde ise bir ev tutup odalarını AirBnb’den kiralayarak kira masrafını büyük oranda yok edebilirsin.

Airbnb Istanbul
airbnb nedir

Dijital Göçebe Olmaya Başlamak İçin Gerekenler

Artık nasıl dijital göçebe olacağını biliyorsun. Geriye bir tek başlamak kaldı. En zor kısmı da bu zaten öyle değil mi? İlk adımı atmak.

Bundan sonra ilk adımı atmana yardımcı olacak maddi manevi birkaç konuyu da çözersen her şey senin için düzene girecektir.

Para Biriktir

Eğer hayalin buysa freelance işlerini oturtana kadar kendini birçok şeyden soyutlayarak mümkün olan maksimum parayı biriktirmen lazım. İlk başta her şeyin kolay yönünü öğrenene kadar fazla harcama yapman gerekebilir.

İhtiyacın olmayan hiçbir şeyi alma

Para biriktirmenin ilk kuralı gerçekten de ihtiyacın olmayan hiçbir şeyi satın almamaktır. Örneğin dışarıda yemek yiyip kahve içmek istersen bunları evde hazırlayıp gidebilirsin. Kendini mahrum etmeden de bunu ucuza getirebilirsin.

Fazlalıklarını sat

Bugünlerde fazlalıkları satmak ile başlayan işler ticarete bile döndü. Tabi bizim düşünmemiz gereken başka şeyler olduğu için satışa odaklanmalıyız. Gerçekten ihtiyacın olmayan şeyleri bul ve sat. Bunun için sahibinden, dolap ve letgo gibi uygulamalar kullanabilir yada kendi şehrinde varsa bit pazarı gibi bir yere gidip her şeyini elden çıkarabilirsin.

Toplum baskısını aş

Bu en zor olanlarındandır. Sağlam irade ve bakış açısı gerekir. Bunu en hızlı aşmanın yolu insanlara bir şey başarabildiğini göstermektir. Bu sebeple yola çıkmadan önce freelance işler yapıp para biriktirdiğin görülürse her şey daha kolay olacaktır.

Gerçekçi ol

Her şeyden önce hayal kur ama bunun gerçekçi bir yanı olsun. Kervan yolda düzülür belki ama biz burada işi şansa bırakmanı değil bunu başarmanı hedeflemeni istiyoruz. Başarılı bir dijital nomad olarak hayatının geri kalanında rahatça dünyayı gez ve sevdiğin şeyleri yaparken para kazan. Kendine asla yalan söyleme. 2+2=4

Digital Nomad
vize başvurusu

Sıkça Sorulan Sorular

  • Dijital göçebeliği öğrenip ve kendimi geliştirebileceğim bir platform var mı?

Digital Nomad Türkiye ile ülkemizdeki tüm freelancerları, dijital göçebeleri ve adaylarını bir araya getiriyoruz. Buradan topluluğumuza dahil olabilirsin.

  • Dijital göçebe olmak yasal mıdır?

Turist vizesiyle gidip o ülkede çalışıldığı için bu teknik olarak yasa dışı görünür. Tabii dijital nomad vizesi alarak girmediysen. Ama işini bilgisayarından yaptığın ve yerel bir çalışanı işinden etmediğin için aksi bir durumla karşılaşmazsın.

  • Nomad ne demek?

Nomad Türkçe’de göçebe anlamına gelen İngilizce bir kelimedir. Digital nomad ise gezerek para kazanmak isteyenlerin internetten para kazanma yollarını denemesiyle ortaya çıkmıştır.

  • Dijital göçebeler ne kadar kazanırlar?

Bu dijital nomadın yeteneklerine bağlı olarak değişir. Ortalama kazançları $3000’ın üzerindedir. Tabii buna tüm freelancerlar dahil. En az ne kadar kazanmalısın dersen düzenini oturtacağın zamana kadar (ülkeden ülkeye değişir) ayda en az $500 kazanmalısın.

  • Dijital göçebenin olmazsa olmazları nelerdir?

Bir dijital göçebe her zaman bilgisayar, elektrik ve internete sahip olmalıdır. Bunlar olmayacağı yerlerde bu işi yapmak imkansızdır. Geri kalan her şeyi bir şekilde çözebilirsin. Yüzde yüz gerekli olmasa da %99 olarak da İngilizce bilmen gerekiyor.

  • Dünyada ne kadar dijital göçebe var?

Tam sayısı bilinmiyor olsa şu anda dünyanın farklı yerlerin toplamda 10 milyon civarına bir dijital göçebe yaşıyor. Bu da neredeyse birçok ülkeden daha fazla bir nüfus demek.

Dijital Göçebe Nasıl Olunur
dijital göçebe nasıl olunur

Özet

Digital Nomad yada Dijital Göçebe olarak yaşamak birçok kişinin hayali olsa da bunu yapabilen sayısı her zaman daha küçük bir azınlık olacaktır. Çünkü bu bir irade ve psikoloji işidir.

Bizim ülkemizde dolarla para kazanmak isteyen kişilerinde ne kadar bu irade ile yaşayabileceklerini görmeleri için uygun ortam bulunuyor. Bu arada illa dünyayı gezmek zorunda değilsin. Önce ülkende dijital göçebe olmayı deneyip ardından dünyaya açılabilirsin.

Artısı ve eksisi ile tüm dünyanın gözünde ayrıcalık bir meslektir gezgin olmak. Onlardan biri olmak için adımlar atmaya başlayabilirsin. Muhtemel tüm iş fikirlerini nasıl hayata geçirebileceğini öğrenmek için sitemize uğramayı unutma.

Yarından daha zengin, yarından daha gençsin. Sadece başla…

Dijital Nomad Türkiye topluluğumuz açıldı…

Eğer sen de dijital göçebelerle bir arada olmak istersen digital nomad topluluğumuza katılabilirsin. Burada bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, ilham veren ve birbirine destek olan yeni arkadaşlar edinebilirsin. Digital Nomad Türkiye’ye katılarak öğren, sosyalleş ve topluluğa özel avantajlardan yararlan…

Okumaya devam et

Paylaş
Index