Digital nomadların iş yapmaktan yaşam tarzını düzenlemeye, bir sonraki seyahatini planlamaktan aile ve arkadaşlarıyla iletişim kurmaya dek pek çok dijital uygulama ve araca ihtiyacı oluyor. Olmazsa olmazları senin için derledim…
Yolda olmak her zaman yeni ihtiyaç ve problemlerin oluşması ve çevik çözüm ihtiyaçlarını gerektiriyor. Eski dünyada sora sora öğrenilirdi çoğu şey yeni dünyada ise bunu senin ve hatta milyonlarca kişi için yapan uygulama ve araçlar var.
Dakikalar içerisinde kendine ihtiyaçlarına uygun yeni bir güzergah belirleyebilir ve nasıl gideceğine dair bilgi alıp aksiyona dönüştürebilirsin. Ya da dakikalar içerisinde başka bir ülkede şirket kurabilirsin.
Saniyeler içerisinde dilini hiç bilmesen de bulunduğun ülkelerin tabelalarını okuyup anlayabilir, yerel halkla iletişim kurabilirsin. Çeşitli uygulamalarla işlerini kestirmeden çözebilirsin de…
Yani tüm bu ihtiyaçları karşılayarak digital nomad yaşam stilini kolaylaştıran tonlarca araç, web sitesi ve uygulama var.
Dijital nomad yaşam stilini kolaylaştıran araçlar ve birinci ağızdan deneyim ve tavsiyeler edinmek istersen Digital Nomad Türkiye’deki sohbet grubumuza gel.
Haydi keşfe başlayalım…
En Kullanışlı Digital Nomad Uygulamaları
İşlerini planlamaktan seyahatini organize etmeye, yaşamını kolaylaştırmaktan dijital ortamdaki güvenliğini sağlamaya dek kullanabileceğin 25 farklı uygulamayı listeledik.
Bunlardan bazılarıyla halihazırda tanışıyor bile olabilirsin. Ancak seni şaşırtacak ve keşfettiğine mutlu olmanı sağlayacak çok fazla seçenek olacağına eminim.
Önce iş diyerek, işlerini planlamana yardımcı olacak uygulamalarla başlayalım.
İş – Planlayıcı
1- Canva
Dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon kullanıcıya sahip olan Canva ücretli ve ücretsiz pek çok tasarım aracı sunuyor.
Animasyon tasarımından kurumsal kimlik tasarımına, web sitesi ve sosyal medya postlarına kadar Canva üzerinden pek çok formatta pratik bir şekilde tasarım yapabilirsin.

Canva ayrıca yapay zeka destekli tasarımları da destekliyor.
Canva Pro’nun yetenekleri oldukça gelişmiş hatta bir selfie’yi bile vesikalık fotoğrafa çevirebiliyor. Canva logo tasarımında da çok fazla tercih ediliyor.
Tüm bunların yanı sıra yeteneklerini geliştirdiğin takdirde Canva ile para kazanmak da mümkün.
2- Mükellef
İş yapmayı kolaylaştıran vergi oranlarına ve avantajlarına sahip olmak için pek çok dijital göçebe yurt dışında şirket kurmayı tercih ediyor.
Bu noktada da devreye Mükellef giriyor. 13 binin üzerinde küçük işletmenin tercihi olan Mükellef, Türkiye’nin ilk ve en büyük online şirket kurma ve ön muhasebe yönetimi platformu.
Mükellef ile yalnızca 10 dakikada yurt dışında şirket açmak mümkün oluyor. Üstelik %94 gibi yüksek bir müşteri memnuniyetine sahip.
Şirketinizi kurmak, finansal süreçleri yönetmek ve işini büyütmek için uçtan uca çözümler sunuyor Mükellef. Sunulan bazı hizmetler şöyle;
- EIN & ITIN başvuruları
- Yasal adres hizmeti
- Kayıtlı temsilci
- Online banka hesap açılışı
- Vergi beyanı
- Marka tescil
Ücretlendirme bölgeye veya hizmete göre değişiyor. Mesela Amerika’da şirket kurulumu 259 dolar online hesap açılışı 499 dolar. Londra’da yasal adres belirleme hizmeti ise yıllık 99 euro.
Yani Amerika ve İngiltere’de şirket kurmanın yanı sıra dünyanın her yerinde değişen prosedürleri takip etmek zorunda kalmıyor ve yasal herhangi bir sorunla karşılaşmamayı garantiliyorsun.
Mükellef ayrıca, Digital Nomad Türkiye üyelerine 450 TL’lik indirim avantajı sunuyor.

3- Bionluk
Bionluk, Türkiye’de en çok kullanılan freelancer sitelerinden biri. Platforma her 6 dakikada 1 yeni iş siparişi düşüyor. Bu zamana kadar 450 bini aşkın tamamlanmış iş var.
Bu işlerin fiyat aralığı ise niteliğine göre 10 TL ila 22 bin 600 TL arasında değişiyor. Kayıt olurken tek seferlik 69,90 TL’lik bir ödeme yapıyorsun, siparişlerin üzerinden %20 hizmet bedeli kesiliyor.
Editörlükten tasarımcılığa dek pek çok iş için fırsat var. Hatta çalmayı bildiğin enstrümanları ya da sanat yeteneğini ortaya koyarak hobilerin üzerinden de para kazanabilirsin.

Fiyat belirlerken benzer işleri diğer freelancerların hangi ücrete yaptığına dair bir piyasa araştırması yapman faydalı olur. Ayrıca iyi bir profil oluşturmak için Bionluk’taki mevcut profilleri inceleyebilirsin.
4- Trello
Trello, dijital göçebelerin üretkenliklerini artırmalarına yardımcı olabilecek bir proje yönetimi uygulaması. Uygulama, görevleri düzenlemeyi, önceliklendirmeyi, projeleri yönetmeyi ve başkalarıyla iş birliği yapmayı kolaylaştırır.
Bu, özellikle aynı anda birden çok proje veya görev üzerinde çalışıyorsan veya bir ekip işi yapıyorsan oldukça fayda sağlayacağın bir uygulama.
Kullanıcılar, farklı projeler veya müşteriler için panolar oluşturabiliyor ve her panoya görev veya “kartlar” ekleyebiliyor. Ardından bu kartlara ilgili ekip üyeleri atanıyor ve eğer gerekiyorsa deadline ekleniyor.

Ayrıca görevlerin düzenli bir şekilde kayıt altına alınması ve önceliklendirilmesi için etiket kullanabilirsin.
Bu görevleri düzenli ve sistemli bir şekilde tutuyor olmak her şeyin üzerine gelmesi ve bunalma hissine oldukça iyi geliyor. Üstelik tüm bunları gerçekleştirmek ücretsiz.
5- Google Keep
Keep ile zihnindeki her şeyi kolayca kayda alabilirsin ve bu düşüncelerini dilediğin herkesle paylaşabilirsin. Bir posterin, makbuzun ya da dokümanın fotoğrafını çekip bunu Keep notuna ekleyebilir ve düzenleyebilirsin.
Notları hızlı bir şeklide düzenlemek için onları renklerle kodlayabilir ve etiket ekleyebilirsin. Böylece notlarında aradığını bulman oldukça kolaylaşır.
Eklediğin her şey tüm cihazların arasında senkronize edilir. Yani telefonun, tabletin, bilgisayarın ve giyilebilir cihazlarında notların her an ulaşılabilir olur.
Ayrıca konuma dayalı hatırlatıcı ekleyebiliyorsun. Böylece coworking alanlarında ya da markete gittiğinde hatırlaman gereken notlar için uyarı alabilirsin.

6- Workfrom
Hiç bilmediğin bir destinasyona vardın ve merak ediyorsun: Burada iyi bir Wi-Fi bağlantısı ve prizi olan bir kafe bulabilir miyim?
Eğer coworking alanlarını sevmeyen, çalışmak için kafe, bar ya da restoran gibi sosyal ortamları tercih eden bir göçebeysen mutlaka Workfrom’a ihtiyacın var.
Sana en iyi Wi-Fi bağlantısı olan mekanları göstermekle kalmaz ortamın atmosferi, yemek seçenekleri, fiyatları, gürültü seviyesi ve hangi masayı seçmen gerektiği (mesela prize yakın olan ya da en sessiz köşe) gibi ek ipuçları sağlar.
Workfrom’da daha iyi sonuç almak için aramalarını filtreleyebilirsin. Mesela gece 12’ye kadar açık olsun, dışarıda oturma alanı olsun ya da evcil hayvan dostu olsun gibi kriterler belirtebilirsin.
Uygulamada 50 bini aşkın kayıtlı mekan var ve senden önce ziyaret edenlerin yaptığı değerlendirmeleri görebilirsin. Workfrom’u aynı yerde çalışan diğer dijital göçebelerle bağlantı kurmak için de kullanabilirsin.
Kullanımı ücretsiz olan uygulamada konumunu paylaşarak ve inceleme bırakarak, aynı şehir veya kasabada bulunan diğer kişilerle bağlantı kurabilir ve yeni arkadaşlar edinebilirsin.
Workfrom’un mobil uygulaması bulunmuyor ancak web sitesi üzerinden kullanabilirsin.

7- Time Doctor
Popüler zaman yönetimi uygulaması Time Doctor, üretkenliğini ve iş-yaşam dengesini iyileştirmek isteyen digital nomad’lar için geliştirildi.
Digital nomadlar uzaktan çalışır ve tüm hayatını dijitalde yönettiği için bilgisayar ve telefonlarında çok uzun zaman geçirirler. Ve dijital dünyada ilgi dağıtan çok fazla şeyle karşılaşabilirler…
Bu da zamanı yönetmeyi ve bazen görev başında kalmayı zorlaştırabilir. Time Doctor topladığı verilerle kullanıcılarının zamanı nasıl harcadıklarına dair istatistikleri görmesine ve problemli alanları belirleyerek iyileştirmesine yardımcı olur.
Time Doctor’un temel planı 5,9 dolar ve ücretsiz deneme sürümüyle başlayabilirsin…

8- Timebuddy
İletişimde olduğun insanlarla aranda yerel saat farkları varsa her seferinde Google’a sormak yerine TimeBuddy indirebilirsin. Pek çok farklı ülkeden iş alıyor hatta ailen ve arkadaşlarınla farklı kıtalarda yaşıyor olabilirsin.
Masaüstü sürümü de mevcut olan Timebuddy ile 4 adede kadar farklı zaman dilimlerini ücretsiz olarak takip edebilirsin.

9- Google Drive
Google Drive, tek kelimeyle hayat kurtaran bir araç… Her yerden ve herhangi bir cihazdan erişebileceğin belgeler, sunumlar ve elektronik tablolar oluşturmana olanak tanıyan bulut tabanlı bir depolama ve iş birliği platformu.
Google Drive’da dosya ve klasörleri başkalarıyla paylaşabilir, onlara belge üzerinde düzenleme yapma imkanı sunabilirsin. Böylece belgeler üzerinde birlikte çalışabilirsiniz.

Google Drive üzerinden ekip arkadaşlarının belgelerine yorum bırakabilir, düzenleme yapabilir ve gerçek zamanlı geri bildirimde bulunabilirsin.
Ekibinle aynı sayfa üzerinde çalışıyor olmak zaman kazanmanın yanı sıra üretkenliği artırmana da yardımcı olacaktır.

Seyahat
10- Rome2Rio
Dünyanın herhangi bir yerinde A noktasından B noktasına toplu taşımayla nasıl gidebileceğini gösteren bir uygulama Rome2Rio.
Tek bir aramayla uçak, tren, otobüs, araba, feribot, bisiklet paylaşımı, araba ve yaya en mantıklı yol tarifini veriyor.
160’tan fazla ülkede 5000’den fazla şirketin tahmini fiyatları, yolculuk süreleri ve rezervasyon ayrıntıları listeleniyor.

11- Skyscanner
Bir diğer dijital göçebe dostu uygulama elbette Skyscanner. Uygulamada karşılaştırmalı olarak en ucuz uçak biletlerini bulabiliyorsun.
Oldukça basit bir kullanımı olan Skyscanner uçak bileti almak için gerekli bilgileri girmenin ardından uçuşları listeliyor.
Skyscanner uçak biletinin yanı sıra otel rezervasyonu ve araç kiralama rezervasyonu için de kullanılabiliyor.

Uygulama oldukça güvenilir. Zira dünya çapında 100 milyonu aşkın insan, seyahat planlaması için Skyscanner kullanıyor.
12- Hopper
Hopper, digital nomadların uçuş ve konaklama için en iyi fırsatları bulmasına yardımcı olan bir seyahat uygulaması.
Uygulama, uçuşlar ve oteller için oluşabilecek fiyat değişikliklerini öngörmek için geçmiş verilerle makine öğrenimi algoritmalarının bir kombinasyonunu kullanır ve fiyatların artması veya düşmesi beklendiğinde kullanıcıları uyarır.
Böylelikle dijital göçebelerin seyahat ve konaklama tercihlerinde tasarruf etmelerine ve en iyi fırsatları yakalamalarına yardımcı olur.
Uygulama, ilgilendiğin uçuşların, otellerin ve kiralık tatil yerlerinin fiyatlarını takip edebileceğin bir “İzle” özelliğine sahip. Fiyat düşüşü olduğunda Hopper seni bilgilendirir ve güvenle rezervasyon yapabilirsin.
Ücretsiz kullanabileceğin Hopper uygulamasına her yeni ödeme yöntemi girdiğinde ödeme yönteminin geçerli olduğunu doğrulamak için 1 dolarlık geçici bir ücret alınır. Daha sonra kısa süre içerisinde hesabına iadesi sağlanır.

13- Safety Wing
Gittiğin ülkelerde seni ne tür sürprizlerin beklediğini asla bilemezsin.
Hep güzel olmasını umarız ancak kaza ve hastalıklar da her zaman bir ihtimal var ve henüz yabancı olduğun bir yerde yaşayacağın olumsuzluklar seni derinden etkileyebilir: Eğer seyahat sağlık sigortası yaptırmazsan!
Zaten pek çok ülke vize verirken şart koşuyor sigortayı. Safetywing nomad seyahat sağlık sigortasında yetişkin başına aile içerisindeki 10 yaşın altındaki 2 çocuğu ücretsiz dahil edebiliyorsun.
5 bin dolarlık yolculuk kesintisi kapsamının yanı sıra memleket ziyaretlerini ve acil tahliye durumlarını da içeriyor.
175’i aşkın ülkeyi kapsayan nomad planı ayda yalnızca 45 dolar.
Elbette sigorta beklentisi kişiseldir ve satın almadan önce diğer seyahat sağlık sigortalarına da göz atabilirsin.

14- Uber
Dünya çapında 10 bini aşkı şehirde kolay ve hızlı bir yolculuk deneyimi sunan Uber taksi güvenilir bir uygulama olmasıyla da digital nomadların favorileri arasında yerini alıyor.
Uber uygulamasını indirdikten sonra gitmek istediğin adresi girerek konumuna araç çağırabiliyorsun. Bu süreçte iletişim numaranı gizli tutarak şoförü arayabiliyorsun da.
Uygulama üzerinden aracın kaç dakika içerisinde yanına ulaşacağını, yolculuğun kaç dakika süreceğini ve yol güzergahını görebiliyorsun. Tüm bu teknoloji yolculuk boyunca güvende hissetmeni sağlıyor ve gereksiz vakit kaybını önlüyor.
Uber havalimanına bırakma yolculuklarını önceden planlama seçeneği sunarak bir sonraki uçuşuna yetişmeni de garantiliyor.

Ayrıca Uber Eats ile en sevdiğin restoranlardan yemek siparişi verebiliyorsun. Yakınlardaki bir kurye siparişi kapına kadar getiriyor.
15- Moovit
Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir yere toplu taşıma ile gitmen gerekiyorsa, Moovit’e ihtiyacın var…
Moovit, gerçek zamanlı GPS verilerini paylaşan tüm toplu taşıma türlerinde (otobüsler, trenler, tramvaylar, metrolar, feribotlar ve hatta teleferikler) kullanılabiliyor.
Son seferin ne zaman kalktığı, herhangi bir sefer iptali olup olmadığı ve bir sonraki seferle hedef istikamete nasıl varabileceğine dair tüm bilgilere tek bir ekran üzerinden ulaşabilirsin.
Google Maps’te bazı şehirlerde bu hizmeti sunuyor ancak gittiğin her şehirde sana eşlik edecek kadar gelişmedi henüz… Bu sebeple Moovit’i kullanmanı öneririz.

Yaşam
16- Digital Nomad Türkiye
Dijital göçebe olmanın en zor yanlarından biri de yalnızlık. Nerede olursan ol bir topluluk üyesi olman hayatını büyük ölçüde kolaylaştırır.
Hem networking ve sosyalleşme ihtiyacını karşılarsın hem de seninle aynı istikamete yürüyen insanların tecrübelerinden faydalanırsın.
Gideceğin bir yerle ilgili konaklama ve seyahat önerileri alabilir, iş birliği yapmak istediğin bir iş için partner bulabilir ya da sadece birlikte kaliteli vakit geçirecek arkadaşlar edinebilirsin.
Amacın her neyse… Ancak bu noktada karşılıklı değer yaratmaya önem vermelisin. Başkalarından hangi konularda destek almak istediğine ve hangi yeteneklerinle toplulukta katma değer yaratabileceğini bilmelisin.
Türkiye’deki ilk ve en büyük digital nomad topluluğu Digital Nomad Türkiye’de dünyanın pek çok yerinden üyeler mevcut.
Video editten yazılımcılara, e-ticaret girişimcilerinden yazarlara, fotoğrafçılardan dijital pazarlama uzmanlarına dek pek çok profesyonelin yanı sıra digital nomad olmak isteyenler de katılıyor topluluğa.
2000’i aşkın üyesi bulunan ve hızla büyüyen bir toplulukta değer alışverişi yapma fırsatı sunuyor Digital Nomad Türkiye.
Emre Durmuş ve Furkan Kumkaya tarafından kurulan toplulukta Ahmet Çığşar’dan Kerem Başalı ve Engin Özdemir’e dek pek çok tanıdık yüze de rastlayacaksın.

17- Wise
Wise, yurt dışı para transferi için kullanılan bir uygulama.
Reel döviz kuru üzerinden 50 ülkeye para gönderebiliyorsun. Ayrıca tek bir Wise hesabında 40 adede kadar farklı para birimi bulundurabiliyorsun.
Döviz kuru gerçek piyasa kurunda olduğu için PayPal gibi hizmetlerden daha ucuz. Zaten PayPal’un Türkiye’de kullanımı da yasal değil.
Uygulamanın kullanımı çok kolay, kaydolmak sadece birkaç dakikanı alır. Doğrudan para yatırma işlemleri de hızlı ve genellikle 24 saat içinde hesabına ulaşıyor.
Bir digital nomad için para birimi değiştirirken ya da yurt dışı para gönderme işlemi yaparken az komisyon ödemek ciddi bir avantaj. Ayrıca Wise hesabı açmak ve kullanmak tamamen ücretsiz.
Wise üzerinden affiliate marketing yaparak para da kazanabiliyorsun.
Senin davet bağlantınla Wise hesabı açıldığında 4 bin 250 TL’ye kadar ücretsiz transfer hakkı kazanabilirsin. Tek seferde bin 700 TL üzerinde transfer yapan her 3 arkadaşın için 425 TL kazanıyorsun.

18- Booking
Booking.com 43 dilde hizmet veriyor ve 6,6 milyondan fazla ev, daire ile toplamda 28 milyondan fazla konaklama opsiyonu sunuyor.
İster ışıltılı bir şehirde, istersen lüks bir plaj tatil köyünde ya da kırsalda konforlu bir odada konaklamak istiyor ol her türlü seçenek mevcut.
Her nereye gitmek istersen Booking.com bunu kolaylaştırırken 7/24 müşteri desteği de sağlıyor.
En iyi fiyat garantisi sunan Booking.com herhangi bir hizmet bedeli almıyor. Birçok durumda rezervasyonunu ücretsiz olarak iptal edebiliyorsun.
Çok fazla trafik alan platformda incelediğin yeri senden önce ziyaret edenlerin değerlendirmelerine göz atabilir ve hatta kendi değerlendirmeni de ekleyebilirsin.
Ayrıca sana özel sunulan fırsatlarla kendine yeni rotalar belirleyebilirsin.
Tavsiye verebilecek bir deneyim geçmişin varsa affiliate marketing ile Booking.com’un satış ortağı olabilir ve bağlantını tıklayarak satın alım yapan kullanıcıların ödemesi üzerinden %25 ila %40 arasında komisyon kazanabilirsin.
19- itranslate
Farklı ülkelere seyahat etmek farklı dillerde iletişim kurmayı gerektiriyor. iTranslate, 100’ü aşkın dilde okuma yapmana, yazmana ve konuşmana yardımcı olan harika bir uygulamadır.
Uygulama çeviriyi senin yerine seslendirdiği için telaffuz konusunda endişelenmene de gerek yok.
Telefonunun kamerasıyla menüleri, kartları, tabelaları veya karşınıza çıkan çoğu şeyi anında çevirebilirsin. Ayrıca pek çok dilde çeviriyi çevrim dışı olarak da destekliyor.
7 günlük ücretsiz deneme sunan iTranslate aylık 68,99 TL yıllık ise bin 299,99 TL fiyatlandırmaya sahip.
Dijital dünyada ücretsiz olarak da çeviri ihtiyacınızı karşılayacak pek çok translate uygulaması bulabilirsin. Bunun başını elbette Google çekiyor.
iTranslate’in fark yarattığı nokta ise daha basit ve çekici bir tasarıma sahip olmasının yanı sıra uzun tartışmaları sürdürebilme yeteneğidir.

20- Nomad E-sim
Yeni bir dijital göçebe destinasyonuna vardığında yerel bir SIM alabilirsin ancak bazı verilere havaalanına varır varmaz ihtiyaç duyabilirsin.
Nomad eSIM uygulamasında oturum açarak bulunduğun ülkeyi ve planını seçerek hemen kullanmaya başlayabiliyorsun.
Mesela havaalanından Uber çağırman ya da vakit kaybetmeden Airbnb kiralaman gerekebilir.
Ödeme planı ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Web sitesinde yer alan yorumlarda sürekli seyahat edenler tarafından tavsiye ediliyor ve müşteri destek hizmetlerinin muazzam olduğu söyleniyor.

21- Farmstand
Farmstand, taze ürünleri nereden alacağını ve en iyi yerel pazarları nerede bulabileceğini gösteren etkileşimli bir haritadır.
Yerel pazarların hangi günler ve hangi saat aralıklarında açık olduğunu görebilir, kullanıcıların eklediği fotoğraflar üzerinden değerlendirme yapabilirsin.
Yani Farmstand ile gittiğin her yerde sağlıklı ve taze yiyecek için seçenekler bulabilir, fiyatlarını gitmeden öğrenebilirsin!

22- Airbnb
Airbnb, dijital göçebelerin uzun ve kısa süreli konaklama seçeneklerine erişebileceği bir numaralı rezervasyon uygulaması.
Türkiye’de de oldukça aktif bir biçimde kullanılan Airbnb ev kiralama uygulamasına fazlasıyla aşinayız zaten. Uygulama üzerinden çeşitli daire, ev ve özel oda ilanlarını inceleyebilirsin. Yerel etkinlik ve deneyimler için Airbnb Experience’a da göz atabilirsin.
Ayrıca Airbnb ile para kazanma yöntemlerini de keşfetmeni tavsiye ederim.
Pandemiden bu yana, Wi-Fi hızları, aylık kiralama seçeneği ve tarihi +3,5,7 gün uzatabilme gibi özellikler eklendiği için platformun biraz daha dijital göçebe dostu hale geldiğini söyleyebiliriz.
Uygulamayı kullanırken tercihlerine göre çeşitli filtreler kullanman aradığın sonuca daha hızlı ulaşmana yardımcı olacaktır.

Güvenlik
23- NordVPN
VPN hizmeti, internet trafiğinin güvenli ve şifrelenmiş bir tünelden akmasını sağlar. Kimse bu tünelin içini göremez ve dijital ayak izlerine erişemez. Halka açık Wifi’ye bağlıyken içinin rahat olmasını isteyenler için ideal bir çözüm sunar.
NordVPN ile sadece internet geçmişini korumakla kalmıyor, kötü amaçlı yazılımları ve reklamları da engelliyorsun. İnternet hızını sabitliyor ve çoklu cihaz kullanım özelliği var.
VPN bağlantın beklenmedik bir şekilde kesildiğinde bile üzerinde çalıştığın dosyalarını kurtarabilirsin.

24- Nordpass
Dijital göçebelerin en temel ihtiyaçlarından biri de “dijital yaşam yöneticisi”.
Bu ihtiyacı karşılamaya yönelik geliştirilen Nordpass ile güçlü parolalar oluşturabilir, parolalarını güvenle paylaşabilir ve verilerinin ihlal edilip edilmediğini kontrol edebilirsin.
Ayrıca parolalarını tek bir yerde güvenle depolaman ve alışveriş, seyahat rezervasyonu ve oturum açma gibi işlemlerde bilgileri otomatik doldurman hem şifre ve hassas bilgilerini unutmanı önler hem de sana zaman kazandırır.
Çok faktörlü kimlik doğrulama katmanları ekleyebilir ya da parolasız kimlik doğrulamayı aktif edebilirsin.
Dünya çapında 3.3 milyon kullanıcısı olan Nordpass’in Trustpilot puanı ise 4.4.
Nordpass bireysel pakette 30 gün para iadesi seçeneği sunuyor.

25- Airhelp
Airhelp ile geciken ya da kaçırılan tüm uçak seferlerin için 700 euroya kadar tazminat talep edebiliyorsun.
Ücret kazanılan tazminattan düşüyor. Standart ücret tazminatın %35’i oluyor,davanın mahkemeye gitmesi halinde ise %50’ye yükseliyor.
Tazminat sorgulamak ise tamamen ücretsiz. Basit bir kullanım paneli var, tazminat sorgulamak için uçuşuna dair detayları girmen yeterli oluyor.
2013 yılından bu yana 1,5 milyon yolcunun tazminatını almasını sağlayan Airhelp, 18 dilde hizmet veriyor ve Truspilot’ta 4.6 gibi yüksek bir değerlendirme puanına sahip.

Digital Nomad Nedir? Digital Nomad Vizesi Nedir?
İnternet ve teknoloji gelişmeye devam ederken, farklı çalışma modelleri daha fazla insanı etkisi altına alıyor. İyisiyle kötüsüyle artık bir ofis binasına, hatta standart 9’dan 5’e çalışma programına mahkum değiliz.
Birçok iş her yerden ve her zaman yapılabilir. Bu esneklik insanların iş-yaşam dengeleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlıyor.
Digital nomad hayatında bu esnekliği yakalamış tüm işlerini zaman ve mekan bağımsız bir şekilde bilgisayarından yaparken çantasını alıp özgürce seyahat eden kişilere deniyor.
Digital nomad vizesi ise ülkelerin bu yetenekleri kendilerine çekmek için çıkardığı vizeler. Freelancerlar bu sayede gittikleri ülkelerde pek çok avantaj elde ediyorlar.
Tayland’dan Romanya’ya Brezilya’dan Meksika’ya pek çok ülkeden dijital göçebe vizesi almak mümkün. Elbette şartlar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor ve digital nomad vizesi veren ülkelerin sayısı günden güne artıyor.

Sıkça Sorular Sorular
- Digital nomad ne demek?
Digital nomad’ın Türkçe karşılığı dijital göçebe. Tüm dünyasını dijitalde kurup gezerken bilgisayar üzerinden tüm işlerini halleden insanları tanımlıyor.
- Nasıl digital nomad olunur?
Dijital göçebe olmak için mevcut yaşamını ve işini dijitale entegre etmen gerekiyor. Bunu belki tek seferde ya da hızlı bir biçimde yapamazsın ancak istikrarlı olur ve doğru bir yol haritası çıkarabilirsen önünde hiçbir engel yok. İşini remote olarak sürdürmeye çalışabilir ve bu esnada freelancer platformlarına giriş yapabilirsin. Digital Nomad Türkiye kanalında yıllardır dijital göçebe yaşam stilini benimseyenlerden yeni başlayanlara 2000’i aşkın üye bulunuyor. Gerekli motivasyonu sağlamak, insanların hikayelerinden ilham almak ve yolculuk planında ihtiyaç duyacağın bilgileri edinmek için aradığın tüm kaynakları bulabilirsin.
- Dijital göçebe vizesi nasıl alınır?
Pek çoğuna online olarak konsolosluk ya da büyükelçilik aracılığıyla başvuru yapabiliyorsun. Senden istenen bilgileri teslim ediyor ve ülkenin belirlediği sürece göre ilerliyorsun. Eğer prosedürlerle uğraşmak istemezsen ivisa gibi ajansların senin için tüm süreci takip edip sonuçlandırmasını tercih edebilirsin. Her bir ülkenin değişen prosedürlerine dair detayları öğrenmek içinse digital nomad vizesi veren ülkeleri listelediğimiz habere göz atabilirsin.
- Portekiz digital nomad vizesi nasıl alınır?
Portekiz’in dijital göçebeler için oluşturduğu D7 Vizesi için bir banka hesabı açman ve Portekiz’de konaklama (ev satın alma, kiralama veya otel rezervasyonu) belgesine sahip olman gerek. Vize başvuru formunu doldurduktan sonra Portekiz Göçmenlik ve Sınırlar Servisi (SEF) ile bir randevu ayarlıyorsun. Ardından istenen tüm belgeleri gönder.
Portekiz’e vardığında, Portekiz sosyal sigorta ve vergi kanununa da başvurman gerekiyor. Bunu Portekiz Sosyal Güvenlik İdaresi aracılığıyla yapabilirsin.
- Estonya dijital göçebe vizesi nasıl alınır?
Gerekli belgeleri topladıktan sonra başvuru formunu çevrim içi olarak doldurabiliyorsun. Formu yazdırıp imzaladıktan sonra en yakın Estonya Büyükelçiliği veya Konsolosluğundan randevu alarak ilerleyebilirsin.
- Canva CV tasarımı yapabiliyor mu?
Evet, Canva’da oldukça iyi CV şablonları bulunuyor. Kişiselleştirerek CV’ni oluşturabilirsin.
- Mükellef nedir?
Mükellef evden çıkmadan 10 dakikada şirket kurmanı sağlayan ve ön muhasebe hizmeti veren bir şirket.
Bionluk işverenleri ve freelancerları buluşturan bir freelancer platformu. Yani yeteneklerine göre freelance işler bulabileceğin bir platform. Öte yandan şirket sahibiysen ya da destek istediğin bir iş varsa işveren profili de açabilirsin.
- Google Keep nedir?
Google Keep notlarına tüm cihazlarından erişebileceğin bir not tutma uygulaması. Sesi yazıya çevirmeden hatırlatıcı eklemeye kadar pek çok kullanışlı özelliği mevcut.
- Trello nedir?
Trello bir proje yönetimi uygulamasıdır. Özellikle ekip çalışması ya da iş planı yapmak için kullanılan uygulamada kart açarak görevlerini sıralayabilir, bu kartlara çalışma arkadaşlarını ekleyerek iş takibi yapmalarını sağlayarak kolektif bir çalışma şekli oluşturabilirsin. Ayrıca görevlerine deadlinelar vererek kendine hatırlatmalarda bulunabilirsin.
- Wise güvenilir mi?
Evet, Wise güvenilir bir şirkettir. Zira yıllık 16 milyonu aşkın müşterisi olan Wise 70 milyar doların üzerinde para transferi gerçekleştiriliyor.
- Wise para gönderme işlemi nasıl yapılıyor?
Göndereceğin tutarı seçip alıcının hesap bilgilerini ekliyor ve kimlik doğrulaması yaptıktan sonra hızlıca gönderebiliyorsun.
Özet
Listelediğim 25 uygulamayı kullanarak hem iş-yaşam dengeni iyileştirebilir hem de zaman tasarrufu yaparak seyahatlerine daha çok vakit ayırabilirsin.
Ayrıca seyahat aksaklıkları, güvenlik kaygıları ve dil bariyeri gibi olumsuzluklardan sıyrılarak keşfettiğin rotaların tadını çıkarabilirsin.
Kullandığın uygulamalara dair deneyimlerini yorum olarak bırakabilir ya da Digital Nomad Türkiye topluluğumuza katılarak dünyayı dolaşırken bilgisayarı üzerinden para kazanan dijital göçebelerle takım arkadaşı olabilirsin.